Δήμαρχος Τεμπών: Ακούνε ότι ο νομός Λάρισας έχει παραλίες και εκπλήσσονται

Δήμαρχος Τεμπών:  Ακούνε ότι ο νομός Λάρισας έχει παραλίες και εκπλήσσονται

Για έναν τόπο πανέμορφο και ευλογημένο που έχει τα πάντα μιλάει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης. Ένας τόπος που συνδυάζει βουνό, πεδιάδα, θάλασσα, ορεινούς οικισμούς, τοπική παραγωγή, παράδοση, ποιότητα αλλά και ‘ζεστή’ φιλοξενία. «Αυτό που μας λείπει είναι οι υποδομές και η περισσότερη επισκεψιμότητα» αναφέρει ο κ. Μανώλης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Βρισκόμαστε στη δροσερή πλατεία της Ραψάνης, σε υψόμετρο 550 μ., κάτω από τα πλατάνια, περιτριγυρισμένη από ταβερνάκια και καφενέδες με αραδιασμένα τα τραπεζοκαθίσματά τους.

Η Ραψάνη, ένα από τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Κάτω Ολύμπου του Δήμου Τεμπών, ο  οποίος συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης και προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Κάτω Ολύμπου, Μακρυχωρίου, Γόννων και Νέσσωνος και της Κοινότητας Αμπελακίων.

«Πρόκειται για έναν πανέμορφο ευλογημένο δήμο που έχει τα πάντα, βουνό, πεδιάδα, θάλασσα, η οποία βέβαια δεν είναι πολύ γνωστή και πολλοί δεν ξέρουν ότι ο νομός Λάρισας έχει παραλίες» δηλώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης προσθέτοντας χαρακτηριστικά «όταν ακούνε ότι ο νομός Λάρισας έχει παραλίες εκπλήσσονται!».

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Τεμπών, η παραλία του δικού τους δήμου έχει το προνόμιο της θεραπευτικής ιδιότητας της αμμουδιάς της λόγω της θερμοκρασίας. «Εμείς οι ντόπιοι το γνωρίζουμε από τους παππούδες μας, όταν πηγαίνανε μετά την εργασία των καπνών -μια επίπονη εργασία που γινόταν όλο το καλοκαίρι-, έκαναν αμμόλουτρα στην παραλία  της Αιγάνης, που είναι τα Μεσάγκαλα και το Καστρί Λουτρό, όπου πηγαίνανε για τη μέση τους και τα γόνατά τους, και έτσι περνάγανε πιο ανακουφισμένοι το υπόλοιπο της χρονιάς» λέει ο κ. Μανώλης.

Σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες της παραλίας στα Μεσάγκαλα, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr έχουν γίνει κάποιες αναλύσεις της άμμου από τον πρόεδρο Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και καθηγητή δερματολογίας Κωνσταντίνο Κουσκούκη, τις οποίες είχε παρουσιάσει το 2017 σε μια ημερίδα στη Λάρισα για τον ιαματικό τουρισμό.

Στις προθέσεις του δημάρχου είναι μια συνάντηση με τον καθηγητή ώστε να διαπιστωθεί στο πώς θα  μπορέσει ο δήμος Τεμπών να αξιοποιήσει την παραλία, «γιατί μπορεί με κάποιες εγκαταστάσεις να γίνει επισκέψιμη και ως προς τον ιαματικό τουρισμό και τον χειμώνα» αναφέρει ο κ. Μανώλης λέγοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ένα μακρόχρονο σχέδιο με τις απαραίτητες μελέτες.

Ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης (φωτ. Ντ.Χ.)

Οικισμοί, καλλιέργειες, ποιότητα

Τα παραδοσιακά χωριά του δήμου Τεμπών, η κοιλάδα των Τεμπών, το δέλτα του Πηνειού, τα σημεία φυσικής ομορφιάς, οι παραλίες, οι μύθοι, οι παραδόσεις, τα τοπικά προϊόντα, οι δραστηριότητες για όλες τις εποχές του χρόνου, η φιλοξενία των κατοίκων είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του δήμου Τεμπών, ο οποίος φέρει το όνομα της ομώνυμης κοιλάδας που σχηματίζεται ανάμεσα στον Όλυμπο και τον Κίσαβο.

