Αναβρασμός στη Γερακαρού Λαγκαδά για το ενδεχόμενο εγκατάστασης υπηρεσίας αλλοδαπών ή και της Τροχαίας Λητής

Αναβρασμός στη Γερακαρού Λαγκαδά για το ενδεχόμενο εγκατάστασης υπηρεσίας αλλοδαπών ή και της Τροχαίας Λητής

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί σε κατοίκους στη Γερακαρού Λαγκαδά, το ενδεχόμενο στέγασης του τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Μυγδονίας και της Τροχαίας Λητής, στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Κορώνειας, στο κέντρο του χωριού. Οι ενστάσεις των κατοίκων και τι σχολιάζει σχετικά με το θέμα ο δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης.

Σε αναβρασμό βρίσκονται κάτοικοι στη Γερακαρού Λαγκαδά, ύστερα από πληροφορίες ότι ο δήμος πρόκειται να παραχωρήσει στην αστυνομία το κτίριο του πρώην δημαρχείου Κορώνειας, προκειμένου να στεγαστεί εκεί είτε η Τροχαία Λητής, είτε το τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Μυγδονίας, είτε και οι δύο υπηρεσίες, ύστερα από την έξωση τους, από το κτίριο που νοίκιαζαν στη Λητή από ιδιώτη.

Κάτοικοι του χωριού που επικοινώνησαν με το GRTimes.gr, έκαναν λόγο για μια μεθόδευση «εν κρυπτώ» της διοίκησης του δήμου, καθώς για τη συγκεκριμένη πρόθεση δεν ενημερώθηκε ούτε το χωριό, ούτε το δημοτικό συμβούλιο ή κάποιο άλλο όργανο εκπροσώπησης.

Υποστήριξαν μάλιστα πως καμία από τις δύο υπηρεσίες δεν θα ήταν καλοδεχούμενη, καθώς μόνο προβλήματα θα δημιουργούσε η λειτουργία τους στο κτίριο που βρίσκεται σε σημείο «φιλέτο», στη μέση του χωριού, πάνω στον κεντρικό δρόμο και δίπλα ακριβώς από το δημοτικό σχολείο του χωριού στο οποίο πηγαίνουν περίπου 94 μαθητές.

Φόβος για τους αλλοδαπούς δίπλα από το σχολείο

Ένας από τους σημαντικότερους φόβους που εκφράστηκαν από γονείς, αφορούν στη λειτουργία του τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης (αλλοδαπών), σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από το δημοτικό σχολείο του χωριού.

Επισήμαναν πως σε αυτά τα τμήματα υπάρχουν και κρατητήρια, μέσα στα οποία κρατούνται αλλοδαποί, πολλές φορές για μεγάλα χρονικά διαστήματα και οι οποίοι όταν πχ απελαύνονται, αφήνονται απλά έξω από το τμήμα για να… απελαθούν μόνοι τους, χωρίς κανένας να γνωρίζει που θα πάνε και τι θα κάνουν. Ο φόβος αφορά στους παραβατικούς αλλοδαπούς που τυχόν θα υπάρξουν αλλά και στην αλληλεπίδραση παιδιών με αυτούς, ενώ ζητήματα ασφαλείας θέτουν και άλλοι κάτοικοι και όχι μόνο γονείς παιδιών.

Ανέφεραν επίσης ότι ο χώρος μπροστά από το πρώην δημαρχείο, θα μπορούσε να μετατραπεί σε «μάντρα» από κατασχεμένα αυτοκίνητα από συλλήψεις διακινητών μεταναστών, καθώς τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ συχνές στην περιοχή τους.

Κάτοικοι που μίλησαν στο GRTimes επισήμαναν πως για να γίνει η εγκατάσταση των παραπάνω υπηρεσιών, θα πρέπει να φύγουν από το κτίριο αρκετοί φορείς που τους έχει παραχωρηθεί χώρος σε αυτό, όπως ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του χωριού, δύο αθλητικοί σύλλογοι, ένας πολιτιστικός σύλλογος, μια χορωδία, τα γραφεία της τοπικής κοινότητας, το ΚΕΠ Γερακαρούς και γραφείο του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Είπαν δηλαδή, πως προκειμένου να εγκατασταθούν δύο υπηρεσίες που δεν θα προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στην ανάπτυξη του χωριού, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσουν προβλήματα, θα φύγουν δραστηριότητες που αποτελούν βοήθεια ή διέξοδο για τους κατοίκους του χωριού.

