Επικίνδυνος και «ορφανός» δρόμος στην Πυλαία (ΦΩΤΟ)

Επικίνδυνος και «ορφανός» δρόμος στην Πυλαία (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Επικίνδυνο, ειδικά σε περιόδους βροχόπτωσης, είναι ένα μικρό κομμάτι δρόμου, που όμως παρουσιάζει σημαντικό φόρτο, τόσο από διερχόμενους πολίτες, όσο και από επαγγελματίες, στην περιοχή της Πυλαίας. Τι αναφέρει καταγγελία στο GRTimes και τι σχολιάζει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη.

Είναι ένα μικρό κομμάτι δρόμου, λίγων δεκάδων μέτρων, που όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, ειδικά όταν βρέχει έντονα. Η δε κατασκευή του, είναι πρόχειρη και εκτός προδιαγραφών, καθώς πρόκειται για τσιμεντοστρωμένο οδόστρωμα και παρόλα αυτά χρησιμοποιείται από πάρα πολύ κόσμο, σε καθημερινή βάση.

Η οδός Γεννηματά στην Πυλαία, στο σημείο που διασχίζει την Περιφερειακή Τάφρο, μπορεί να αποτελέσει «παγίδα θανάτου» σε περίπτωση που μετά από μια δυνατή μπόρα, αρχίζουν να κατεβαίνουν τα νερά από την τάφρο και κάποιος οδηγός επιχειρήσει να τη διασχίσει.

Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες από τη βροχόπτωση της περασμένης Δευτέρας, όπου εμφανίζεται ένα αυτοκίνητο να προσπαθεί να διασχίσει τον δρόμο στο συγκεκριμένο σημείο και να έχει σβήσει η μηχανή του με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί.

Βλέποντας τη συγκεκριμένη εικόνα, οι οδηγοί των άλλων αυτοκινήτων σταμάτησαν πριν την τάφρο, αλλά λόγω της στενότητας του δρόμου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κάνουν αναστροφή.

Και ενώ πρόκειται σαφώς για ένα επικίνδυνο κομμάτι δρόμου, ο δήμος επισημαίνει πως λόγω του ότι διασχίζει την Περιφερειακή Τάφρο (που ως αντιπλημμυρικό έργο είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) δεν μπορεί να κάνει κάποια παρέμβαση, ενώ πηγές της Περιφέρειας με τις οποίες συνομίλησε το GRTimes.gr, ανέφεραν πως τα έργα οδοποιίας στις δημοτικές οδούς, αφορούν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των… δήμων.

Αναφορά πολίτη για το επικίνδυνο σημείο

Για την επικινδυνότητα του δρόμου, ενημέρωσε πριν μερικούς μήνες τον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, ένας πολίτης που επικοινώνησε και με το GRTimes. Όπως ανέφερε ο πολίτης, πρόκειται για μια οδό κακοτράχαλη, τσιμεντόστρωτη και απότομη στο σημείο του αναχώματος της τάφρου, με τη μόνη παρέμβαση που έχει κάνει ο δήμος, να αφορά στην τοποθέτηση πινακίδων που να προειδοποιούν τους οδηγούς ότι απαγορεύεται η διέλευση κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων, με τουλάχιστον τη μια από αυτές να είναι ζωγραφισμένη με γκράφιτι από αγνώστους.

«Η απάντηση που έλαβα ήταν ότι ο δήμος δεν έχει γνώση για το πότε και πως πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη τσιμεντόστρωση. Πραγματικά αρνούμαι να δεχτώ ότι ένας δήμος δεν έχει τη γνώση και τον έλεγχο των ενεργειών που γίνονται εντός των ορίων του. Το δεύτερο που έλαβα ως απάντηση, είναι ότι ο δήμος έχει τοποθετήσει πινακίδες. Θα ήταν ωστόσο καλό να σταματήσετε να αποποιείστε των ευθυνών σας κάθε φορά που υπάρχει μια προβληματική κατάσταση, τοποθετώντας απλά μια πινακίδα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πολίτης, μετά την απάντηση που πήρε από την αρμόδια αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών.

