Με στόχο την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού, ξεκινούν οι απαραίτητες ενέργειες για το νέο Τουριστικό Σήμα επισκέψιμου τυροκομείου. «Προσθέτουμε μια νέα κατηγορία επιχειρήσεων στον τομέα του Αγροτουρισμού. Αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης» δηλώνει η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη.

Μέσα από συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιώντας μια από τις βασικές κοινές πολιτικές τους που σχετίζονται με την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού και της διασύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα και της ελληνικής παραγωγής με τις υπηρεσίες του τουρισμού ξεκινούν οι απαραίτητες ενέργειες για το νέο Τουριστικό Σήμα ‘Επισκέψιμου Τυροκομείου’.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, της υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη, αρμόδιας για τις ειδικές μορφές Τουρισμού, του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιου Πετραλιά και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού Ελευθέριου Αυγενάκη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 7470/Β’/29-12-2023.

Το θέμα της ΚΥΑ αφορά τον καθορισμό των προδιαγραφών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των εγκαταστάσεων που θα μπορούν να φέρουν το νέο τουριστικό σήμα επισκέψιμου τυροκομείου.

Τι απαιτείται 

Για να θεωρείται ένα τυροκομείο «επισκέψιμο», θα πρέπει να διαθέτει, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, χώρο υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για γευστική δοκιμή διαφόρων τύπων τυριών και λοιπών προϊόντων, χώρο τοποθέτησης, παρουσίασης και -εάν η επιχείρηση επιθυμεί- πώλησης προϊόντων  ή και υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης.

Προβλέπεται η δυνατότητα για γευσιγνωσία, πραγματοποίηση επιμορφωτικών επιδείξεων, δράσεων και άλλων εκδηλώσεων καθώς και η παραγωγή έντυπου ή/και ψηφιακού πολύγλωσσου ενημερωτικού υλικού για την προώθηση της κατανάλωσης ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας, με έμφαση στα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε).

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπεται στις επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν το Σήμα Επισκέψιμων Τυροκομείων, η κατά παρέκκλιση παράλληλη λειτουργία χώρων εστίασης και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων (όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές κατοικίες κ.ά.), όπως ήδη προβλέπεται και επιτρέπεται για τα επισκέψιμα οινοποιεία, ζυθοποιεία και ελαιοτριβεία του Υπουργείου Τουρισμού.

Σημειώνεται ότι το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου (ΣΕΤ) εκδίδεται από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) του υπουργείου Τουρισμού, στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η εγκατάσταση για την οποία υποβάλλεται η αίτηση.

Ανάδειξη του αγροτουρισμού 

Μια από τις προτεραιότητες των ειδικών μορφών τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού είναι και ο αγροτουρισμός ο οποίος αποτελεί ένα δυναμικό πεδίο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα, της ελληνικής παραγωγής, με τον τουρισμό και τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες, αναδεικνύεται σε πολιτική αιχμής για τις ειδικές μορφές που σχεδιάζει και διαχειρίζεται το Υπουργείο Τουρισμού.

«Συνεχίζουμε, το έργο μας στις ειδικές μορφές τουρισμού και ειδικότερα στον αγροτουρισμό, και μετά τα επισκέψιμα οινοποιεία, ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία, πλέον προστίθεται ένα νέο τουριστικό σήμα, αυτό των Επισκέψιμων Τυροκομείων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας, εστίασης και γευσιγνωσίας» δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, αρμόδια για τις ειδικές μορφές Τουρισμού.

Όπως η ίδια επισήμανε «παράλληλα αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με έργα επ’ ωφελεία των ανθρώπων του αγροτουρισμού και του τουρισμού, επενδύοντας πάνω από 17 εκ. ευρώ και δημιουργώντας τον πρώτο θεματικό DMO στην Ελλάδα για γαστρονομία – αγροτουρισμό» προσθέτοντας «προχωράμε και σε επιπλέον δράσεις σύζευξης της καινοτομίας και της προόδου, σε δύο από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή».

Η σχετική ΚΥΑ των προδιαγραφών και της αδειοδότησης των επισκέψιμων Τυροκομείων συντάχθηκε από το υπουργείο Τουρισμού σε άμεσο και συνεχή διάλογο με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ ετέθη σε δημόσια διαβούλευση και επεξεργασία με φορείς της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρχισαν οι προκρατήσεις για ξεναγήσεις – Εβραϊκό tour και θρησκευτικοί προορισμοί στις top επιλογές των τουριστών

Θεσσαλονίκη: Η «απόβαση» των αγροτών στην Agrotica από ψηλά (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top