Δ. Σαμαράς: Οι αναπτυξιακές προκλήσεις του ελληνικού Green Deal

Δ. Σαμαράς: Οι αναπτυξιακές προκλήσεις του ελληνικού Green Deal

Δυναμικό παρών στο σημερινό, 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), με τίτλο: «2021-2030, η δεκαετία μιας πράσινης επανάστασης», έδωσε ο Όμιλος «Σαμαράς & Συνεργάτες» συμμετέχοντας ενεργά και με μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση του προέδρου του, κ. Δημήτρη Σαμαρά, ο οποίος εστίασε στις πέντε προϋποθέσεις-  σταθμούς για την Πράσινη Ενεργειακή Ανάπτυξη

Στο συνέδριο, που φιλοξενήθηκε στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» συμμετείχαν περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι της πολιτείας, αλλά και του ενεργειακού κλάδου, ενώ η επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό  την αιγίδα  της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Δημήτρης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο με τίτλο «Απολιγνιτοποίηση & Ενεργειακή Μετάβαση» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Η προβλεπόμενη μείωση και τελικά η παύση της χρήσης του λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επέφερε προκλήσεις, ενώ αποτελεί και ένα μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη».

Ως απαντήσεις στις ηλεκτροπαραγωγικές προκλήσεις λόγω της απολιγνιτοποίησης ο ίδιος, ανέφερε: «Πρώτον την ένταξη  σύγχρονων μονάδων Συνδυασμένου κύκλου – Φυσικού Αερίου. Δεύτερον, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Τρίτον τη δημιουργία των Offshore Αιολικών Πάρκων, μια νέα αγορά  για μεγάλες επενδύσεις και μεγάλους “ενεργειακούς παίκτες” που διαμορφώνεται εν αναμονή του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών σταθμών. Οι σταθμοί αυτοί μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να αποδώσουν σημαντικά εθνικά οφέλη. Τέταρτον, η αποθήκευση ενέργειας και πέμπτον, η παραγωγή πράσινου Υδρογόνου για αποθήκευση της πλεονάζουσας παραγωγής Ανανεώσιμης Ενέργειας (όπως π.χ. το project «Λευκού Δράκου» στη Δυτική Μακεδονία)».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσουν οπωσδήποτε οι επενδύσεις στα Δίκτυα,  ώστε να μπορούν να ενταχθούν οι ΑΠΕ και να  διασφαλίζεται η επάρκεια του συστήματος, επίσης τα “Πράσινα” διμερή συμβόλαια (διάθεση της πλεονάζουσας παραγωγής από ΑΠΕ – μείωση του ενεργειακού κόστους) και, η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης. Υπάρχει η πρόβλεψη ότι τουλάχιστον 1 στα 3 νέα αυτοκίνητα το 2030 θα είναι ηλεκτρικό γεγονός, που θα δίνει τη δυνατότητα χιλιάδες σταθμευμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα  να συμμετέχουν με τις μπαταρίες τους στο δίκτυο».

Πολύ εύστοχα ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στο«αύριο» της Απολιγνιτοποίησης, επισήμανε ότι φέρνει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξηςγ ια τη χώρα, που προϋποθέτουν και αντίστοιχες ρυθμιστικές κινήσεις:«Η επόμενη μέρα μας φέρνει αντιμέτωπους με την πρόκληση του επαναπροσδιορισμού της αναπτυξιακής δυναμικής των περιοχών απολιγνιτοποίησης, αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο, οι προσδοκίες στρέφονται στο σύγχρονο κλάδο παραγωγικών  & μεταποιητικών δραστηριοτήτων και τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης πρέπει να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα και παράλληλα, οι τεράστιες εκτάσεις που ελευθερώνονται να απορρυπανθούν, να αποκατασταθούν, να αναβαθμιστούν και να οργανωθούν κατάλληλα, ώστε να υποδεχθούν νέες οικονομικές δραστηριότητες. Τέτοιες εκτάσεις αφορούν τις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (Κοζάνη, Φλώρινας, Μεγαλόπολη), και για την εκ νέου ανάπτυξή τους χρειάζεται η διασφάλιση χωροθέτησης νέων χρήσεων και όρων δόμησης μέσω Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και η ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων του Ν.3982/2011».

Ο ίδιος κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης για την άμεση απολιγνιτοποίηση, πέρα από τα σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη ΔΕΗ, έφερε την Ελλάδα μπροστά σε παγκόσμιο επίπεδο και για αυτό, σήμερα, μιλάμε για Green Deal, γεγονός που φέρει ακόμη μία ευκαιρία στον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας και της Οικονομίας. Με δεδομένο ότι οι λιγνιτικές περιοχές ήταν επί δεκαετίες στραμμένες στην παραγωγή ενέργειας, πλέον, ανοίγονται νέοι ορίζοντες, ώστε να αξιοποιηθεί η τοπική εμπειρία ενασχόλησης στον τομέα της ενέργειας, με την κατασκευή και λειτουργία νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, εγκαταστάσεων παραγωγής πράσινου υδρογόνου, σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, και να ανοιχθούν θετικές προοπτικές για την αγορά».

Μεταξύ άλλων στο συνέδριο εκτός από τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, χαιρετισμούς απεύθυναν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μαγνητοσκοπημένα μηνύματα απεύθυναν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ενώ ομιλητές ήταν και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.Τη διοργάνωση του συνεδρίου ανέλαβαν το ΤΕΕ, το economix.gr και η euractiv.gr. 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top