«Αvaton»: Το Αγιορείτικο νερό και το επενδυτικό sprint του Δημήτρη Μπαμπάκου

«Αvaton»: Το Αγιορείτικο νερό και το επενδυτικό sprint του Δημήτρη Μπαμπάκου

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ο ήχος από το κελάρυσμα του νερού, έτσι όπως διαπερνάει τους πέτρινους τοίχους της Σιμωνόπετρας και μουσικά επενδύει την ατμόσφαιρα της Αθωνικής Μονής, αποτέλεσε  κυριολεκτικά την πηγή για το ‘Avaton’, το πρώτο επιχειρηματικό εγχείρημα του Δημήτρη Μπαμπάκου στη χώρα καταγωγής του.

Σήμερα πλέον, το φυσικό μεταλλικό νερό του Όρους, μετά από αναλύσεις, πιστοποιήσεις και αδειοδοτήσεις, είναι έτοιμο να ταξιδέψει σε ορισμένες από τις πιο απαιτητικές αγορές του κόσμου και για πελάτες που ζητούν premium προϊόντα σε Αμερική, Καναδά και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όσοι βλέπουν το ‘Αvaton’, αυτές τις φιάλες που θυμίζουν καλογερικό ράσο, δεν μπορούν να φανταστούν πόσες προσπάθειες και συστηματική δουλειά απαιτήθηκε για να γίνει η ιδέα , σχέδιο και το σχέδιο πραγματικότητα κατά τρόπο που να γίνεται σεβαστός ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της μοναστικής πολιτείας, να μη διαταράσσονται περιβάλλον, φυσικό και δομημένο, αλλά και η ζωή των μοναχών.

Το ‘Avaton’, παρότι ήταν το πρώτο επενδυτικό εγχείρημα του κ. Μπαμπάκου στην Ελλάδα,  ήταν κι’ αυτό που απαίτησε περισσότερο χρόνο για να ωριμάσει, να υλοποιηθεί και να μπει σε κανονική παραγωγική λειτουργία, όταν πολύ ταχύτερα υλοποιήθηκε η στρατηγική συνεργασία με την Pepsico Hellas για την επαναλειτουργία του εργοστασίου στο Λουτράκι Κορινθίας, αλλά και η είσοδος στην «Ελληνικά Υδατοδρόμια» και η δημιουργία της «Grecian Air Seaplanes» που ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της.

Από την Φραγκφούρτη, στην Ελλάδα

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Φραγκφούρτη ο οικονομολόγος κ. Μπαμπάκος, έχει επί περίπου δύο δεκαετίες και σε συνεργασία με Γερμανούς και Ελβετούς επενδυτές, υλοποιήσει σημαντικά projects σε ενέργεια, real estate και υποδομές υπηρεσιών υγείας. Ωστόσο, η αγάπη για την Ελλάδα και η πνευματική σχέση με το Όρος και ειδικότερα με τη Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, επόμενο ήταν κάποια στιγμή να τον τραβήξουν και επιχειρηματικά στη χώρα καταγωγής του.

Επένδυση 35 εκατ. ευρώ για το ‘Αvaton

Μέχρι στιγμής, οι επενδύσεις στα τρία αυτά σχέδια που έχουν υλοποιηθεί, πλησιάζουν τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ οι επόμενες κινήσεις των επενδυτών που πλαισιώνουν τις πρωτοβουλίες των οποίων ηγείται ο κ. Μπαμπάκος, όντας εκ των βασικών μετόχων, εκτιμάται ότι θα «πιάσουν» ή θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ. Ως τώρα δε, το project που απαίτησε την υψηλότερη δαπάνη, με επένδυση άνω των 35 εκατ. ευρώ,  είναι το ‘Avaton’, η μονάδα για το premium φυσικό μεταλλικό νερό που αναβλύζει από την αρτεσιανή πηγή της Σιμωνόπετρας, αγνό προϊόν και σύμβολο της αμόλυντης φύσης του Όρους.

