Κυβερνοεπίθεση στα συστήματα του δήμου Θεσσαλονίκης

Κυβερνοεπίθεση στα συστήματα του δήμου Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Κυβερνοεπίθεση από χάκερ δέχτηκε ο δήμος Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας τα περισσότερα online συστήματα του δήμου. Σε εξέλιξη έρευνες από τη διώξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Όπως ανέφερε στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής, η κυβερνοεπίθεση έγινε χθες τα μεσάνυχτα περίπου στις 12.00 και ο δήμος μπλόκαρε αμέσως όλα τα συστήματα προκειμένου να προστατευτούν και τα δεδομένα.

“Έχουν επιληφθεί οι αρχές, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που μας ενημέρωσε ότι πρέπει να κλείσουν όλες οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες του δήμου, εισερχόμενες και εξερχόμενες, ακριβώς για να προστατευθούν τα δεδομένα και να μην υπάρξει άλλο πρόβλημα. Τώρα θα υποβληθεί και μήνυση από τον δήμαρχο. Η εταιρεία που υποστηρίζει τον δήμο σε αυτά τα θέματα είναι εδώ και επιλαμβάνεται της λύσης του προβλήματος” επισήμανε ο κ. Αβαρλής, προσθέτοντας ότι το θέμα δεν είναι να ανοίξουν μόνο τα συστήματα, αλλά όταν αυτό γίνει να μην υπάρχει κάποιος ιός στο σύστημα.

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι δεν έχουν υποκλαπεί δεδομένα, ενώ δεν μπόρεσε να εκτιμήσει το πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα καθώς οι σχετικές διαδικασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Σχετικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, ο κ. Αβαρλής ανέφερε πως όλο το πρωί το Ληξιαρχείο και το Δημοτολόγιο λειτουργούσαν κανονικά και πρόβλημα υπήρξε μόνο όπου χρειαζόταν αριθμός πρωτοκόλλου. Ωστόσο επανέλαβε πως μετά και τις οδηγίες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όλες οι εισερχόμενες και εξερχόμενες επικοινωνίες σταμάτησαν, προκειμένου να “καθαριστούν” τα ηλεκτρονικά συστήματα.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top