Ανάπτυξη για όλους – Στόχοι, προτεραιότητες και μέτρα στήριξης

Ανάπτυξη για όλους – Στόχοι, προτεραιότητες και μέτρα στήριξης

Η χώρα βρίσκεται ήδη σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Και η ανάπτυξη -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στα Φάρσαλα- σημαίνει παραπάνω πλούτο για τη χώρα και περισσότερα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη να αφορά όλους τους Έλληνες. Όλοι να έχουν ένα μέρισμα από αυτή τη νέα αναπτυξιακή δυναμική.

Σε αυτό το στόχο κατευθύνονται και τα νέα επιπλέον μέτρα που παρουσίασε στη Δ.Ε.Θ., όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Στοχεύουν στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της μεσαίας τάξης, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Το κόστος των επιπλέον μέτρων διαμορφώνεται περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ για την διετία 2021-2022. Έτσι τα συνολικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για το 2021 ανέρχονται πλέον στα 16,6 δισ. ευρώ για το 2021 και συνολικά φτάνουν τα 42,7 δισ. για την περίοδο 2020-2022.

Στοιχεία για την τροχιά ανάπτυξης της οικονομίας

Αυτό που περιγράφεται ως δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα φτάσει στο 5,9% και θα καλύψει πάνω από περίπου τα 3/4 της απώλειας του 2020. Όπως υπογραμμίζουν πηγές, στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν:

– Η αύξηση του Α.Ε.Π. κατά 16,2%, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, γεγονός που διαμορφώνει το ρυθμό μεγέθυνσης για το πρώτο εξάμηνο περίπου στο 7%.

-Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, κυρίως της μεσαίας τάξης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά 5,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

– Το γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2021, είχαμε επιπλέον 71.730 απασχολούμενους σε σχέση με το 2019 αλλά και 40.000 επιχειρήσεις περισσότερες από όσες είχαμε το 2019.

– Η μείωση της ανεργίας από το 17,2% τον Ιούνιο του 2019 στο 15% τον Ιούνιο του 2021.

– Η μείωση τον Ιούνιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών κατά περίπου 46 δισ. ευρώ -από τα 75,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 έπεσαν στα 29,4 δισ.

– Η νέα ψήφος εμπιστοσύνης στην πολιτική της κυβέρνησης, την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας που έδωσαν οι αγορές κατά την πρόσφατη ταυτόχρονη έκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου, με ιστορικά χαμηλές αποδόσεις.

– Η αύξηση των επενδύσεων. Το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν στα 10 δισ. ευρώ από τα 8,6 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

-Η ενίσχυση των εξαγωγών Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 έφθασαν στα 16,3 δισ. ευρώ το 2021 από τα 13,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

– Η ανοδική πορεία της βιομηχανικής παραγωγής, της οικοδομικής δραστηριότητας και της μεταποίησης.

-Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος που κινείται στα προ-πανδημίας επίπεδα.

-Η αύξηση των καταθέσεων και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

-Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση για την οικονομία

Έξι στόχους έχει θέσει η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά.

Πρώτον: Την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από εφέτος.

Δεύτερον: Τη βελτίωση της σύνθεσης του Α.Ε.Π., με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, από εφέτος.

Τρίτον: Την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022.

Τέταρτον: Την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, εντός του 2022.

Πέμπτον: Την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023.

Έκτον: Την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, το 2023.

Οι βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης

Επτά είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομικής της πολιτικής:

Πρώτη: Η στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ανέργων.

Δεύτερη: Η περαιτέρω μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Τρίτη: Η διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, τα οποία σήμερα υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ.

Τέταρτη: Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Πέμπτη: Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Έκτη: Η αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 78 δισ. ευρώ μέχρι το 2027.

Έβδομη: Η ενεργός συμμετοχή της χώρας, στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με προτεραιότητα στην πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο στήριξης των καταναλωτών μπροστά στις αναμενόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την προστασία των καταναλωτών προβλέπει την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας με το ποσό των 30 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης κάθε μήνα. Η στήριξη αφορά σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης ανεξάρτητα από τον πάροχο.