Να σημειωθεί ότι για κάθε επενδυτικό project, θεσμικοί φορείς και ιδιώτες, ιδρύουν ιδιαίτερο νομικό πρόσωπο. Στην περίπτωση του Όρους και του ‘Avaton’, στο σχέδιο εμπλέκονται για την παραγωγή, διαχείριση και εμπορική διακίνηση οι «Macedonia Bottling Company» με έδρα Θεσσαλονίκη και η κυπριακή «Bright Stone». Την επένδυση στο Λουτράκι, πραγματοποιεί η «N.U. Aqua». Στην «Ελληνικά Υδατοδρόμια» και την «Grecian Air Seaplanes», που αναλαμβάνει το πτητικό έργο των υδροπλάνων, επενδύει fund μέσω της γερμανικής «Axionair» , η επιχειρηματίας κα. Μαρία Τόκτωρ, o πρόεδρος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» κ. Τάσος Γκόβας, ενώ το fund εκπροσωπεί ο κ. Μπαμπάκος.

«Αvaton», το ιστορικό της επένδυσης

Στο ιστορικό της επένδυσης για την παραγωγή του «Avaton» αναφέρθηκε η κα.Μαρία Τόκτωρ, επιχειρηματίας και μέλος της «ομάδας» των ελληνικών projects.

Οι πρώτες ενέργειες για την παραγωγή του ‘Avaton’, έγιναν το 2017. Τα σχέδια του κ. Μπαμπάκου και του επενδυτικού team, πήραν την ευλογία του ηγουμένου της Μονής γέροντα Ελισσαίου και εγκρίθηκαν αρχικά από την Ιερά Κοινότητα. Aκολούθησε  μία τριετία συστηματικών αναλύσεων της πηγής από επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Νεράντζη Καζάκη.

«Oι αναλύσεις μας έδωσαν τα συστατικά του νερού και κατέδειξαν την εξαιρετική του ποιότητα. Εκτιμούμε ότι πρόκειται για νερό μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της χαμηλής ηλεκτρικής αγωγιμότητας και της παρουσίας σε αυτό πολύτιμων στοιχείων, χαρακτηριστικών με σταθερή παρουσία στο ‘Avaton’», τόνισε η κα. Τόκτωρ.

Έχοντας στα χέρια τα αποτελέσματα των επιστημονικών αναλύσεων, η «Μ.Β.C» προχώρησε στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου εμφιαλωτηρίου το οποίο όμως έχει περιβληθεί κέλυφος κατασκευασμένο  βάσει των αυστηρών υποδείξεων της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας και του ΚΕΔΑΚ. To εμφιαλωτήριο μορφολογικά είναι εναρμονισμένο με την αρχιτεκτονική του Όρους. Επίσης, δημιουργήθηκε και λειτουργεί , σε ιδιαίτερους χώρους, ένα Ινστιτούτο Έρευνας Νερού.

Η μονάδα του ‘Avaton’ ολοκληρώθηκε εντός του 2021, διαθέτει δύο γραμμές παραγωγής και η εταιρεία είναι έτοιμη να τοποθετήσει στην αγορά πέντε κωδικούς, δύο σε γυάλινες φιάλες και τρεις σε φιάλες pet.

Η απόλυτα κρίσιμη διαδικασία που ολοκληρώθηκε με επιτυχία πριν δύο μήνες,  ήταν η αναγνώριση, με απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, του νερού ως φυσικού μεταλλικού, με την εμπορική επωνυμία ‘Avaton –Σιμωνόπετρας’ και με την ένδειξη «κατάλληλο για δίαιτα πτωχή σε νάτριο». Της υπουργικής απόφασης είχε προηγηθεί θετική εισήγηση από την Επιτροπή Αναγνώρισης Φυσικών Μεταλλικών Νερών.

Έχοντας πλέον την έγκριση λειτουργίας από το ΚΕΔΑΚ και την άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Ανάπτυξης, κι΄ αφού ήδη έχει τρέξει με επιτυχία η δοκιμαστική παραγωγή, το ‘Avaton’ ξεκινάει για τις πρώτες πωλήσεις του.

Έχοντας καθαρώς εξαγωγικό χαρακτήρα και μέσω συμφωνιών  με ισχυρούς οίκους διανομών, διεθνούς εμβέλειας, το ‘Avaton’ θα τοποθετηθεί  σε πολυτελή ξενοδοχεία και σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, ενώ όπως είπε η κα. Τόκτωρ, τώρα εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από την ελληνική αγορά, από resorts και 5άστερα ξενοδοχεία.

