Γιαννάκος από το ΑΧΕΠΑ: Οι υγειονομικοί πέφτουν κάτω από την κούραση και την εξάντληση (VIDEO)

Γιαννάκος από το ΑΧΕΠΑ: Οι υγειονομικοί πέφτουν κάτω από την κούραση και την εξάντληση (VIDEO)

Για την κακή κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, λόγω της υποστελέχωσης που έχει χτυπήσει “κόκκινο”, μίλησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, στη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Νέο καμπανάκι για τις τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ έκρουσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος συμμετείχε σε διαμαρτυρία υγειονομικών το πρωί έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Όπως είπε, τα τεράστια κενά στο σύστημα δεν γίνεται να καλύπτονται με μετακινήσεις, τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις φτάνουν τις 40.000, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση του υπάρχοντος προσωπικού.

“Πέφτουμε κάτω από την κούραση, την εξάντληση, όπως συνέβη με την αναισθησιολόγο στο Παπανικολάου και δεν είναι το μόνο περιστατικό. Αρκετοί συνάδελφοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας της εργασιακής εξάνλησης. Ο υπουργός υγείας ζήτησε συγνώμη. Όμως η συγνώμη για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να συνοδευτεί με μέτρα” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιαννάκος ζήτησε τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που όπως ανέφερε βρίσκονται σε ομηρία και κατήγγειλε τις χαμηλές αμοιβές του προσωπικού που εντείνουν το κύμα φυγής από το ΕΣΥ. “3000 λιγότεροι είμαστε φέτος, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών αμοιβών και της άρνησης του κράτους να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα” σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην κακή κατάσταση των νοσοκομείων που πολλά όπως το ΑΧΕΠΑ δεν έχουν κατάλληλη θέρμανση σε πολλούς χώρους και στη διαχείριση των παθολογικών και των πνευμονολογικών ασθενών που ανέφερε ότι “πεθαίνουν τζάμπα”, εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων κλινών.

Δείτε τι ανέφερε χαρακτηριστικά:

Η διαμαρτυρία στο ΑΧΕΠΑ πραγματοποιήθηκε για να αναδειχθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και το προσωπικό, θέματα που έχουν αντίκτυπο στους πολίτες, σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Δημοσθένης Μιχελάκης.

Σημείωσε πως οι μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό είχαν αρχίσει πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, προβλήματα που μειώθηκαν λίγο με το επικουρικό προσωπικό και τους συμβασιούχους μέσω ΟΑΕΔ, αλλά που δεν έλυσαν όμως το θέμα της υποστελέχωσης.

“Περιμένουμε ακόμα την προκήρυξη για τις προσλήψεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Με την έλλειψη προσωπικού οι συνθήκες εργασίας γίνονται πάρα πολύ σκληρές. Χρωστάνε πολλά ρεπό, πολλές άδειες. Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει το προσωπικό και να ανταπεξέλθει” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχελάκης.

Αναφέρθηκε επίσης στα κτιριακά προβλήματα του νοσοκομείου, με χώρους που έχουν μείνει χωρίς θέρμανση και που επιδεινώνουν συνολικά τα προβλήματα του ιδρύματος. Ζήτησε άμεσες λύσεις, ενώ μιλώντας για τα κενά στο προσωπικό είπε ότι οι οργανικές θέσεις είναι περίπου 1600 και από αυτές το μόνιμο προσωπικό είναι περίπου 800 άτομα, περίπου 300 είναι το επικουρικό και 45 άτομα μέσω ΟΑΕΔ. “Είμαστε γύρω στο 35-40% κενών θέσεων. Εάν το επικουρικό δεν μονιμοποιηθεί, έστω και αυτή η προκήρυξη που θα γίνει, δεν θα μπορέσει να καλύψει αυτές τις θέσεις, γιατί το επικουρικό προσωπικό θα καλύψει θέσεις που είναι ήδη κατειλημμένες. Οπότε οι κενές θέσεις θα μείνουν” είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε την πλήρη δήλωση του κ. Μιχελάκη:

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν μεταξύ άλλων και μέλη συνταξιουχικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, ζητώντας δωρεάν και ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top