Τρεις ημέρες μετά την τραγωδία με τον θάνατο ενός 26χρονου που παρασύρθηκε από ορμητικά νερά στο ρέμα Πολίχνης – Πεύκων (ρέμα Ξηροποτάμου), το GRTimes πραγματοποίησε αυτοψία και κατέγραψε την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η ιρλανδική διάβαση από την οποία παρασύρθηκε ο νεαρός με το ΙΧ.

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης, Αλέξανδρος Αλεξιάδης 

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος από τις φωτογραφίες και το βίντεο του GRTimes, στο συγκεκριμένο σημείο έχει υπάρξει παρέμβαση από τα συνεργεία του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η κοίτη στο σημείο που προσεγγίζει τη διάβαση φαίνεται να έχει καθαριστεί από το χώμα, όχι όμως  ολοκληρωτικά. Σε πολλά σημεία η συγκεκριμένη διάβαση χρειάζεται ακόμη δουλειά προκειμένου,  να μπορεί να διέρχεται μεγαλύτερη ποσότητα νερού από το ρέμα, έτσι ώστε να μειώνονται και οι πιθανότητες να πλημμυρίσει το σημείο προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα τραγικά περιστατικά στο μέλλον.

Το βίντεο του GRTimes είναι αποκαλυπτικό:

Συγκεκριμένα, ένα από τα βασικά προβλήματα, εντοπίζεται στους τρεις μεγάλους αγωγούς ροής υδάτων που διασχίζουν κάτω από τη διάβαση ολόκληρο το δρόμο από τη μια άκρη έως την άλλη. Από αυτούς τους τρεις μεγάλους αγωγούς, τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, μόνο ο ένας παρέχει δυνατότητα ροής και αυτός σε πολύ περιορισμένο επίπεδο. Οι υπόλοιποι δείχνουν να έχουν φράξει με φερτά υλικά, όπως λάσπη, πέτρες αλλά και μεγάλους κορμούς δέντρων, γεγονός που συνιστά εκ νέου κίνδυνο υπερχείλισης σε ανάλογα καιρικά φαινόμενα.

Συν τοις άλλοις, εντός του ρέματος υπάρχουν και άλλα αντικείμενα που μπορεί να εντοπίσει κανείς, όπως τούβλα, ογκώδεις πέτρες, καδρόνια, ακόμη και λάστιχα αυτοκίνητων.

Εξάλλου, μια μεγάλη πινακίδα σε κοντινή απόσταση προειδοποιεί τους οδηγούς ότι ακολουθεί ιρλανδική διάβαση. Στη συγκεκριμένη όμως δεν υπάρχει κάποια άλλη επισήμανση που να τους προειδοποιεί να μην την διασχίζουν σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ακριβώς ιρλανδική διάβαση και το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τέλος, η διάβαση έχει προστατευτικά κιγκλιδώματα για περίπου 20 μέτρα, ωστόσο το ΙΧ του άτυχου 26χρονου παρασύρθηκε λίγο πριν, από το σημείο που το ορμητικό νερό έβρισκε διέξοδο προς το ρέμα. Να σημειωθεί, ότι η κοίτη βρίσκεται σε ανάμεσα κατάφυτη περιοχή που είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί καθώς το ανάγλυφο της περιοχής είναι εξαιρετικά δυπρόσιτο.

Οι ιρλανδικές διαβάσεις δεν είναι ευρείας κυκλοφορίας 

«Οι ιρλανδικές διαβάσεις δεν είναι ευρείας κυκλοφορίας. Προορίζονται για κατοίκους μιας περιοχής οι οποίοι εξυπηρετούνται προκειμένου να περάσουν από ένα σημείο στο άλλο. Άρα, αναλογιζόμενοι ότι οι διαβάσεις αυτού του τύπου εξυπηρετούν μόνιμους κατοίκους θεωρούμε ότι αυτοί γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν όταν υπάρχει βροχόπτωση και μάλιστα έντονη όπως το Σάββατο» σημειώνει στο GRTimes ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης σε ερώτηση που το τέθηκε αναφορικά με την τραγωδία.

Πρόσθεσε δε πως, «όταν φτάνουμε σε ένα τέτοιο σημείο και υπάρχει σήμανση για ιρλανδική διάβαση, κάτι που αποτελεί δικαιοδοσία των δήμων και βρέχει και φαίνεται ότι το ρέμα έχει υπερχειλίσει, τότε κάνουμε αναστροφή. Δεν εμπιστευόμαστε ούτε τις ικανότητες μας ως οδηγοί, ούτε προχωρούμε σε απονενοημένες πράξεις. Τώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο οδηγός φαίνεται να πήρε μόνος του την απόφαση να περάσει. Με δική του ευθύνη. Όταν όμως ο καιρός είναι άσχημος, τέτοιες αποφάσεις είναι καλό να αποφεύγονται».

Δεν υπάρχει περαιτέρω φύλαξη από προσωπικό ασφαλείας

Σε ερώτηση για το αν προβλέπεται η ύπαρξη προσωπικού, το οποίο θα καθοδηγεί τους οδηγούς όταν οι συνθήκες είναι κακές σε τέτοιες διαβάσεις, ο κ. Στεργιάδης ξεκαθάρισε ότι «κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις διατάξεις προστασίας», ενώ σχετικά με το αν γνωρίζει ο ίδιος τον αριθμό των ιρλανδικών διαβάσεων που υπάρχουν στον περιαστικό και αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως δεν γνωρίζει.

Επιπλέον αναφερόμενος στον καθαρισμό της ιρλανδικής διάβασης του δήμου Παύλου Μελά (ρέμα Ξηροποτάμου) μετά την τραγωδία του περασμένου Σαββάτου, υπογράμμισε ότι «καθαρισμός στο σημείο έγινε και πριν και μετά το περιστατικό», ωστόσο για τον όγκο των φερτών υλικών που κατεβαίνουν από το βουνό εξαιτίας της ορμητικότητας των χειμάρρων ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη. «Το τί μπορεί να κατέβηκε από τον Χορτιάτη, δεν ήταν δυνατό να υπολογιστεί εκ των προτέρων» συμπλήρωσε.

Τέλος αναφορικά με τις οικιστικές παρεμβάσεις που υπάρχουν σε αρκετά ρέματα εντός του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης, τα οποία μάλιστα μετά από μεγάλες νεροποντές πλημμυρίζουν, ο προϊστάμενος του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι «σαφώς και υπάρχουν κτίσματα πάνω σε ρέματα τα οποία είτε έχουν μπαζωθεί, είτε έχουν εκτραπεί της ροής τους, τα οποία και δεν είναι νόμιμα, αλλά γι’ αυτό δεν είναι υπεύθυνη η Πολιτική Προστασία, αλλά η Πολεοδομία και οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας».

Το σχετικό βίντεο της Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με τις ιρλανδικές διαβάσεις:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top