Έκθεση Βeyond: Αύξηση 15% στο κυβερνοέγκλημα τα τελευταία χρόνια – Οι συμβουλές ειδικών για κυβερνοεπιθέσεις (ΦΩΤΟ-VIDEO) 

Έκθεση Βeyond: Αύξηση 15% στο κυβερνοέγκλημα τα τελευταία χρόνια – Οι συμβουλές ειδικών για κυβερνοεπιθέσεις (ΦΩΤΟ-VIDEO) 

Συζήτηση για την κυβερνοασφάλεια έλαβε χώρα τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (25/5) στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond που διεξάγεται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η συζήτηση αφορούσε καλές πρακτικές αντιμετώπισης και προστασίας των επιχειρήσεων που αφορούν την κυβερνοασφάλεια, αλλά και τους κινδύνους, ενώ διεξήχθη υπό την αιγίδα της αντιπεριφέρειας Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και διευθύντρια του GRTimes, Μαρία Σαμολαδά.

Σύμφωνα με έρευνα καθημερινά το 2022 πραγματοποιούνταν τρία περιστατικά υψηλής σοβαρότητας στην κυβερνοασφάλεια. Επίσης, οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2015. Οι ΗΠΑ έχουν δεχτεί το 50% των επιθέσεων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , ενώ στο 13% είναι η Ευρώπη.

Άγγελος Χαριστέας: «Όταν προσέχουμε τα μετόπισθεν έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε»

Τη συζήτηση άνοιξε ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άγγελος Χαριστέας, ο οποίος τόνισε ότι η κυβερνοασφάλεια είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης για την κυβερνοεπίθεση, με τον πιο σημαντικό παράγοντα να είναι η επένδυση των εταιρειών σε τακτική και στους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται στον συγκεκριμένο τομέα.

«Η ΠΚΜ άλλαξε πάνω από 1.200 υπολογιστές, ενώ προχωρήσαμε και στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, «βάλαμε» τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσα στα Πανεπιστήμια. Προέρχομαι από τον χώρο του αθλητισμού και σημαντικό για να πάρουμε το «Ευρωπαϊκό» ήταν η τακτική της άμυνας. Όταν προσέχουμε τα μετόπισθεν έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε. Μέσα από τη συνεργασία την ομαδικότητα πετύχαμε με την ομάδα μου. Πετύχαμε για τον άνθρωπο, εξυπηρετήσαμε τον πολίτη αλλά θέλουμε να νιώθει ασφάλεια και όταν θέλει να διεκπεραιώσει ζητήματα τα ψηφιακού μετασχηματισμού» συμπλήρωσε ο κ. Χαριστέας.

Η Cisco δίπλα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης

«Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω προσωπικά τον αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Άγγελο Χαριστέα, διότι τα τρία τελευταία χρόνια που η Cisco έχει μία συχνή παρουσία στην πόλη, μέσω του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά ο κ. Χαριστέας ήταν πάντα δίπλα μας. Όποτε, του ζητήθηκε να παραστεί σε κάποια εκδήλωση ή να συνδιοργανώσουμε κάτι το έκανε με χαρά. Έχουμε μία πολύ καλή σχέση.

Θυμάμαι… παλιά με ρωτούσαν για πιο λόγο ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη. Εκτός της δυναμικότητας του διερευνητικού και εκπαιδευτικού δυναμικού και της γειτνίασης της πόλης με τα Βαλκάνια, ένας λόγος που ήρθαμε εδώ ήταν και η άριστη σχέση που έχουμε με τις Αρχές της πόλης (σ.σ. ΠΚΜ και δήμος Θεσσαλονίκης, υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης). Η Cisco βρήκε συμπαραστάτες, ώστε να κάνει αυτό που τελικά κάναμε στη Θεσσαλονίκη» τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση ο Client Executive Dts της Cisco και διευθυντής του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκης, Νίκος Λαμπρογεώργος.

Στη συνέχεια ο κ. Λαμπρογεώργος μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τους κινδύνους στις επιχειρήσεις και το επίπεδο εργαζομένων και πολιτών στην κυβερνοασφάλεια.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναγκαστικά εκθέτει με κινδύνους τις επιχειρήσεις. Όταν υπάρχουν πολλές υπηρεσίες και προϊόντα τόσο πιο ευάλωτος είναι κάποιος σε τέτοιες επιθέσεις. Επίσης, το ίδιο υφίσταται και με εφαρμογές» πρόσθεσε ο Client Executive Dt&S της Cisco και διευθυντής του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη.

Επιπροσθέτως, το έμπειρο στέλεχος της Cisco τόνισε ότι εκτός από την αναβάθμιση των επιχειρήσεων στην κυβερνοσφάλεια, χρειάζεται να ανεβεί και το επίπεδο των υπαλλήλων, αλλά και των απλών πολιτών. «Εμείς στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούμε μαθήματα που αφορούν τις ψηφιακές δεξιότητες εκτός από επαγγελματίες και σε απλούς πολίτες».

Τέλος, στη συζήτηση για την κυβερνοασφάλεια τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Δρ. Χρήστος Ξενάκης αναφέροντας τα εξής:

«Αν δούμε τα νούμερα, έχουμε 15% αύξηση στο κόστος από το κυβερνοέγκλημα τα τελευταία χρόνια. Θα «αγγίξει» το νούμερο των 10,5 τρισ. δολαρίων το 2025. Τα νούμερα είναι ασύλληπτα. Το 57% των εταιρειών αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις ικανότητες και στον αριθμό των στελεχών που έχουν δυνατότητες, ως προς την κυβερνοασφάλεια».

Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι: Cyber Security Specialist, Leader, Greece, Portugal, Cyprus, Malta, Κωνσταντίνα Συντίλα, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Έργων Υποδομών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, Δρ. Χάρης Στελλάκης και ο Προϊστάμενος Τμήματος Ελέγχου Πληροφοριακών Συστημάτων της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της Δ.ΥΠ.Α., Δημήτρης Ζήσιμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Έκθεση BEYOND: Ενδιαφέρον από Ευρωπαίους Business Angels για ελληνικές start-ups

Καλαφάτης: «Η Beyond δείχνει τον δρόμο με εξωστρέφεια και δυναμισμό» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Έκθεση BEYOND: “Τι ωραίο μέλλον έχουμε να ζήσουμε! ” – Στρατηγικός ο ρόλος της Πληροφορικής στην ελληνική οικονομία

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top