Το συγκεκριμένο σημείο, όπως ανέφερε η απαντητική επιστολή του πρώην αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Π. Τσογκαρλίδη, «δεν αποτελεί τμήμα του δημοτικού οδικού δικτύου του Δήμου, αφού πρόκειται για μια τσιμεντοστρωμένη δίοδο επί του αναχώματος της περιφερειακής τάφρου, η οποία προϋπήρχε της κατασκευής της περιφερειακής τάφρου και διατηρήθηκε προς εξυπηρέτηση των περιοίκων. Σε άγνωστη χρονικά στιγμή, η δίοδος με χαρακτηριστικά ορεινού μονοπατιού, τσιμεντοστρώθηκε και συνδέθηκε με την ασφαλτοστρωμένη μη προβλεπόμενη από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό, δημοτικό οδό Γ.Γεννηματά».

Όπως επίσης σημειωνόταν στην επιστολή, στα σημεία όπου συμβάλλει η οδός Γ.Γεννηματά με το ανάχωμα που υπάρχει η τσιμεντοστρωμένη δίοδος, ο δήμος έχει τοποθετήσει σήμανση, με την οποία επισημαίνεται η επικινδυνότητα για τους διερχόμενους οδηγούς, αλλά και η απαγόρευση διέλευσης τους κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων.

«Ο δήμος μας ουδέποτε έχει υλοποιήσει έργο στο εν λόγω σημείο επί του αναχώματος της Περιφερειακής Τάφρου, αφού αυτό το σημείο δεν αποτελεί οδό που πληροί τις προδιαγραφές για ασφαλή διέλευση των οχημάτων. Παρόλα αυτά και επειδή η υφιστάμενη δίοδος χρησιμοποιείται εν τοις πράγμασι από διερχόμενους οδηγούς, ο δήμος μας τη συντηρεί στα πλαίσια του δυνατού» κατέληγε η επιστολή του δήμου, προς τον πολίτη που είχε κάνει τη σχετική αναφορά.

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών: Μόνο η κατασκευή γέφυρας θα έλυνε το πρόβλημα

Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr, o αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Βιώσιμης Κινητικότητας, του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, Γιώργος Μπαρμπαράτσας, το συγκεκριμένο σημείο του δρόμου είχε τσιμεντοστρωθεί τελικά, πριν από χρόνια, από τον τότε δήμο Πυλαίας, αποκλειστικά για να βελτιωθεί η βατότητα του.

«Ήταν μονοπάτι και ο δήμος τότε έριξε τσιμέντο για να βελτιωθεί η βατότητα. Τίποτα άλλο. Αυτό συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις όπου κάνουμε μικρές παρεμβάσεις για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τον δρόμο. Μόνο όσον αφορά τη βατότητα όμως. Δεν κάνουμε άλλες παρεμβάσεις, ανέφερε ο κ. Μπαρμπαράτσας.

Ο αντιδήμαρχος είπε  πως στο ανάχωμα της τάφρου, υπάρχει και ένας αγωγός μεγάλης διατομής, ο οποίος δυσκολεύει την εξεύρεση λύσης και πως σε κάθε περίπτωση, η μόνη ασφαλής λύση στο πρόβλημα, είναι η κατασκευή γέφυρας.

Με την επισήμανση πως το ρέμα ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ο κ. Μπαρμπαράτσας σημείωσε πως το πρόβλημα πρέπει όντως να αντιμετωπιστεί, ειδικά από τη στιγμή που μπαίνει στο σχέδιο πόλης και η υπόλοιπη περιοχή της οδού Γ.Γεννηματά.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε πως θα κοιτάξει το θέμα και με την πολιτική προστασία ώστε να ενημερωθεί η τροχαία προκειμένου να κλείνει ο δρόμος όταν απαιτείται και να μην κινδυνεύουν διερχόμενα αυτοκίνητα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top