Γιάννενα – Κυνήγι: Συνέδεσε σκανδάλη γεμάτου όπλου με πετονιά σε παγίδα θανάτου

Γιάννενα – Κυνήγι: Συνέδεσε σκανδάλη γεμάτου όπλου με πετονιά σε παγίδα θανάτου

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Με την πιο σοβαρή περίπτωση άσκησης παράνομης θήρας των τελευταίων ετών, η οποία θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε οποιονδήποτε πολίτη, βρέθηκαν αντιμέτωποι οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, κατά τη διάρκεια περιπολίας που πραγματοποίησε κλιμάκιο, στη θέση “Μακρυχώραφα” της Τοπικής Κοινότητας Λάβδανης του Δήμου Πωγωνίου στα Ιωάννινα. 

Συγκεκριμένα, σε μικρή απόσταση από πέντε συρμάτινες θηλιές παγίδευσης αγριόχοιρων, οι Θηροφύλακες εντόπισαν κυνηγετικό όπλο, καλυμμένο από μια πλαστική σακούλα απορριμμάτων και από κλαδιά, η σκανδάλη του οποίου ήταν δεμένη με πετονιά και συνδεδεμένη με τις θηλιές, έτσι ώστε η καραμπίνα να βρίσκεται σε φάση εκπυρσοκρότησης.  

Κινούμενοι πολύ προσεκτικά οι Θηροφύλακες έκοψαν την πετονιά και απελευθέρωσαν σκανδάλη και όπλο, το οποίο αποδείχτηκε ότι στη θαλάμη του είχε φυσίγγιο για κυνήγι τριχωτών θηραμάτων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η αφαίρεση των συρμάτινων παγίδων και η καταστροφή τους. 

“Είχε ρίξει καλαμπόκι γύρω από τις παγίδες προκειμένου να προσελκύσει το θήραμά του, ωστόσο θύμα θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε. Ένας ανυποψίαστος μανιταρόφιλος, κάποιος που μαζεύει σπαράγγια ή ακόμα και ένας απλός περιπατητής.Ήταν πραγματικά ένα σοκαριστικό περιστατικό, το οποίο έχω να συναντήσω πάνω από δεκαπέντε χρόνια” ανέφερε στο GRTimes ο πρόεδρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, Νίκος Παπαγρηγορίου

Ταυτοποιήθηκε ο κάτοχος και ομολόγησε 

Αμέσως μετά την προσεκτική απομάκρυνση, το όπλο μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου, όπου και ξεκίνησε η προσπάθεια ταυτοποίησης του κατόχου και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων. 

“Από το 2000 κρατάμε καρτέλες με τους αριθμούς πλαισίου των όπλων. Από μια τέτοια απαρχαιωμένη καρτέλα βρήκαμε γρήγορα τον κάτοχο, ο οποίος ομολόγησε ότι το όπλο είναι δικό του και πλέον έχουν κινηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για τη δίωξή του. Θα κάνουμε και εμείς μήνυση ως Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, ενώ και η αστυνομία έχει κινηθεί αυτεπάγγελτα με βάση τον νόμο περί ευθύνης όπλων” συμπληρώνει στο GRTimes ο πρόεδρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου. 

Άριστα εκπαιδευμένοι οι Θηροφύλακες 

Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της Ε’ ΚΟΗ έκρινε το συγκεκριμένο περιστατικό ως εξαιρετικά σοβαρό και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα μέτρα απαγόρευσης του κυνηγιού σε όλη τη χώρα είναι ιδιαίτερα αυστηρά λόγω της πανδημίας. Η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία θεωρεί ότι ο δράστης έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή οποιουδήποτε ανυποψίαστου πολίτη με βάση το ενδεχόμενο εκπυρσοκρότησης του όπλου το οποίο ήταν γεμάτο και κρυμμένο. 

“Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι θηροφύλακες είναι άριστα εκπαιδευμένοι. Γνωρίζουν από τέτοιες υποθέσεις και είναι πολύ παρατηρητικοί γεγονός που φαίνεται και από την κίνησή τους να διαπιστώσουν το που καταλήγει η παγίδα. Αν δεν το είχαν παρατηρήσει ενδεχομένως να θρηνούσαμε την απώλεια θηροφύλακα, καθώς αυτό το διάστημα απαγορεύεται να έχεις μαζί σου και σκύλο δίωξης” σημειώνει ο Νίκος Παπαγρηγορίου

Και συμπληρώνει πως “εμείς βρισκόμαστε απέναντι σε παρόμοιες πράξεις. Η καταδίκη είναι αυτονόητη από το σύνολο των κυνηγών, οι οποίοι οφείλουν να θέτουν στο περιθώριο τους λίγους εκείνους που αμαυρώνουν το ελεύθερο παραδοσιακό κυνήγι και τη διεξαγωγή του στο πλαίσιο των κανόνων που έχουν θεσπιστεί εδώ και χρόνια”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