Γέμισε πεταμένα γάντια και μάσκες ο πλανήτης (ΦΩΤΟ)

Γέμισε πεταμένα γάντια και μάσκες ο πλανήτης (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Μια απίστευτα επικίνδυνη υγειονομική  και οικολογική «βόμβα» έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τις τελευταίες εβδομάδες σε όλες τις πόλεις του πλανήτη, φυσικά και στην Ελλάδα. Δεκάδες εκατομμύρια γάντια και μάσκες μιας χρήσης,  πλημμύρισαν τις κατοικημένες περιοχές, με τους ασυνείδητους που τα πετούν, να μην καταλαβαίνουν τη ζημιά που κάνουν.

Λευκά, μπλε, μαύρα πλαστικά γάντια αλλά και μάσκες μιας χρήσης, πεταμένα σε δρόμους, πεζοδρόμια, πάρκινγκ, πάρκα, σούπερ μάρκετ και σε κάθε άλλο απίθανο σημείο. Τα συγκεκριμένα πλαστικά, άρχισαν να ξεφυτρώνουν παντού σαν «ζιζάνια», κυριαρχώντας σταδιακά σε ποσότητα, έναντι άλλων απορριμμάτων.

Το πρόβλημα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, καθώς οι πολίτες στρέφονται σε αυτά όλο και πιο πολύ, προσπαθώντας να προστατευτούν από τον κορωνοϊό. Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία, είτε δεν έχει κανέναν λόγο να τα φοράει – σύμφωνα και με όσα λένε οι επιστήμονες διαρκώς για την ορθή χρήση τους – είτε τα χρησιμοποιεί εντελώς λανθασμένα, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην προσφέρουν προστασία, αλλά και να δημιουργούν την ψευδαίσθηση ασφάλειας από τον ιό.

Το χειρότερο όλων, είναι πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών, τα βγάζει και τα πετάει όπου βρει, σε μια απαράδεκτη και εγκληματική συμπεριφορά, καθώς δημιουργείται κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού για τους υπόλοιπους πολίτες, ενώ ρυπαίνεται σε τεράστιο βαθμό το περιβάλλον, θέτοντας σε κίνδυνο και τα ζώα.

Ν.Ζεϊμπέκης:«Δυστυχώς, αυτοί είμαστε»

Το πρόβλημα άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα έντονο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου πλαστικά γάντια και μάσκες μιας χρήσης, εντοπίζονται πεταμένα παντού. Ακόμη και έξω από τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο αλλά και από το ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό και στο οποίο πηγαίνουν και άτομα που νοσούν από τον ιό. Πόσα γάντια και μάσκες προέρχονται από αυτά τα άτομα; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει.

«Δυστυχώς αυτοί είμαστε. Κάτι αντίστοιχο αντιμετωπίζουμε σε μεγάλο βαθμό και με τα ογκώδη. Είναι η νοοτροπία μας. Η καθαριότητα της πόλης μας αφορά στο 50% τη νοοτροπία του κόσμου», δηλώνει στο GRTimes.gr, o Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζεϊμπέκης.

Όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος, κάποιοι από τους πολίτες δεν δείχνουν καμία πρόθεση να συμμορφωθούν ούτε με τους γενικούς κανόνες καθαριότητας που ίσχυαν πάντα, για να μην πετούν οποιοδήποτε αντικείμενο κάτω, ούτε όμως με τις οδηγίες της πολιτείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την ορθή μεταχείριση των χρησιμοποιημένων γαντιών και μασκών, που πρέπει να πετιούνται στους κανονικούς πράσινους κάδους και όχι στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

«Η υπηρεσία Καθαριότητας προσαρμόζεται σύμφωνα με τις ανάγκες, αλλά η τακτική κάποιων, είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Δεν μπορεί να υπάρχει πίσω από κάθε πολίτη ένας αστυνόμος ή κάποιος υπάλληλος καθαριότητας», τονίζει ο κ. Ζεϊμπέκης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, γίνονται διαρκώς προσπάθειες να πλένονται περιοχές σε όλη τη Θεσσαλονίκη και ειδικά νοσοκομεία, εκκλησίες, κάδοι κτλ. «Με τον περιορισμό της κυκλοφορίας, μπορέσαμε και καθαρίσαμε τον δήμο και τον κρατάμε σε μια πολύ καλή κατάσταση. Μέσα σε ένα μήνα, πλένουμε την πόλη δεύτερη φορά και αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