«Έχουμε την Ραψάνη, τα Αμπελάκια, την Κρανιά, την Αιγάνη, την Καλλιπεύκη στα 1.050 μ. όπου παλιά ήταν η λίμνη Ασκουρής  ή Νιζυρός, η οποία έχει αποξηρανθεί το 1912, υπάρχουν όμως φωνές ανασύστασης της λίμνης, έχουμε τον Κίσαβο’ δεν μας λείπει τίποτα, μας λείπει περισσότερη επισκεψιμότητα, να μην περνάει ο κόσμος και να λέει μόνο ‘α, τι ωραία διαδρομή’. Να κατεβαίνει, να τη ζει από κοντά» αναφέρει ο κ. Μανώλης.

Ο ίδιος κάνει αναφορά και στην καλή ποιότητα του προϊόντος που παρέχουν, στις καλλιέργειες του τόπου – ροδάκινα, μήλα, ελιές, κρασί, αμύγδαλα όπου η περιοχή του Συκουρίου παράγει το 2% παγκοσμίως αμύγδαλου και το 20% της πανελλήνιας παραγωγής.

Σχολιάζοντας την υγειονομική πορεία του δήμου Τεμπών, ο κ. Μανώλης επισημαίνει ότι «και υγειονομικά πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε σε όλο το δήμο Τεμπών, μονάχα τέσσερα ενεργά κρούσματα, είμαστε σε καλό επίπεδο».

Υστέρηση σε υποδομές

Εάν σε κάτι υστερεί ο δήμος Τεμπών όπως επισημαίνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος κ. Μανώλης, αυτές είναι οι υποδομές. «Δεν υπάρχουν υποδομές, και στα παράλια δεν μπορεί κάποιος να έρθει να φτιάξει ένα ξενοδοχείο, γιατί δεν υπάρχει πολεοδομική μελέτη’ δεν μπορεί να χτίσει, είναι χωράφια, δεν είναι οικόπεδα, προσπαθούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά δεν το έχουμε καταφέρει ακόμη» αναφέρει ο δήμαρχος Τεμπών. Σημειώνεται ότι έδρα του δήμου Τεμπών είναι το Μακρυχώρι και ιστορική έδρα τα Αμπελάκια.

Τουρισμός και πολιτισμός

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθιο τον τόπο και να κάνουμε κάποια βήματα πάνω σε δυο άξονες, στον τουρισμό και στον πολιτισμό» ανέφερε ο πρόεδρος της Ραψάνης Δημήτρης Ζήλος κατά την επίσκεψή μας στο γραφικό χωριό που είναι χτισμένο στους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 500 μ., κοντά στην κοιλάδα των Τεμπών.

Ο κ. Ζήλος αναφέρθηκε στο παρελθόν αλλά και στο παρόν της Ραψάνης, η οποία κάποτε είχε περί τις 3.000 μόνιμο πληθυσμό, 22 παντοπωλεία, πολλές δραστηριότητες, ήταν η έδρα του δήμου, είχε δημοτικό σχολείο με 450 παιδιά και γυμνάσιο κτλ., ωστόσο άστοχες πολιτικές εξελίξεις όπως είπε χαρακτηριστικά ήταν αυτές που οδήγησαν τους ορεινούς όγκους σε υποβάθμιση πληθυσμιακή και επαγγελματική σ’ όλους τους τομείς.

Ο πρόεδρος της Ραψάνης Δημήτρης Ζήλος

Σήμερα ο μόνιμος πληθυσμός του ορεινού οικισμού ανέρχεται περί στους 400 αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται στους 2.500 – 3.000. Η Ραψάνη διαθέτει ταβερνάκια στην όμορφη πλατεία της, έναν ξενώνα που λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ένα κατάλυμα για τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει το μουσείο Οίνου & Αμπέλου Ραψάνης το οποίο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη με περισσότερα από 20.000 βιβλία (λειτουργεί Τρίτη – Κυριακή).

Η φήμη της Ραψάνης για τα γράμματα και το εμπόριο ήταν μεγάλη ανά τους αιώνες με τη λάμψη της να κορυφώνεται κατά τον 17ο αιώνα και να ιδρύεται η περίφημη Σχολή της Ραψάνης (1767).

