ΔΕΘ – Helexpο: Σε τροχιά ψηφιοποίησης με 10.000 αρχεία και μία ιστορία σχεδόν 100 χρόνων – Σε λειτουργία εντός του 2024

ΔΕΘ – Helexpο: Σε τροχιά ψηφιοποίησης με 10.000 αρχεία και μία ιστορία σχεδόν 100 χρόνων – Σε λειτουργία εντός του 2024

Πότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, πώς ήταν τα Περίπτερά της, ποια γεγονότα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των τριών περιόδων της (1928,1958, 2023); «Διασώζουμε και διατηρούμε το “DNA” της Έκθεσης, διατηρούμε το “DNA” της Θεσσαλονίκης, της οικονομίας» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου για την ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την ψηφιοποίηση του ιστορικού και πολιτισμικού αρχείου της Έκθεσης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση: περίπου 100.000 τεκμηριωμένα στοιχεία από τη λειτουργία της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) -η οποία ιδρύθηκε το 1925, ωστόσο η πρώτη Έκθεση έγινε το 1926 (3 Οκτωβρίου 1926)- εκ των οποίων τα 10.000 είναι κυρίως φωτογραφίες, αφίσες, έγγραφα, αρχιτεκτονικά σχέδια, ψηφιοποιούνται και θα είναι προσβάσιμα στο κοινό, αλλά και σε ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες κλπ.

«Διασώζουμε και διατηρούμε το “DNA” της Έκθεσης, διατηρούμε το “DNA” της Θεσσαλονίκης, της οικονομίας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου για την ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Μια διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία μέσα από το ιστορικό – πολιτισμικό αρχείο της ΔΕΘ – Helexpo».

Όπως ο ίδιος εξήγησε το πολύτιμο αρχείο της ΔΕΘ – Helexpo (δυο φορείς που ενοποιήθηκαν πριν από μια δεκαετία), μέσω της ψηφιοποίησης χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

Α. Την Προπολεμική περίοδο, από το 1926 μέχρι το 1940. Η πρώτη έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο του Άρεως, και είχε μόλις δυο ξένες συμμετοχές, της Βουλγαρίας και την Ε.Σ.Σ.Δ.

«Ξέρετε, όλο αυτό το πολύτιμο αρχείο συνοδεύεται με γεγονότα: Το 1928 ήταν η πρώτη χρονιά που ήρθε Έλληνας πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Και ήρθε, αλλάζοντας τη διαδρομή του. Ταξίδευε με τρένο από το Βελιγράδι στην Αθήνα για να έρθει να δει τη ΔΕΘ και εκεί τον περίμενε ο Στρατηγός Δεσπεραί. Γιατί περπατάμε την οδό Δεσπεραί που είναι δίπλα μας, αλλά δεν ξέρουμε ποιος ήταν ο Δεσπεραί» ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης ο κ. Ποζρικίδης.

Β. Τη Μεταπολεμική περίοδο, από το 1951 έως το 1973. Με μια διακοπή 10 ετών λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και του Εμφυλίου, η ΔΕΘ επανήλθε δυναμικά το 1951.

Γ. Την Υπάρχουσα περίοδο, από το 1974 έως σήμερα. «Σήμερα ονειρευόμαστε ένα μουσείο Έκθεσης πόλης» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo κ. Ποζρικίδης.

Ένα όνειρο από την αρχή, «που θα αναδεικνύει την ιστορία της Έκθεσης, την ιστορία της πόλης, την ιστορία της χώρας μας, έμμεσα» συμπλήρωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo Τάσος Τζήκας.