Παράλληλα θα επεκταθεί από τη ΔΕΗ, η εκπτωτική πολιτική που ήδη ισχύει, καλύπτοντας πλήρως τις ανατιμήσεις που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh ανά μήνα. Με αυτά τα μέτρα θα αντισταθμιστεί σχεδόν το σύνολο των εκτιμώμενων ανατιμήσεων έως το τέλος του έτους για ένα μέσο νοικοκυριό.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές, το μέτρο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή και από τον επόμενο μήνα το ύψος της στήριξης θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή στους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες.

Η στήριξη των καταναλωτών θα χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Ταμείο Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, στο οποίο θα διοχετευθεί ποσό τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ από τα αυξημένα έσοδα που αντιστοιχούν στη χώρα μας το 2021 από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων. Στο τέλος του έτους θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν έκτακτες συνθήκες στη διεθνή αγορά ενέργειας, θα εξεταστεί η επέκταση της στήριξης.

Θέλουμε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά

Θέλουμε -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία στο νεόδμητο σχολείο στο Δαμάσι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς- τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Γι’ αυτό, πρέπει να τηρούνται πλήρως τα μέτρα τα οποία μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί. Να φοράμε τις μάσκες μας, να κρατάμε τις αποστάσεις, να κάνουμε τα συχνά τεστ μας. Είναι σημαντικό ότι φέτος, τα σχολεία ανοίγουν με διαφορετικά χαρακτηριστικά από ό,τι είχαν στο παρελθόν.

Με ένα πιο ενισχυμένο πρόγραμμα σπουδών, με την προσχολική αγωγή από την ηλικία των 4 να έχει επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Με ξένη γλώσσα για πρώτη φορά στα δημοτικά μας. Και με 11.700 περισσότερους καθηγητές και δασκάλους καθώς για πρώτη φορά έγιναν διορισμοί τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση από το 2010.

Το σημαντικό είναι κάθε παιδί να μπορεί να φοιτά σε ένα σχολείο όπως το σχολείο του Δαμασίου στην ελληνική Περιφέρεια και να γνωρίζει ότι έχει τις ίδιες ευκαιρίες με οποιοδήποτε άλλο Ελληνόπουλο. Να ξέρει ότι, αν αγωνιστεί για αυτά τα οποία αγαπάει μπορεί μέσα από τη δημόσια εκπαίδευση να κατακτήσει τους στόχους που θα θέσει.

Τι θα σημαίνει μια ραγδαία αύξηση των καταγραφόμενων κρουσμάτων τις ημέρες αυτές

Μια αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων τις ημέρες αυτές δεν θα σημαίνει επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου για τον απλούστατο λόγο ότι θα οφείλεται στον πολύ μεγαλύτερο αριθμό των τεστ, που θα γίνονται. Κι αυτό γιατί -πέρα από τα τεστ που διενεργεί ο ΕΟΠΠΥ- από χθες είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ από ανεμβολίαστους μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους.

Εκείνο που έχει σημασία, για την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης, είναι ο δείκτης θετικότητας, δηλαδή το ποσοστό των νέων κρουσμάτων ανάμεσα σε όσους κάνουν το τεστ. Σημειώνεται ότι από χθες Δευτέρα -και για κάθε εβδομάδα- οι ανεμβολίαστοι μαθητές οφείλουν να κάνουν δύο self test, οι ανεμβολίαστοι φοιτητές, εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, καθώς και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές δύο rapid test και όλοι οι άλλοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ένα rapid test.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη αναμνηστική δόση σε ανοσοκατεσταλμένους

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση 3ης δόσης. Πρώτον σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα, δεύτερον σε διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τρίτον σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Η χορήγηση της 3η δόσης πλην των ανοσοκατεσταλμένων που η Επιτροπή έχει πει ότι μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά από τη 2η δόση, το χρονικό διάστημα χορήγησης αυτής της 3ης δόσης είναι έξι έως οκτώ μήνες μετά από την 2η δόση.

Από σήμερα Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους ανοσοκατεσταλμένους και οι πολίτες της ομάδας αυτής -περίπου 285.000- λαμβάνουν sms στο κινητό τους που τους υπενθυμίζει να κλείσουν τα ραντεβού τους για την 3η δόση εμβολιασμού. Οι ανακοινώσεις για το κλείσιμο ραντεβού για τους διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top