Δεύτερη δίκη για σεξουαλικά όργια με ανήλικους στην Ημαθία

Δεύτερη δίκη για σεξουαλικά όργια με ανήλικους στην Ημαθία

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε αθωωτική απόφαση του ΜΟΔ για  βιασμό, αποπλάνηση, ασέλγεια και άλλα αδικήματα, με θύματα παιδιά ηλικίας 8-11 χρονών- στο εδώλιο και πάλι οι δύο κατηγορούμενοι

Μια αδιανόητη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων παιδιών προσδιορίστηκε να εκδικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για δεύτερη φορά. Το 2019, οι δύο κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, λόγω αμφιβολιών, και τώρα παραπέμπονται να ξαναδικαστούν μετά την αναίρεση της πρώτης απόφασης από τον Άρειο Πάγο.

Πρόκειται για δύο Αλβανούς οι οποίοι συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν, το 2018, αλλά αποφυλακίστηκαν ένα χρόνο αργότερα μετά την αθωωτική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης. Εισαγγελέας άσκησε αναίρεση που έγινε δεκτή από το Ε’ Ποινικό Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να δικαστούν ξανά στο ίδιο δικαστήριο με άλλη σύνθεση δικαστών ενώ πριν λίγες μέρες ενεργοποιήθηκαν τα εντάλματα σύλληψης των κατηγορουμένων.

Ο ένας από τους δύο, ηλικίας 25 χρονών (σήμερα), είχε συνάψει ερωτική σχέση με τη χωρισμένη μητέρα τεσσάρων ανήλικων παιδιών, σε χωριό του νομού Ημαθίας. Αυτός φέρεται πως υπέβαλε τα παιδιά της συντρόφου του κι έναν ακόμη ανήλικο, ηλικίας από 8 έως 11 χρονών, σε σεξουαλικά όργια, με τη συνδρομή του 27χρονου συγκατηγορούμενου συμπατριώτη του κι ενός υπερήλικα Έλληνα ο οποίος απεβίωσε, σε ηλικία 83 χρονών, το 2018, πριν διεξαχθεί η πρώτη δίκη.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βέροιας αναγράφονται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για περιστατικά που είναι δύσκολο να τα χωρέσει ανθρώπινος νους. Με λίγα λόγια, οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι βίαζαν τα παιδιά, τα αποπλανούσαν και ασελγούσαν σε αυτά. Ειδικά, ο πρώην σύντροφος της μητέρας ο οποίος φέρεται ότι τα εξωθούσε στην πορνεία και τα υποχρέωνε να βιντεοσκοπούν τις ερωτικές περιπτύξεις ενώ ο ίδιος φέρεται ότι, μπροστά τους, κακοποίησε σεξουαλικά κι έναν σκύλο!

«Αμαρτίες γονέων»  

Από την ακροαματική διαδικασία του πρώτου δικαστηρίου προέκυψε ότι: Η μητέρα των παιδιών  (δύο αγοριών και δύο κοριτσιών) είχε χωρίσει από το σύζυγό της και το 2015 σύναψε ερωτική σχέση με τον Αλβανό την οποία όμως δεν ενέκριναν οι γονείς της καθώς ήταν 10 χρόνια μικρότερος και της απαγόρευσαν να μένει στην οικία τους. Έτσι αυτή μαζί με τα ανήλικα παιδιά και το νέο της σύντροφο μετακόμισαν σε νέο σπίτι εντός του χωριού. Η μητέρα δεν εργαζόταν και τη συντήρηση όλων επωμίστηκε ο Αλβανός ο οποίος πραγματοποιούσε μεροκάματα σε οικοδομικές και αγροτικές εργασίες.

