Εφαρμόζεται τελικά ο αντικαπνιστικός νόμος;-Τι ισχύει στα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης

Εφαρμόζεται τελικά ο αντικαπνιστικός νόμος;-Τι ισχύει στα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Θέμα αντιπαράθεσης έγινε εκ νέου πριν από λίγες μέρες η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην επικράτεια, μετά τον σάλο που προκλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις φωτογραφίες του γνωστού ηθοποιού, Βασίλη Μπισμπίκη και της τραγουδίστριας, Πάολα, να καπνίζουν, σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης – Τι ισχύει στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης και τι ζητούν οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Ο αντικαπνιστικός νόμος ήταν από τους πρώτους που θέσπισε η κυβέρνηση το 2019, ξεσηκώνοντας μάλιστα θύελλα αντιδράσεων τότε, από καταστηματάρχες και καπνιστές.

Τέσσερα χρόνια αργότερα και με αφορμή τα προαναφερόμενα περιστατικά, για τα οποία παρενέβη και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κάνοντας λόγο μάλιστα για «εξασθένηση της εφαρμογής του νόμου» ανοίγει ξανά η συζήτηση για τη θέσπιση και την εφαρμογή του.

«Άτυπα επιτρέπεται μετά από κάποια ώρα»

Όπως επισημαίνει μιλώντας στο GRTimes ο πρόεδρος του συλλόγου «Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα», Όμηρος Παπαδόπουλος «σε πολλά καταστήματα, μετά τις 11-12 το βράδυ οι καταστηματάρχες ανέχονται το κάπνισμα. Σε μερικά καταστήματα επιπλέον παρατηρήθηκε να μην συμμορφώνονται και νωρίτερα από αυτή την ώρα. Ο κόσμος όπως και παλιότερα, αν και δυσανασχετεί, δεν διαμαρτύρεται, ούτε κάνει καταγγελία στην αστυνομία (που υποχρεωτικά θα πρέπει να πάει για έλεγχο και να βεβαιώσει την παράβαση). Συχνά πολλά καταστήματα κλείνουν τον χειμώνα εντελώς τους εξωτερικούς χώρους και μέσα σε αυτούς καπνίζουν ελεύθερα».

Επιπροσθέτως όσον αφορά τις καταγγελίες για παράβαση της νομοθεσίας, αν και η γραμμή 1142 (σ.σ. καταγγελίες για παράνομο κάπνισμα) δεν λειτουργεί πλέον, οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε καταγγελία μέσω του gov.gr ή στην ιστοσελίδα της ΕΑΔ.

Εφαρμογή του νόμου με λιγοστές εξαιρέσεις

«Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται από τα καταστήματα, με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις παραβάσεων» διευκρινίζει στο GRTimes από την πλευρά της η πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων-Καταναλωτών Εστίασης & Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), Νίκη Κωνσταντίνου.

Και συμπληρώνει, ερωτηθείσα για το αν μετά την πανδημία επικρατεί ελαστικότητα στην εφαρμογή του νόμου ότι «υπάρχει αυστηρός έλεγχος στα καταστήματα από την αστυνομία, οπότε δυσχεραίνεται και το έργο των παραβατών (και καταστηματαρχών και πελατών). Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η αστυνομία, τον Δεκέμβριο διενεργήθηκαν 2,500 έλεγχοι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καταστημάτων και βεβαιώθηκαν 67 πρόστιμα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μόλις 2/100 έχουν παραβατική συμπεριφορά και δεν συμμορφώθηκαν με τον κανονισμό».

«Να υπάρξουν εξαιρέσεις, ώστε να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις»

Ωστόσο όπως τονίζει η κ. Κωνσταντίνου στο GRTimes η ίδια η νομοθεσία δεν συμπεριλαμβάνει εξαιρέσεις σε επιχειρήσεις που εργάζονται κατά βάση με καπνιστές (όπως ναργιλεδάδικα και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης), με ζημιωμένη την ίδια την επιχειρηματικότητα.

«Ο αντικαπνιστικός νόμος θεσπίστηκε χωρίς να συμπεριληφθούν εξαιρέσεις. Αποτέλεσμα καταστήματα όπως ναργιλεδάδικα, μπαρ, κλαμπ και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης να αντιμετωπίζουν και μετά την πανδημία προβλήματα επιβίωσης. Μιλάμε για καταστήματα που δουλεύουν δύο φορές την εβδομάδα για τον τζίρο όλης της εβδομάδας και το 90% των θαμώνων τους είναι καπνιστές» είπε.

«Επιπροσθέτως από την πλευρά του επιχειρηματία είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγξει 1500 και 2000 πελάτες σε ένα νυχτερινό κέντρο. Και στην περίπτωση που κάποιος ανάψει ένα τσιγάρο, είναι δύσκολη η θέση του καταστηματάρχη, ώστε να εφαρμοστεί κατά γράμμα ο νόμος. Εμείς ως ΠΑΣΚΕΔΙ είχαμε κάνει προσφυγή, ώστε να η νομοθεσία να συμπεριλαμβάνει και εξαιρέσεις, όπως άλλωστε υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο μόνος ζημιωμένος από την νομοθεσία είναι εν τέλη η ίδια η επιχειρηματικότητα. Και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι επρόκειτο για έναν κλάδο (σ.σ. εστίαση, καταστήματα διασκέδασης), ο οποίος καταρρακώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας» συμπλήρωσε.

Το παράδειγμα των Τρικάλων

Κλείνοντας η κ. Κωνσταντίνου έφερε ως παράδειγμα στην προσαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου τα Τρίκαλα.

«Τα Τρίκαλα είναι άκαπνη πόλη πολλά χρόνια πριν τη θέσπιση του νόμου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση με πρωτοβουλία του δημάρχου, Δημήτρη Παπαστεργίου εφαρμόστηκε μια άτυπη συμφωνία μεταξύ του δήμου Τρικκαίων και των επιχειρήσεων, ώστε να δημιουργηθούν εξωτερικοί χώροι καπνιστών, οι οποίοι είναι κλειστοί και προστατεύουν του πελάτες από βροχή και κρύο. Με αυτή την έξυπνη λύση ικανοποιούνται και οι καπνιστές και οι μη καπνιστές» επισήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάολα: Τραγούδησε με τσιγάρο πάνω στην πίστα-Τι απαντά ο Θ. Πλεύρης (VIDEO)

Θ. Πλεύρης: Η απάντηση του νυχτερινού κέντρου για το πρόστιμο για τη μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου

Θ. Πλεύρης: Δεν γίνεται να βρίσκεται και από ένα κλιμάκιο ελέγχου σε κάθε πίστα

Γκάγκα για αντικαπνιστικό: «Δεν εφαρμόζεται το μέτρο, πρέπει να το δούμε» (VIDEO)

Ανταποκρίνονται οι πολίτες στον αντικαπνιστικό, δείχνουν οι έλεγχοι

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top