«Ν.U Aqua»- ξεκίνησε η διανομή του ‘eonio Loutraki

Εν τω μεταξύ από την Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε να διανέμεται στην εσωτερική αγορά το εμφιαλωμένο φυσικό μεταλλικό νερό Λουτρακίου, το ‘eonio Loutraki’, μετά την επένδυση των 20 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η «N.U. Aqua» για την απόκτηση του εργοστασίου της Pepsico Hellas, που είχε βγει εκτός λειτουργίας από το 2012.

Η συγκεκριμένη επένδυση έγινε στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας με την Pepsico, για την οποία και παράγει η «N.U. Aqua». Η συμφωνία αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς η «N.U. Aqua» επαναφέρει στην Ελλάδα παραγωγικές δραστηριότητες που είχαν φύγει εκτός χώρας (σ.σ. στη Ρουμανία)στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις του Λουτρακίου(αγορά, εκσυγχρονισμός, λειτουργία) , είναι μόνο η αρχή στο επενδυτικό πρόγραμμα της «N.U. Aqua». Στα επόμενα δύο χρόνια θα τοποθετηθούν έως και επιπλέον 30 εκατ. ευρώ, για την επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων, νέες γραμμές παραγωγής και την παραγωγή και άλλων προϊόντων (αναψυκτικά , τσάγια) για λογαριασμό της Pepsico.

Τα υδροπλάνα ετοιμάζονται να πετάξουν

Το άλλο μεγάλο στοίχημα για την ομάδα των επενδυτών, είναι στον τουρισμό και τις μεταφορές με υδροπλάνα.

Όπως είναι γνωστό η «ομάδα Μπαμπάκου» μέσω της  «Axionair» έχει εξαγοράσει το 87%  της «Eλληνικά Υδατοδρόμια» , της εταιρείας δηλαδή που αναλαμβάνει αδειοδοτήσεις και λειτουργία υδατοδρομίων. Επίσης, έχει συστήσει την «Grecian Air Seaplanes», την εταιρεία που έχει το πτητικό έργο των υδροπλάνων, με αγορά των υδροπλάνων και εκπαίδευση των πιλότων.

H «Grecian» θα προμηθευτεί από την κορυφαία εταιρεία υδροπλάνων την Viking τα υπερσύγχρονα, δικινητήρια, αμφίβια DHC-6 Twin Otter Series 400, κόστους αγοράς το καθένα περίπου 8,5 εκατ. ευρώ. Όπως είπε η κα. Τόκτωρ, στόχος της εταιρείας είναι να αρχίσει φέτος τα πρώτα δρομολόγια με υδροπλάνα, στο υπάρχον αδειοδοτημένο δίκτυο υδατοδρομίων (Κέρκυρα, Παξοί, Πάτρα) καθώς και στο Νότιο Αιγαίο αφού πολύ σύντομα αναμένεται να χορηγηθεί το πιστοποιητικό αερομεταφορέα (AOC).

Σύμφωνα με την επιχειρηματία, η «Grecian» είναι κοντά στο να κλείσει τη συμφωνία αγοράς δύο υδροπλάνων, παρότι τα τρία αδειοδοτημένα υδατοδρόμια δεν εξασφαλίζουν τη βιώσιμη λειτουργία των συνδέσεων σε Ιόνιο- Δυτική Ελλάδα. Έστω και έτσι όμως, τα υδροπλάνα πρέπει να αρχίσουν επιτέλους να πετάνε στην Ελλάδα γι’ αυτό,  παράλληλα εκπαιδεύει τα πρώτα της πληρώματα- τέσσερις Έλληνες πιλότους, σε simulators, οι οποίοι μάλιστα επέστρεψαν στην Ελλάδα στις 21 Μαίου.

Βεβαίως, όταν προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις των 38 υδατοδρομίων, διαδικασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει, το έργο της Εταιρείας θα εκτιναχθεί ενώ αναπόφευκτα θα ανεβεί και ο «λογαριασμός» των επενδύσεων σε πτητικά μέσα, προσωπικό και γενικότερες λειτουργικές δαπάνες.

Συνολικά, οι επενδύσεις της γερμανο-ελβετικής ομάδας του κ. Μπαμπάκου, ξεδιπλώνονται πλέον με ταχύτερους ρυθμούς σε κρίσιμους τομείς δραστηριότητας, στους κλάδους τουρισμού και τροφίμων- ποτών, τομείς με ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα καθώς αξιοποιούν το φυσικό πλούτο της χώρας, διανοίγοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική περιφέρεια.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top