Το GRTimes πληροφορήθηκε ακόμη πως είναι σε εξέλιξη διάφορες διεργασίες μεταξύ κατοίκων και φορέων που θα κινηθούν, αρχικά για να ενημερωθούν επίσημα για το τι σκοπεύει πραγματικά η διοίκηση να κάνει, ενώ δεν αποκλείεται να ξεκινήσει και διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών κατά της εγκατάστασης των δύο υπηρεσιών στο κτίριο του πρώην δημαρχείου Κορώνειας.

Τροχαία Λητής - Τμήμα Διαχείρισης Αλλοδαπών Μυγδονίας

Δήμαρχος Λαγκαδά στο GRTimes: Εάν δεν το θέλουν στη Γερακαρού, δεν θα το κάνουμε

Για το τι ακριβώς συμβαίνει με το θέμα, ρωτήθηκε από το GRTimes ο δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Ταχματζίδης, ο οποίος επιβεβαίωσε πως υπάρχει πρόθεση της αστυνομίας για εύρεση χώρων να στεγαστούν στην ευρύτερη περιοχή, ύστερα από τη δικαστική απόφαση για έξωση τους από το κτίριο που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα στη Λητή.

Όπως είπε, ανάμεσα στους χώρους που είδαν οι εκπρόσωποι της αστυνομίας και συγκεκριμένα από την υπηρεσία Διαχείρισης Μετανάστευσης, είναι και ο χώρος του πρώην δημαρχείου στη Γερακαρού, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει η διαδικασία.

«Δεν υπάρχει κανένα αντικείμενο συζήτησης αυτή τη στιγμή, γιατί δεν ξέρουμε και αν το θελήσει η αστυνομία… Εμείς ενδιαφερθήκαμε με την έννοια ότι εκεί θα πάνε υπάλληλοι και θα δοθεί ζωή στο χωριό. Και το πνεύμα ασφάλειας θα εμπεδωθεί γιατί θα υπάρχει αστυνομία εκεί. Είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο για να συζητάμε. Η αστυνομία μπορεί να πει θέλουμε αλλού. Απλά έγινε μια κουβέντα. Πήγανε, το είδανε. Τους υποδείξαμε δύο χώρους εδώ στον δήμο, αν τους ικανοποιούν. Ο ένας χώρος ήταν αυτός στο πρώην δημαρχείο και εκεί έμεινε το πράγμα. Δεν έχω κάποια ενημέρωση για την πρόοδο επί του θέματος» δήλωσε ο κ. Ταχματζίδης.

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε πως στο κτίριο λειτουργεί μόνο το ΚΕΠ και ο ένας αθλητικός σύλλογος στον οποίο παραχωρήθηκε χώρος και κανείς άλλος, ούτε πχ ο Σύλλογος Γονέων. Πρόσθεσε δε πως το ΚΕΠ μπορεί να στεγαστεί αλλού, σε περίπτωση που τελικά επιλεχθεί από την αστυνομία η συγκεκριμένη λύση.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, υποστήριξε επίσης πως «οι περισσότεροι στο χωριό το θέλουν» λέγοντας πως «είναι μεμονωμένες οι φωνές που αντιδρούν», τονίζοντας πως αν τελικά το χωριό δεν το θέλει, τότε δεν θα προχωρήσει.

Αναφορικά με τα ζητήματα ασφαλείας που θέτουν κάτοικοι, δήλωσε πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και πως θα βελτιωθεί το αίσθημα ασφάλειας με την παρουσία αστυνομικών. «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα… Το παρουσίασαν ότι θα γίνουν φυλακές υψίστης ασφαλείας και οι εγκληματίες θα κυκλοφορούν στα καφέ του χωριού. Για όνομα του θεού» είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ταχματζίδης δήλωσε ότι πριν γίνει οτιδήποτε, το θέμα θα τεθεί πρώτα στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ θα ενημερωθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι κάτοικοι.

«Όταν θα υπάρχει αντικείμενο συζήτησης, θα έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και από εκεί και πέρα θα αποφασίσει αυτό για το θέμα. Δεν έχω κανέναν καημό εγώ. Και η κουβέντα που έγινε ήταν για να δοθεί ζωή στο χωριό. Γιατί εκεί θα πάνε πόσοι αστυνομικοί. Αν αποφασίσει κάτι άλλο το δημοτικό συμβούλιο, δεν το κάνουμε», κατέληξε ο Δήμαρχος Λαγκαδά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεσσαλονίκη: Πήραν «φωτιά» τα τηλεφώνα των παιδιάτρων για τον «τριπλό» εφιάλτη των γονιών–Γεμάτες οι παιδιατρικές κλινικές

Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε 17χρονος για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης

Βέροια-29χρονη: «Έριξα το παιδί στον Αλιάκμονα, ήλπιζα ότι κάποιος θα το σώσει, το παιδί ζει» (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top