“Η αηδιαστική πλευρά της ανθρώπινης φύσης”

Η κατάσταση στην Ελλάδα, δυστυχώς παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Τη στιγμή που πολλά νοσοκομεία δεν έχουν γάντια και μάσκες, εκατομμύρια πολίτες βρίσκουν και τα χρησιμοποιούν και τα πετούν όπου να ναι, μη σεβόμενοι τίποτα.

“Οι πεταμένες μάσκες και τα γάντια, αποκαλύπτουν την αηδιαστική πλευρά της ανθρώπινης φύσης, εν μέσω του Covid-19, αναφέρει δημοσιογράφος στο Οντάριο του Καναδά, βλέποντας την παρακάτω εικόνα στην πόλη του.

Και πως μπορεί να εξηγήσει κάποιος τη συνήθεια αυτή; Κανείς δεν μπορεί. “Αυτό είναι αηδία. Είναι ρύπανση και πρέπει να σταματήσει” αναφέρει κάτοικος του Οντάριο, δείχνοντας απίστευτες σκηνές από το πάρκινγκ ενός πολυκαταστήματος.

“Αυτό είναι εγωιστικό. Το Βανκούβερ είναι τόσο βρώμικο” αναφέρει κάτοικος της πόλης, δείχνοντας πολλές από τις μάσκες που βρήκε, περπατώντας από το σπίτι της έως το πιο κοντινό μανάβικο.


Αντίστοιχη η κατάσταση στη Βοστόνη των ΗΠΑ. Οι αρχές της πόλης αναγκάστηκαν να βγάλουν ανακοίνωση, ζητώντας από τους πολίτες να βοηθήσουν το προσωπικό που εργάζεται στην καθαριότητα, να σεβαστεί τους γείτονες του και να μην ρυπαίνει.

Η εικόνα ίδια σε ένα άλλο εμπορικό κέντρο του Σαν Αντόνιο στο Τέξας, με έναν κάτοικο της πόλης να φωτογραφίζει όσα από τα αντικείμενα αυτά βρήκε, βγαίνοντας από το αυτοκίνητο του και μέχρι να μπει στο πολυκατάστημα. “Ο άνθρωπος είναι ο ιός της Γης” αναφέρει στην ανάρτηση του.

Αντίστοιχη η κατάσταση στη Νέα Ζηλανδία.

Στη Μ. Βρετανία, ένας κάτοικος του Σόμερσετ, βλέποντας όλες αυτές τις μάσκες και τα γάντια γύρω του, έκανε ένα κολάζ με φωτογραφίες που τράβηξε ο Dan Giannopoulos, Ελληνοβρετανός φωτογράφος και κινηματογραφιστής. Τέχνη με τα… πεταμένα πλαστικά αντικείμενα.

“Αυτό το έργο τέχνης, για μένα δείχνει την εκούσια εγωιστική άγνοια ενός συγκεκριμένου ποσοστού του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, που δεν σκέφτεται τίποτα πετώντας τα σκουπίδια του, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Πιθανότατα θα ξεπεράσουμε τον ιό, αλλά θα πείσουμε ποτέ με τα σκουπίδια;” αναφέρει σε ανάρτηση του…

Και ακόμη μια θλιβερή εικόνα από την κωμόπολη Γουόλινγκφορντ κοντά στο Μάντσεστερ.

Ένα ακόμη “δυστύχημα” που αφορά τα πεταμένα γάντια και τις μάσκες, είναι το γεγονός ότι πολλά από αυτά θα καταλήξουν στο στομάχι κάποιου ζώου ή κάποιου ψαριού, καθώς έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και στις ακτές, ενώ σύντομα θα βρίσκονται στις πιο απόμακρες θάλασσες των ωκεανών.

Η παρακάτω ανάρτηση, είναι από τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε παραλίες του Hong Kong:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top