Εμπαιγμός και προσβολή τα 600 ευρώ με voucher, λένε οι δικηγόροι

Εμπαιγμός και προσβολή τα 600 ευρώ με voucher, λένε οι δικηγόροι

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Σφοδρές αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί στους δικηγόρους, η κυβερνητική εξαγγελία για συμμετοχή τους σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher αξίας 600 ευρώ έκαστο, αντί της χορήγησης του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ. Για προσβλητική ενέργεια και εμπαιγμό κάνει λόγο η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, άχρηστο και προσβλητικό το μέτρο, σύμφωνα με τον δικηγόρο Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Αλβανό.

Δεν έχουν κοπάσει ακόμη οι αντιδράσεις του δικηγορικού κόσμου της χώρας, για την εξαίρεση των δικηγόρων από την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και για την αντικατάσταση αυτού, με επιταγή κατάρτισης – το γνωστό Voucher – 600 ευρώ.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δικηγόρων, έκαναν λόγο από την πρώτη στιγμή, για αθέτηση της κυβερνητικής δέσμευσης, για εμπαιγμό και απαξίωση ενός ολόκληρου κλάδου, που πλήττεται όσο λίγοι από τα μέτρα που εφαρμόζονται για τον κορωνοϊό.

Ειδικά για τα voucher, μιλούν για άκρως προσβλητική ενέργεια, που έχει σκοπό να «χρυσώσει το χάπι», με την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, να εκφράζει τη ρητή και κατηγορηματική της αντίθεση, στην προσπάθεια να εμφανιστούν αυτές οι επιταγές κατάρτισης ως μέσο άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των δικηγόρων.

Προσβλητικό και άχρηστο μέτρο τα voucher

Θέση στο ζήτημα, πήρε ανοιχτά, ένας από τους γνωστούς δικηγόρους της Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Αλβανός, ο οποίος, όπως ανέφερε, δέχτηκε από το πρωί στο email του, πάρα πολλές διαφημίσεις από ΚΕΚ και ΙΕΚ για τα προγράμματα κατάρτισης.

«Αυτό δηλαδή που μας κάνουν τώρα, είναι να μας στέλνουν στα ΚΕΚ και στα ΙΕΚ, να κάνουμε επιμόρφωση σαν τα παιδιά που τελειώνουν την Γ` Λυκείου και δεν έχουν καταφέρει να περάσουν στο πανεπιστήμιο. Πέραν ότι είναι άχρηστο, είναι και προσβλητικό» τονίζει.

Όπως εξηγεί, ουσιαστικά δίνονται κάποια χρήματα μέσω μια κατάρτισης που θα γίνει διαδικτυακά, με τους δικηγόρους και τους άλλους επιστήμονες που θα συμμετέχουν, να παίρνουν τα χρήματα με τη μορφή κουπονιού.

«Τα μέτρα αυτά είναι άχρηστα για τον απλό δικηγόρο που είναι μόνος του και προσπαθεί να επιβιώσει. Και αν δείτε στη Γερμανία, στην Αγγλία, στη Γαλλία και αλλού, δίνονται οικονομικές ενισχύσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες όπως εμείς» επισημαίνει ο κ. Αλβανός, εκτιμώντας πως ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων του θα παρακολουθήσει την κατάρτιση, γιατί έχει πρόβλημα επιβίωσης. «Οπότε δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Ότι του δώσουν θα πάρει. Αλλά λέμε τώρα τι είναι το σωστό. Και εγώ δεν θα ακολουθήσω. Κατ`αρχήν το θεωρώ ξεφτίλα. Είναι σαν να είμαι στο στρατό λοχαγός και να με επιμορφώνει ο δεκανέας ΕΠΥ, χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν» λέει χαρακτηριστικά.

