Εκπαιδευτικοί ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων στη Δυτική Θεσσαλονίκη – Χάνονται 40 οργανικές θέσεις (ΦΩΤΟ)

Εκπαιδευτικοί ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων στη Δυτική Θεσσαλονίκη – Χάνονται 40 οργανικές θέσεις (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Εντάσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, λίγες μόλις μέρες πριν επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία, από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις εκατοντάδων σχολείων σε όλη τη χώρα και δεκάδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη – Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης για 40 εκπαιδευτικούς που μένουν χωρίς οργανική θέση.

Για ανάλγητη αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας κάνουν λόγο οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Δυτικής Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως το υπουργείο αδιαφορεί παντελώς για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, προχωρώντας χθες, μόλις μια μέρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε συγχωνεύσεις δεκάδων σχολικών μονάδων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα, τέσσερα δημοτικά σχολεία γίνονται δύο και 36 νηπιαγωγεία γίνονται 18.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, κάποιες χιλιάδες μαθητές να είναι σε πολύ χειρότερες συνθήκες μόρφωσης καθώς θα στριμωχτούν μέσα σε ακατάλληλα σχολικά κτίρια και βέβαια την ίδια στιγμή, 40 εκπαιδευτικοί μένουν στον “αέρα” χωρίς να μπορούν να εκμεταλλευτούν το νόμιμο δικαίωμα τους να πάρουν μια οργανική θέση.

Οι εκπαιδευτικοί που πραγματοποίησαν πριν από λίγο παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, καταγγέλλουν πως έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον θέσεις για την τοποθέτηση των 40  εκπαιδευτικών και χωρίς καμιά δυνατότητα να διεκδικήσουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι εκπαιδευτικοί που χάνουν την οργανική τους θέση, προηγούνται έναντι όλων των άλλων για τοποθέτηση σε άλλη θέση, ωστόσο πλέον, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι υπηρεσιακές μεταβολές έχουν ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν σε όλες τους τις φάσεις, με αποτέλεσμα οι 40 εκπαιδευτικοί της Δυτικής Θεσσαλονίκης να μένουν “μετέωροι”.

Οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, η διαδικασία για τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων γινόταν πάντα κοντά στην Άνοιξη, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα δικαιώματα τους και να τοποθετηθούν στις κενούμενες οργανικές θέσεις, γεγονός που φέτος είναι πλέον αδύνατο.

Στη διάρκεια της σημερινής διαμαρτυρίας, οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν τη δεδομένη διαφωνία τους για τις συγχωνεύσεις, που όπως τονίζουν δεν εξυπηρετούν καμία ανάγκη των σχολείων, παρά μόνο “εξοικονομούν” πόρους, ενώ ζήτησαν τουλάχιστον να ανασταλεί η εφαρμογή του  σχετικού νόμου για  έναν χρόνο, ώστε να λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία ως έχουν και την επόμενη χρονιά να εξεταστεί εκ νέου το θέμα.

Προειδοποιούν μάλιστα με ένδικα μέσα και με κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα τους για αναστολή της εφαρμογής του νόμου.

Διαβάστε παρακάτω το σχετικό ΦΕΚ με όλα τα σχολεία που καταργούνται ή συγχωνεύονται:

ΦΕΚ – Καταργήσεις – Συγχωνεύσεις Σχολείων

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top