Να αναφέρουμε και τον Έλληνα πεζογράφο Μ. Καραγάτση (1908 – 1960), από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Γενιάς του ’30, όπου περνούσε τα περισσότερα εφηβικά του καλοκαίρια στην Ραψάνη. Εκεί συνήθιζε να διαβάζει καθισμένος κάτω από ένα καραγάτσι που βρισκόταν στον περίβολο της εκκλησίας του χωριού. Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Ροδόπουλος ενώ το ψευδώνυμο Καραγάτσης προήλθε από το δέντρο φτελιά ή καραγάτσι. Προτομή του Μ. Καραγάτση υπάρχει στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου.

Όσο για τα περίφημα κρασιά της, το μικροκλίμα της περιοχής αλλά και το μεράκι και η παράδοση διαφυλάσσουν την ποιότητά τους. Άλλωστε η Ραψάνη αποτελεί μια από τις τέσσερις ζώνες ΠΟΠ που ενσωματώνει την ποικιλία Ξινόμαυρο (Νάουσα, Αμύνταιο, Γουμένισσα, Ραψάνη). Είναι η νοτιότερη και μικρότερη σε έκταση ζώνη με σχεδόν 900 στρέμματα συνολικά. Τρεις ποικιλίες -ξινόμαυρο, κρασάτο, σταυρωτό- συνδημιουργούν τα ΠΟΠ κρασιά Ραψάνης, και στην περιοχή (Κρανιά Ολύμπου, Ιτέα κτλ.) δραστηριοποιούνται οινοποιεία που παράγουν εξαιρετικό κρασί.

Στα παράλια του Δήμου Τεμπών

Άρτια οργανωμένες παραλίες και ικανοποιητική τουριστική υποδομή η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί διαθέτει ο δήμος Τεμπών. «Προσφέρουμε αυτήν την πρωτόγνωρη φιλοξενία, η οποία πηγάζει από τα παλιά» αναφέρει με περίσσια αγάπη για τον τόπο του στο GRTimes.gr ο πρόεδρος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάτω Ολύμπου Φάνης Βουλιώτης.

Η περιοχή στα παράλια του Κάτω Ολύμπου όπως στα Μεσάγκαλα και στο Καστρί διαθέτει καταλύματα μπροστά στη θάλασσα που προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές και όχι μόνο.

Το 90% των καταλυμάτων τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί, και ένας από τους λόγους, όπως αναφέρει ο κ. Βουλιώτης, είναι ότι την περιοχή εκτός από τους Βαλκάνιους – Βούλγαρους, Ρουμάνους, Σέρβους, Πολωνούς- άρχισαν την τελευταία πενταετία να την επισκέπτονται και Γερμανοί τουρίστες.

«Πάνω από το 50% της τουριστικής μας κίνησης είναι Γερμανοί, εκ των οποίων το 90% έρχεται τον Σεπτέμβριο για περπάτημα κτλ.» αναφέρει ο κ. Βουλιώτης ο οποίος εκπροσωπεί 24 καταλύματα και δυο μονάδες 3 και 4 κλειδιών. Μάλιστα, την επόμενη τετραετία, αναμένεται και η δημιουργία κάποιων καταλυμάτων με 5 κλειδιά.

Η εγγύτητα από τη Θεσσαλονίκη (από την Εθνική οδό, στην έξοδο για Πλαταμώνα, τα Μεσάγκαλα απέχουν περίπου 4 χλμ.), οι καλές τιμές – από 25 ευρώ για Ιούνιο μήνα και για την υψηλή σεζόν 40 ευρώ το δίκλινο, 50 ευρώ το τρίκλινο, 60 ευρώ το τετράκλινο, 90 ευρώ σουίτες/δίχωρα-, η ποιότητα των νερών και οι υπηρεσίες (τα Μεσάγκαλα για άλλη μια χρονιά έχουν βραβευτεί με τρεις Γαλάζιες Σημαίες) αλλά και η φιλοξενία συγκαταλέγονται στα προτερήματα της περιοχής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Βουλιώτης «τα Μεσάγκαλα είναι το νοητό σημείο μεταξύ Θερμαϊκού και Αιγαίου, μεταξύ Ολύμπου και Κισάβου’ γι’ αυτό και γράφονται με ‘κ’, από το αγκαλιά» προσθέτοντας «αποδεχόμαστε τον όρο ‘βιοτεχνία’ για τον τουρισμό, και όχι τον όρο ‘βιομηχανία’, διότι άλλος ο ρόλος της μηχανής και άλλος της τέχνης!».

Ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης (δεξιά) και ο πρόεδρος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάτω Ολύμπου Φάνης Βουλιώτης (αριστερά)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top