Ποιος θα επιμορφώσει ποιον;;

Ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει πως οι περισσότεροι συνάδελφοι του, ειδικά των κάτω 45 ετών, δεν περίμεναν κανέναν για να αρχίσουν να επιμορφώνονται σε μια σειρά νέων τεχνολογιών, γλωσσών και σύγχρονων επαγγελματικών πρακτικών.

Περιγράφει μάλιστα αναλυτικά, τα προσόντα που διαθέτουν πλέον οι περισσότεροι δικηγόροι και οι οποίοι καλούνται να… καταρτιστούν σε ένα ΚΕΚ:

«Οι περισσότεροι συνάδελφοι μου, έχουν τουλάχιστον 6 χρόνια σπουδές ( τέσσερα και δύο η άσκηση). Προσθέστε και μεταπτυχιακό που στην Ελλάδα είναι δύο χρόνια και στο εξωτερικό ένα. Εγώ αυτό που έκανα στην Ιταλία για παράδειγμα, είναι μονοετές. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν δύο μεταπτυχιακά, που έχουν διδακτορικό και μεταδιδακτορικό. Αυτοί που είμαστε κάτω από 45 ετών, μιλάμε τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες.

Και οι πρώτοι αν δείτε, που έχουν ασχοληθεί με τις καινούριες τεχνολογίες, πάλι είμαστε εμείς, επειδή προσπαθούμε να εργαστούμε, διευκολύνοντας τους πελάτες μας με όλους τους τρόπους.

Έχουμε και νομικές τράπεζες πληροφοριών στις οποίες είμαστε εγγεγραμμένοι, χωρίς τις οποίες δεν μπορείς να παρακολουθήσεις τις εξελίξεις.

Εκτός αυτού, να έχεις ένα γραφείο – όχι να εργάζεσαι κάπου και να παίρνεις μισθό –  και να είσαι ελεύθερος, μαχόμενος δικηγόρος, δεν γίνεται να μην είσαι καταρτισμένος. Ποιος θα σε εμπιστευτεί αν δεν ξέρεις το αντικείμενο;

Επιπλέον, όσοι είμαστε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, υποχρεωτικά παρακολουθούμε τις αποφάσεις μέσω του συστήματος Solon.gov.gr. Δυστυχώς τα επαρχιακά Πρωτοδικεία δεν έχουν ακόμα ηλεκτρονικά δικόγραφα κτλ» αναφέρει ο κ. Αλβανός χαρακτηρίζοντας ως άχρηστα και προσβλητικά τα όσα καλούνται να κάνουν μέσω των voucher.

Οδηγούν τους δικηγόρους σε νομικές εταιρείες

Γιατί όμως οι δικηγόροι έμειναν εκτός του βοηθήματος των 800 ευρώ;

Εκτίμηση του κ. Αλβανού, είναι πως οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν θέλουν μαχόμενους, ανεξάρτητους δικηγόρους, αλλά δικηγόρους υπαλλήλους, περιορίζοντας έτσι έμμεσα τη δυνατότητα του πολίτη να έχει δικαιώματα και να μπορεί να τα ασκεί.

«Ο τελικός παρονομαστής είναι σε βάρος του ελεύθερου δικηγόρου, του ανεξάρτητου, γιατί αυτό που εμμέσως πλην σαφώς μας λένε, είναι «να πάτε να γίνετε υπάλληλοι σε κάποια δικηγορική εταιρεία, ή να πάτε να διοριστείτε στην τράπεζα ή στο δημόσιο» τονίζει, διερωτώμενος ποια νομική εταιρεία θα ασχοληθεί για παράδειγμα με κάποιον «κακομοίρη» που τον έχουν απολύσει, χωρίς πχ να πάρει αποζημίωση;

Προσθέτει επίσης ότι είναι διαχρονικό λάθος να βλέπουν κάποιοι κομματικά τα προβλήματα, ενώ όπως λέει, δεν γίνεται να είναι κάποιοι κομματικά στελέχη και συνδικαλιστές, γιατί εξ ορισμού, είναι αλληλο-αναιρούμενες έννοιες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top