Φωτιά στη Δαδιά: Καίγεται για έβδομη μέρα το παρθένο δάσος – Έξι ελικόπτερα στη «μάχη» (VIDEO)

Φωτιά στη Δαδιά: Καίγεται για έβδομη μέρα το παρθένο δάσος – Έξι ελικόπτερα στη «μάχη» (VIDEO)

Οι προσπάθειες κατάσβεσης επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο – Η φωτιά χαρακτηρίζεται δύσκολη, καθώς είναι έρπουσα, και αναμένεται να καίει για μέρες

Μαίνεται η φωτιά στη Δαδιά για έβδομη ημέρα καίει η φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς, όπου με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης δούλευαν όλο το βράδυ στο νοτιοδυτικό μέτωπο. Έχουν πάει πολύ καλά τα χωματουργικά στον άξονα όπου προσπαθούν να την κόψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φωτιά στη Δαδιά: «Τεράστια οικολογική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή» λέει ο δήμαρχος Σουφλίου

«Συνεχίζουμε να επιχειρούμε στην πυρκαγιά. Έχουμε φέρει νέα μηχανήματα έργου για να αναπτύξουμε νέα αντιπυρική ζώνη για να αποφευχθεί η είσοδος της πυρκαγιά στην πιο σημαντική ζώνη», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης από την περιοχή της Δαδιάς, όπου παρέμεινε για τρίτη μέρα συντονίζοντας το έργο των συνεργείων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα χωριά Δαδιά, Προβατώνας, Λύρα και Λευκίμμη, ενώ έδωσε εντολή ενεργοποίησης της υπηρεσίας καταγραφής Copernicus για την χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων, τα οποία μέχρι στιγμής ξεπερνούν σε έκταση τα 25.000 στρέμματα.

Από νωρίς, η φωτιά κινούνταν προς νοτιοδυτικά, όπου βρίσκονται οι φωλιές των αρπακτικών. Σύμφωνα με τις δασικές υπηρεσίες τα μηχανήματα έργου συνέχισαν την περαιτέρω διάνοιξη της αντιπυρικής ζώνης, η οποία έδωσε στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης τη δυνατότητα ανάπτυξής τους στην περιοχή ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς. Η διάνοιξη έγινε σε απόσταση περίπου 1.400 μέτρων από το μέτωπο ενώ οι κλίσεις φτάνουν το 30% με 35% ώστε να διευκολυνθεί η δράση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Χθες το απόγευμα η πυρκαγιά πέρασε το δρόμο που οδηγεί στο πυροφυλάκειο της Λευκίμμης. «Οι επίγειες δυνάμεις με αποφασιστικότητα επιχειρούν αδιάκοπα με τη συνδρομή και των εναέριων μέσων, τα μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας και του Δήμου μετακινούνται συνεχώς στα σημεία όπου αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης της πυρκαγιάς για τη διεύρυνση των υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών, ή τη δημιουργία νέων με τη συνδρομή και των δασικών υπηρεσιών. Αδιαπραγμάτευτος στόχος παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας και ταυτόχρονα η διάσωση της μοναδικής σε αξία διεθνώς της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας και άγριας πανίδας του Εθνικού Πάρκου», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Θα πάρει κάποιες μέρες ακόμη η φωτιά. Είναι δύσκολη η περιοχή εκεί. Είναι δύσβατη και τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται, διότι το νερό που ρίχνουν συγκρατείται και δεν πέφτει κάτω λόγω της πυκνής βλάστησης», εκτίμησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μητσόπουλος, μιλώντας στο MEGA.

Οι προσπάθειες κατάσβεσης επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, όπως τόνισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός.

«Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου στο δάσος της Δαδιάς λόγω της πυκνής δασικής ύλης των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου και της αδυναμίας πρόσβασής μας, διότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura, το σύνολο των προσπαθειών μας και των επιχειρήσεών μας επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ στα υπόλοιπα σημεία η κατάσταση είναι ελεγχόμενη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εικόνα της φωτιάς χθες ήταν καλύτερη, ωστόσο σημειώθηκε σημαντική αναζωπύρωση στο νοτιοδυτικό μέτωπο, που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης.

«Λόγω της εκτεταμένης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί προς το παρόν η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1 που βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Στο σημείο επιχειρούν αδιάκοπα από την πρώτη στιγμή 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 υδροφόρα οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα.

Εκτός των επίγειων και εναερίων πυροσβεστικών επιχειρήσεων ταυτοχρόνως δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει δυστυχώς την πρόσβαση των πυροσβεστών.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, 1 ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 8 μηχανήματα έργου.

35.780 στρέμματα και πλέον έχουν παραδοθεί στις φλόγες

Η Επιχειρησιακή μονάδα «BEYOND» του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ εκτίμησε την καμένη έκταση της πυρκαγιάς που ξεκίνησε στην περιοχή Φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου και επεκτάθηκε στο Δάσος της Δαδιάς την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022 σε περίπου 35.780 στρέμματα. Δυστυχώς, ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει. Ο υπολογισμός της καμένης έκτασης έχει γίνει βάσει δορυφορικής εικόνας υψηλής ανάλυσης Sentinel-2 μέχρι την ώρα λήψης (26 Ιουλίου 2022, ώρα 12:26). Πρόκειται για μια τεράστιας έκτασης πυρκαγιά που ξεπερνάει όλες τις προηγούμενες που έλαβαν χώρα σε τμήματα της περιοχής Natura από το 2003 έως και το 2021 (συνολική καμένη έκταση για αυτή την περίοδο: 23.750 στρέμματα).

Στη Λέσβο η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο, έχει σηκωθεί ένα Mi8 για διαβροχή.

Στα Γρεβενά δεν έχει αλλάξει η κατάσταση, επιχειρεί ένα Erickson.

Με πληροφορίες από skai.gr, ΕΡΤ, megatv.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φωτιά στη Δαδιά: Συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση στο νοτιοδυτικό μέτωπο (VIDEO)

Χρ. Στυλιανίδης για τη Δαδιά: Είναι η μάχη όλων μας για να σώσουμε το Εθνικό Πάρκο

Έβρος: Ο «άλλος άνθρωπος» μαγειρεύει για τους μαχητές της πυρκαγιάς στη Δαδιά

Γ. Αρτοποιός: 58 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Δαδιά

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top