ΑΠΘ: Αναστολή λειτουργίας στο κεντρικό κτίριο της ΣΘΕ-Η Κοσμητόρισσα της σχολής στο GRTimes

ΑΠΘ: Αναστολή λειτουργίας στο κεντρικό κτίριο της ΣΘΕ-Η Κοσμητόρισσα της σχολής στο GRTimes

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Σε αναγκαστική αναστολή λειτουργίας του κεντρικού κτιρίου της Σχολής Θετικών Επιστημών προχωρά αύριο (14/10) και ενδεχομένως και τις επόμενες ημέρες η Κοσμητεία της εν λόγω σχολής, εξαιτίας παρεμπόδισης και φραστικής επίθεσης που φέρονται να δέχθηκαν οι ελεγκτές των πιστοποιητικών εμβολιασμού, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις διοικητικές αρχές αλλά και τα όσα είπε η Κοσμητόρισσα της Σχολής, Χαρά – Μυρτώ – Αγάπη Χαραλάμπους στο GRTimes.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση αυτή πάρθηκε διότι «τις τελευταίες τρεις ημέρες παρεμποδίζεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών και των βεβαιώσεων στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου της ΣΘΕ, με φραστική βία αλλά και με απειλές σωματικής βίας προς τους υγειονομικούς ελεγκτές, από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως σχήματα φοιτητών».

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών αυτών ήταν -σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση- «να περιοριστεί ο έλεγχος των φοιτητών που εισήλθαν στο κεντρικό κτίριο της Σχολής, χωρίς να επιδείξουν πιστοποιητικά» κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων του κορωνοϊού εντός της αίθουσας.

Σε ερώτηση του GRTimes προς την Κοσμητόρισσα της Σχολής κα. Χαραλάμπους αναφορικά με τις επιθέσεις που σημειώθηκαν πρόσθεσε πως «δεν επιβεβαιώνω σε καμιά περίπτωση πως υπήρξε σωματική βία, αλλά φραστική βία σίγουρα υπήρξε, καθώς επίσης και απειλές για τη χρήση σωματικής βίας».  

Συμπλήρωσε δε, πως «δεν μπορώ να γνωρίζω τους ακριβείς λόγους των επιθέσεων, ωστόσο θέλω να πιστεύω πως όλοι μας, καθηγητές και φοιτητές θέλουμε την επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία. Δυστυχώς όμως, τέτοιες ενέργειες είναι ενάντια στη διασφάλιση της υγείας όλων όσων συμμετέχουν στα μαθήματα. Γίνονται πολλές προσπάθειες για να προχωρήσει το σχέδιο που αρχικά καταρτίστηκε και με χαρά επιστρέψαμε στα αμφιθέατρα, όμως αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση, στον βαθμό που μπορούμε εμείς να τη διασφαλίσουμε, της υγείας όλων των συμμετεχόντων. Για όλους εμάς είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ο έλεγχος των πιστοποιητικών, όπως ορίζονται για τη συμμετοχή στη δια ζώσης διδασκαλία».

Αναφερόμενη στον εντοπισμό των δύο κρουσμάτων, η κα. Χαραλάμπους σημείωσε πως «αυτό ήταν το αναμενόμενο και δεν μας παραξενεύει. Στατιστικά ήταν κάτι που περιμέναμε. Γι’ αυτό και αντιδράσαμε τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Για να προστατεύσουμε την υγεία όλων. Ξέρετε η Σχολή έχει έναν κανονισμό λειτουργία, ο οποίος πρέπει να τηρείται από όλους όσους συμμετέχουν».

Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο για λουκέτο περισσότερων ημερών

Μιλώντας για το αν αναμένεται να αυξηθεί το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας του κεντρικού κτιρίου, η Κοσμητόρισσα της Σχολής Θετικών Επιστημών, τόνισε στο GRTimes, ότι αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσουμε άμεσα. Στην πραγματικότητα, ελπίζουμε ότι άπαντες θα αντιληφθούν τη σημαντικότητα του ανοικτού πανεπιστημίου», ενώ σχετικά με το αν ο αριθμός των ελεγκτών επαρκή για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών, η κα. Χαραλάμπους σημείωσε πως «αυτό δεν είναι το πρόβλημά μας. Υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε ο αριθμός των ελεγκτών να είναι ικανοποιητικός. Πιστεύω ότι θα επαρκούσε και ο αριθμός που ενεργεί σήμερα, εάν δεν υπήρξε αυτή η παρεμπόδιση. Θα είχαμε βρει ρυθμό και όλα θα κυλούσαν ομαλά».

Η ανακοίνωση της Σχολής για το «λουκέτο» στο κεντρικό κτίριο

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την αναστολή λειτουργίας του κεντρικού κτιρίου για αύριο Πέμπτη (14/10) έχει ως εξής:

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι, αγαπητές φοιτήτριες, αγαπητοί φοιτητές

Η Σχολή Θετικών Επιστημών με ιδιαίτερη χαρά ξεκίνησε τη δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου έχοντας προβεί σε μία σειρά ενεργειών για τη διασφάλιση της υγείας όλων των συμμετεχόντων με τη συνεργασία της Πρυτανείας.

Ωστόσο, τις τελευταίες τρεις ημέρες παρεμπoδίζεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων στην είσοδο του κεντρικού κτηρίου της ΣΘΕ  με φραστική βία αλλά και με απειλές σωματικής βίας προς τους υγειονομικούς ελεγκτές από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως σχήματα φοιτητών. 

Ως αποτέλεσμα, ο έλεγχος περιορίστηκε και φοιτητές-τριες εισήλθαν στο κεντρικό κτήριο της Σχολής χωρίς να επιδείξουν τα σχετικά πιστοποιητικά. Η ανεξέλεγκτη είσοδος ατόμων επιδεινώνει με βεβαιότητα την κατάσταση με απροσδιόριστες για την ώρα συνέπειες όταν στο κεντρικό κτήριο της ΣΘΕ έχουν ήδη εντοπιστεί δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η Κοσμητεία της Σχολής εκφράζει την προσήλωσή της στην ιδέα του ανοικτού και ζωντανού Πανεπιστημίου και στη δια ζώσης διδασκαλία. Ωστόσο, η διασφάλιση της υγείας των συμμετεχόντων είναι απαράβατος όρος για τη διενέργεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η Κοσμητεία προβαίνει σε αναστολή των εκπαιδευτικών διαδικασιών στο κεντρικό κτίριο της ΣΘΕ για αύριο Πέμπτη 14 Οκτωβρίου.

Η Κοσμητεία καλεί όλες και όλους που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία σε εγρήγορση και να στηρίξουν την προσπάθεια για δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων με διασφάλιση της υγείας όλων των μελών της ΣΘΕ.

Η Κοσμητεία καλεί όλους τους υπεύθυνους να υποστηρίξουν και να εφαρμόσουν τη διαδικασία του υγειονομικού ελέγχου και του υγειονομικού πρωτοκόλλου για την προστασία από τη λοίμωξη με SARS-CoV-2.

Η Κοσμητεία θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που διασφαλίζουν την ασφάλεια της δια ζώσης εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top