Εντυπωσιακές προοπτικές για το ελληνικό ελαιόλαδο – Σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις στο πλαίσιο των βραβεύσεων «Olympia health and nutrition awards 2023»

Εντυπωσιακές προοπτικές για το ελληνικό ελαιόλαδο – Σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις στο πλαίσιο των βραβεύσεων «Olympia health and nutrition awards 2023»

Ιδιαίτερα σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την δράση του ελαιολάδου με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες – και ιδίως σε ελαιοκανθάλη – σε ασθενείς με νευροϊνωμάτωση και σε ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση (πρόδρομο στάδιο της νόσου Αλτζχαιμερ) που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ με ελληνικό ελαιόλαδο, αλλά και σε πειραματόζωα με καρκίνο του μαστού πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της τελετής απονομής των βραβείων ελαιολάδου «Olympia Health & Nutrition Awards 2023».

Οι βραβεύσεις «Olympia Health & Nutrition awards» έγιναν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Παλαιά Βουλή με κεντρικό συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ κ.Προκόπη Μαγιάτη, με την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό World Olive Center for Health (WOCH), ο οποίος έχει ως αποστολή να ανυψώσει οικονομικά όλο τον κλάδο ελιάς και του ελαιολάδου στην Ελλάδα και διεθνώς.

Λεζάντα: Περισσότεροι από 250 παραγωγοί ελαιολάδου βραβεύθηκαν στην εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή

Στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν 1060 δείγματα ελαιολάδου από 10 χώρες. Βραβεύθηκαν τα κορυφαία ελαιόλαδα από την Ελλάδα (Σακκάς Δημήτριος, Λακωνία), Kyoord (HΠΑ) και Κύπρο (ΑΤΣΑΣ Ο.Π). Ακόμη βραβεύθηκαν 42 παραγωγοί ελαιολάδου χρυσής κατηγορίας από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Περισσότεροι από 250 παραγωγοί, τυποποιητές και επιστήμονες παρακολούθησαν παράλληλα πολύ σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα πειραματικών και κλινικών μελετών με ελληνικά ελαιόλαδα υψηλών πολυφαινολών.

Λεζάντα: Η βραβευμένη κα Βιβή Μαρκομιχελάκη (The Volvi Estate) με τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ κ.Φράγκο

Στην εκδήλωση μίλησαν εξειδικευμένοι καθηγητές και ερευνητές από τα πανεπιστήμια Harvard (Stefanos Kales), University of California (Dan Flynn), University of Minnesota (Kyle Williams), Auburn University (Amal Kaddoumi), ο ιατρός Dr. Peter Matos (Σικάγο) καθώς και επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Αθηνών, (Προκόπης Μαγιάτης, Ελένη Μέλλιου, Χαρίλαος Τσολάκης, Αιμιλία Ρηγάκου) και το Ινστιτούτο Παστέρ (Χαραλαμπία Μπολέτη), οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα ελαιόλαδο και υγεία.

Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν επίσης οι μελέτες για την αύξηση της αντοχής σε αθλητές καθώς και οι μελέτες που γίνονται για την επίδραση του ελαιολάδου και της μεσογειακής διατροφής σε ανθρώπους με μεγάλη σωματική και ψυχική καταπόνηση, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και πυροσβέστες.

Επίσης εντυπωσιακά στοιχεία ανακοινώθηκαν σχετικά με την επίδραση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου σε πειραματόζωα με καρκίνο μαστού, όπου εκχύλισμα ελαιολάδου χορηγούμενο από το στόμα μετά από 40 ημέρες πέτυχε τη μείωση των όγκων εως και κατά 45% (Ινστιτούτο Παστέρ και Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών). Τέλος για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν ερευνητικά αποτελέσματα που αναδεικνύουν το φύλλο της ελιάς ως μια μοναδική πηγή βιοδραστικών συστατικών. Το ψυχρό υδατικό εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς, το οποίο παλαιότερα είχε λοιδορηθεί με τον περιπαικτικό τίτλο «φραπελιά» αποδείχθηκε ότι αποτελεί την πλουσιότερη πηγή ελαιασίνης, μιας ουσίας με πολύ μεγάλη οικονομική αξία και τεράστια θεραπευτική προοπτική για ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι φλεγμονές και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Όλες οι μελέτες υποστηρίζονται οικονομικά από δωρητές σε συνεργασία με το World Olive Center for Health.

Στην καταληκτική της ομιλία η πρόεδρος του World Olive Center for Health Δρ. Ελένη Μέλλιου, πραγματοποίησε μια ανασκόπηση του πολυσχιδούς έργου του κέντρου ελιάς για την πενταετία 2018-2023, την χορήγηση υποτροφιών με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Λεβέντη σε νέους ερευνητές, την δημιουργία του μη κερδοσκοπικού καταστήματος πώλησης ελαιολάδων με ισχυρισμό υγείας Olive Lab & Shop (www.olivelabandshop.com), την εκπόνηση νέων κλινικών μελετών με υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, την οικονομική υποστήριξη της παραγωγής του ελαιολάδου ATHENIAN από την πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ καθώς και για την ανάπτυξη του πρώτου παγκοσμίως συμπληρώματος διατροφής με εκχύλισμα πολυφαινολών ελαιολάδου (OLEOPROTECT) και κάλεσε τους εκατοντάδες παραγωγούς που παρακολούθησαν να στηρίξουν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανάδειξης του ελαιολάδου ως το σημαντικότερο στοιχείο της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής για την προστασία της υγείας.

Λεζάντα: Η πρόεδρος του Παγκόσμιου Κέντρου Ελιάς για την Υγεία Δρ. Ελένη Μέλλιου

Την απονομή των βραβείων και των υποτροφιών τίμησαν με την παρουσία τους ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ κ. Φράγκος Φραγκούλης, ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.Νικόλαος και ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ.Αρμενιακός. Στα πλαίσια της τελετής τιμήθηκε και η αρχαία ελιά του Πεισίστρατου ηλικίας 2500 χρόνων που αποτελεί το τελευταίο εναπομείναν δένδρο του αρχαίου αθηναικού ελαιώνα και του οποίου η ανάλυση DNA έδειξε για πρώτη φορά την γενετική ομοιότητα με τα υπεραιωνόβια δέντρα των νησιών του Αιγαίου και αποτελεί απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι η παγκόσμια κοιτίδα της συστηματικής καλλιέργειας του δέντρου της ελιάς για την παραγωγή ελαιολάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΔΝΤ: Οι τιμές του ελαιόλαδου καταγράφουν ρεκόρ 26 ετών

 180 αρχαία νομίσματα σε δοχείο με ελαιόλαδο-Χειροπέδες σε 61χρονο στη Χαλκιδική (ΦΩΤΟ)

Διεθνής διαγωνισμός ελαιόλαδου ATHENA: Επόμενος σταθμός η Καβάλα με τα 2 εκ. ελαιόδεντρα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top