Το 2016, καταγγελίες κατοίκων της περιοχής που αφορούσαν προβατική συμπεριφορά του ενός ανήλικου γιου προκάλεσαν κοινωνική έρευνα από υπηρεσία προστασίας ανηλίκων . Αμέσως μετά από αυτή την εξέλιξη η μητέρα, σε μια νύχτα, εξαφανίστηκε από την Ελλάδα αφού φρόντισε προηγουμένως να αναθέσει με συμβολαιογραφική πράξη τη γονική μέριμνα στη μητέρα της και γιαγιά των παιδιών. Στο πλαίσιο της έρευνας τα παιδιά κατήγγειλαν για πράξεις αποπλάνησης και βιασμών τους δύο κατηγορούμενους.

Αθώοι λόγω αμφιβολιών

Το 2019, οι δύο νεαροί αθωώθηκαν, λόγω αμφιβολιών, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Στο σκεπτικό, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

Οι μάρτυρες κατηγορίας- συγγενείς των παιδιών- δεν ήταν σε θέση να καταθέσουν κάποιο πραγματικό περιστατικό εις βάρος των κατηγορουμένων ενώ αναφέρθηκαν με καλά λόγια για το πρόσωπό τους. Οι κοινωνική λειτουργός και η ψυχολόγος που κατέθεσαν ως μάρτυρες, επειδή επιλήφθηκαν εξ αρχής όλης της υπόθεσης, όταν επισημάνθηκαν οι αντιφάσεις στις καταθέσεις των παιδιών, δεν ήταν σε θέση να καταθέσουν με βεβαιότητα πότε αυτά έλεγαν αλήθεια και πότε ψεύδονταν. Ο ιατροδικαστής δεν αναγνώρισε πρόσφατες ή παλαιότερες τραυματικές κακώσεις στα σώματα των παιδιών παρά μόνο στο ένα κοριτσάκι. Τα παιδιά αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα προσαρμογής στο κοινωνικό περιβάλλον, αφού ήταν επιθετικά, βωμολοχούσαν και γυρνούσαν άσκοπά στο χωριό χωρίς έλεγχο από τη μητέρα τους, βρώμικα και αφρόντιστα.

Το Μάιο του 2020, η εισαγγελέας του Άρειου Πάγου άσκησε αναίρεση της απόφασης του ΜΟΔ με την οποία κηρύχθηκαν αθώοι οι κατηγορούμενοι.   

Το σκεπτικό του Άρειου Πάγου

Στη συνέχεια, το Ε’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η απόφαση του ΜΟΔ στερείται παντελώς της επιβαλλόμενης και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και ότι το δικαστήριο δεν αξιολόγησε σωστά όλα τα αποδεικτικά στοιχεία .

«Με ελλιπή και αντιφατική αιτιολογία (το δικαστήριο) δέχτηκε ότι τα ανήλικα αγόρια (σ.σ. αναγράφονται δύο ονόματα) δεν έχουν υποστεί καμία σεξουαλική κακοποίηση, στηρίζοντας την κρίση του αυτή στις ιατροδικαστικές εκθέσεις […] χωρίς ουδόλως να αιτιολογεί πως αυτή η διαπίστωση αποκλείει και την περίπτωση της αποπλάνησης παιδιού που δεν συμπλήρωσε το 12ο έτος, όχι τετελεσμένης αλλά στο στάδιο της απόπειρας για την οποία κατηγορείτο επίσης (ο σύντροφος της μητέρας)» αναγράφεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση του Αρείου Πάγου.

Επισημαίνεται ότι το 11χρονο κορίτσι προέκυψε ιατροδικαστικά πως υπέστη σεξουαλική κακοποίηση αλλά η διαφορετική διατύπωση για τη φύση του αδικήματος,  στο κατηγορητήριο, οδήγησε σε απαλλακτική απόφαση.  Όπως επίσης και ότι: «(το δικαστήριο) υπέπεσε σε λογικό και νομικό σφάλμα επειδή το ότι οι μάρτυρες δεν ήταν σε θέση να καταθέσουν με βεβαιότητα για την αλήθεια των λεγομένων των ανηλίκων δεν συνεπάγεται ότι τα ανήλικα κατέθεσαν ψεύδη, λαμβανομένης υπόψη της ηλικίας τους και των εν γένει συνθηκών διαβίωσης τους…».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top