Η διάσωση, η προβολή, το αποθετήριο

Στο πλαίσιο του έργου, συγκεντρώθηκαν και αποτυπώθηκαν τα τεκμήρια, διαπιστώθηκε η κατάστασή τους ως προς την καταλληλόλητά τους για ψηφιοποίηση και διάθεση προς το κοινό και όπου χρειάστηκε έγινε η σχετική συντήρηση, η οριστική επιλογή και η ταξινόμηση των τεκμηρίων. Καταγράφηκαν περίπου 100.000 αντικείμενα, τα οποία αφορούν φωτογραφίες, αφίσες, έγγραφα, σχέδια αλλά και αντικείμενα κυρίως μετάλλια. Δέκα χιλιάδες (10.000) από αυτά ψηφιοποιούνται.

«Γιατί ψηφιοποίηση;» αναρωτήθηκε ο Αναστάσιος Μάνος, διευθύνων σύμβουλος της DotSoft αναλύοντας την ενότητα «Η ψηφιοποίηση και το αποθετήριο του πολιτιστικού υλικού της ΔΕΘ – Helexpo».

Όπως ο ίδιος δήλωσε, στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης, «ο στόχος ξεκινάει από τη διάσωση του υλικού». Δεύτερος λόγος είναι η αύξηση της ασφάλειας, (γ) η εξοικονόμηση χώρου αποθήκευσης, (δ) η εύκολη ανάκτηση και (3) η προβολή και διάχυση του υλικού.

Πραγματοποιήθηκε η επιλογή του εξοπλισμού (σαρωτές, φωτογραφικές μηχανές κλπ.), η σωστή μεταχείριση ευαίσθητου ή πολύ φθαρμένου υλικού, αλλά και η ψηφιοποίηση αρχείων – πιστά αντίγραφα των πρωτότυπων.

Σ’ ότι αφορά το ψηφιακό αποθετήριο, πρόκειται για μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει:

α. εσωτερική λειτουργία και οργάνωση

β. δημοσιεύσεις, εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα και στο διαδίκτυο

γ. περιγραφή του κάθε αρχείου.

«Από τις πιο δύσκολες διαδικασίες ήταν η τεκμηρίωση» επισήμανε ο κ. Μάνος εξηγώντας πως η τεκμηρίωση σχετίζεται με τους ανθρώπους που απεικονίζονται σε κάθε φωτογραφία.

Οι εφαρμογές

Σχετικά με τις εφαρμογές, οπτικοακουστικής ξενάγησης, χωρίζονται στις τρεις ιστορικές περιόδους της ΔΕΘ, 1928, 1958, 2023. Όπως επισήμανε ο Δημήτρης Χριστόπουλος εξειδικευμένος συνεργάτης Msc Computer Graphics and VR, «το αρχείο έχει να πει μια ιστορία της Έκθεσης, της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας και εμείς με τη χρήση της τεχνολογίας το μεταφέρουμε στον κόσμο».

Μέσα από τις εφαρμογές, παρουσιάζονται τα σημεία ενδιαφέροντος της ΔΕΘ, στις τρεις διαφορετικές περιόδους, υπάρχει τρισδιάστατη περιήγηση καθώς και περιήγηση πρώτου προσώπου, «δηλαδή, σε βάζει μέσα στο περιβάλλον» υπογράμμισε.

Επίσης, υπάρχει διαδραστική εκπαιδευτική εφαρμογή, «μια παιχνιδοποίηση της πληροφορίας» όπως επισημάνθηκε, ενώ θα υπάρχουν κατηγορίες (εγκαίνια, κλαδικές εκθέσεις, φεστιβάλ τραγουδιού κλπ.).

Σημειώνεται ότι το ψηφιακό αρχείο της ΔΕΘ – Helexpo θα είναι δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) και αναμένεται να βγει στον «αέρα» το πρώτο εξάμηνο του 2024. Μεταξύ δε, των φωτογραφιών, σώζεται και η πρώτη φωτογραφία από το 1925 όπου φαίνεται ο Νικόλαος Γερμανός να καταθέτει την αίτηση για να γίνει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τάσος Τζήκας: Προ των πυλών για να εγκριθεί το χρηματοδοτικό μοντέλο της ανάπλασης της ΔΕΘ – Ανακοινώσεις τον Ιανουάριο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top