Άρχισαν να αφαιρούν τις μπογιές από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Άρχισαν να αφαιρούν τις μπογιές από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Συνεργείο που εξειδικεύεται στον καθαρισμό μαρμάρων, άρχισε από το πρωί να απομακρύνει τις μπογιές που είχαν πετάξει άγνωστοι την περασμένη Τετάρτη στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, στη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας για το δυστύχημα των Τεμπών.

Εξαιρετικά δύσκολο το έργο του συνεργείου καθαρισμού που ανέλαβε να καθαρίσει το διατηρητέο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, από τις κόκκινες μπογιές που πέταξαν άγνωστοι στη διάρκεια της πορείας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για το δυστύχημα των Τεμπών.

Τα μέλη του συνεργείου, με ειδικά καθαριστικά, βούρτσες και πλυστικά μηχανήματα υψηλής πίεσης, απομακρύνουν από τους μαρμάρινους κίονες και τις υπόλοιπες επιφάνειες, εκατοστό προς εκατοστό την μπογιά που έπεσε, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκε είτε μίγμα από μπογιές, είτε συγκεκριμένο είδος χρώματος το οποίο αφαιρείται δύσκολα και η προσπάθεια που γίνεται είναι να επιστρέψουν τα μάρμαρα στην κατάσταση που ήταν, χωρίς να υποστούν φθορές.

Άρχισαν να αφαιρούν τις μπογιές από το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος

Διατηρητέο του 1933 το κτίριο όπου στεγάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος

Το κλασικού ύφους κτίριο του Υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται επί των οδών Τσιμισκή και Ι. Δραγούμη και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της  Θεσσαλονίκης, χάρη στην αρχιτεκτονική του σύνθεση και μορφολογία, αλλά και χάρη στην προνομιακή του πολεοδομική θέση. Έχει κηρυχθεί διατηρητέο σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1469/50 και είναι εξέχον δείγμα μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής.

Όπως ενημερώνει και η Τράπεζα της Ελλάδος στην ιστοσελίδα της, η συγκεκριμένη θέση επιλέχθηκε το 1922 (μετά την πυρκαγιά του 1917, στο πλαίσιο των διαδικασιών ανασχεδιασμού της πόλης από την ομάδα του Γάλλου πολεοδόμου Ernest Hébrard) για τη δημιουργία καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας.

Το τελικό σχέδιο του οικοδομήματος στηρίχθηκε στις προτάσεις που είχαν υποβάλει στο σχετικό διαγωνισμό του 1925 ο Aρ. Bάλβης (τρίτο βραβείο)  και ο Ν. Μητσάκης (έπαινος). Το κτίριο αποπερατώθηκε στις αρχές του 1933 και εγκαινιάστηκε στις 21 Mαΐου του ίδιου έτους.

Το αρχικό κτίριο προοριζόταν μόνο για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ). Ωστόσο, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών χωρίστηκε σε δύο τμήματα ώστε να στεγάσει και το εκεί Υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είχε εν τω μεταξύ ιδρυθεί. Έγιναν σημαντικές τροποποιήσεις της αρχικής μελέτης για την κατάλληλη διαρρύθμιση των χώρων. Η συστέγαση των δύο καταστημάτων, της ΕΤΕ, με είσοδο από την οδό Μητροπόλεως και της Τράπεζας της Ελλάδος, με κεντρική είσοδο από την οδό Τσιμισκή, συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Στην αρχική κατασκευή εφαρμόστηκαν κάποιες πρωτοποριακές για την εποχή μέθοδοι, όπως η θεμελίωση του κτιρίου πάνω σε πασσάλους σύμφωνα με τη μέθοδο Franki για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υπόγειων νερών. O σκελετός του κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα, με βάση την πιο προηγμένη τεχνολογία της εποχής, καθιστούσε την κατασκευή ελαφρότερη.

Άρχισαν να αφαιρούν τις μπογιές από το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι πέταξαν μπογιές στην Τράπεζα της Ελλάδος – Έκαψαν κάδους

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top