Γρήγορα, ευρύχωρα και ιδιόκτητα, τα οχήματα των διακινητών (ΦΩΤΟ)

Γρήγορα, ευρύχωρα και ιδιόκτητα, τα οχήματα των διακινητών (ΦΩΤΟ)

Μέσα σε δύο χρόνια, σε υποθέσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών και προσφύγων χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 278 οχήματα που εντοπίστηκαν μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης.

Του Βασίλη Παπαναστασούλη

Ιδιόκτητα αυτοκίνητα, σε ποσοστό άνω του 90%, χρησιμοποιούν τα μέλη κυκλωμάτων για την παράνομη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών εντός της ελληνικής επικράτειας. Πρόκειται κυρίως για ακριβά αυτοκίνητα, μεγάλου κυβισμού και μεγάλης χωρητικότητας, που αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες όταν εντοπίζονται από τα περιπολικά της αστυνομίας, κατά την κυκλοφορία τους στο οδικό δίκτυο της Μακεδονίας και της Θράκης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, τα έτη 2018 και 2019 -μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, σε υποθέσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών και προσφύγων χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 278 οχήματα. Απ’ αυτά τα 253 ήταν ιδιόκτητα, τα 20 νοικιασμένα και τα 5 κλεμμένα. Τα 222 κατασχέθηκαν ενώ τα υπόλοιπα είτε αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες είτε καταστράφηκαν από τις συγκρούσεις και κρίθηκαν μη λειτουργικά.

Κρύπτη ανθρώπων σε καρότσα φορτηγού διακινητή

 

Βυτιοφόρο με ειδική κρύπτη για ανθρώπους μέσα στο βυτίο, ασθενοφόρο- μαϊμού, λεωφορείο που μετέφερε αλλοδαπούς στο χώρο αποσκευών, νταλίκα, φορτηγό και εκατοντάδες άλλα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα που μετέφεραν ανθρώπους ακόμη και μέσα στο πορτ- μπαγκάζ, ήταν ανάμεσα στα οχήματα που κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης ενώ προέκυψε ότι το «αγαπημένο» ΙΧ επιβατικό των διακινητών ήταν το Opel Vectra καθώς κατέλαβε την πρώτη θέση στις μάρκες των κατασχεμένων αυτοκινήτων.

Διακινητές – ιδιοκτήτες οχημάτων

Κατά συντριπτική πλειοψηφία τα οχήματα είναι ιδιόκτητα και φαίνεται ότι αγοράστηκαν κυρίως από την Βουλγαρία. Αποτελεί μια κερδοφόρα επιχείρηση που συμφέρει οικονομικά τους διακινητές επειδή τα χρήματα που αποκομίζουν από ένα δρομολόγιο ισοδυναμούν με το κόστος του εκάστοτε αυτοκινήτου, λένε οι γνώστες. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν Πακιστανό ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης δεκάδων οχημάτων.
«Τα εμπλεκόμενα οχήματα παραμένουν κατασχεμένα μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση και βρίσκονται σε χώρους της αστυνομίας ή της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (πρώην ΟΔΔΥ). Αν διαπιστωθεί ότι είναι κλεμμένα αποδίδονται με δικαστική απόφαση ή με προφορική εντολή εισαγγελέα» ανέφερε στο GRTimes ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Λάμπρος Σταυρόπουλος.

Κατασχμένα αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ στη Θεσσαλονίκη

Ο ίδιος επισήμανε ότι σε περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών ή ανθρώπων η ΕΛΑΣ, βάσει νόμου, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα κατασχεμένα οχήματα ως περιπολικά, με διαδικασία που τηρείται ύστερα από ένα χρονικό διάστημα. Τα νοικιαζόμενα οχήματα αποδίδονται στους ιδιοκτήτες, αναλόγως με την υπόθεση και αν δεν προκύψει από την προανάκριση ότι εμπλέκονται οι εταιρείες ενοικίασης. Τα τελευταία δύο χρόνια από τα συνολικά 278 οχήματα που κατασχέθηκαν περίπου 10-15 μετατράπηκαν σε περιπολικά.

Διακίνηση μέσω Έβρου

Τα παραπάνω οχήματα χρησιμοποιήθηκαν σε περίπου 200 διακινήσεις, κάποια ως συνοδευτικά προπορευόμενα οχήματα των οποίων οι οδηγοί ενημερώνουν αλλά μέλη κυκλωμάτων που ακολουθούν για τα μπλόκα της αστυνομίας ενώ τα περισσότερα μετέφεραν ανθρώπους-πάνω από 10 άτομα το κάθε όχημα, κατ’ εκτίμηση. Οι αστυνομικοί ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακόμη και τρεις οργανωμένες διακινήσεις την ημέρα, στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης.
Οι πρόσφυγες – μετανάστες φτάνουν στην Ελλάδα και οι περισσότεροι σκοπεύουν να μεταβούν στη Βορειοδυτική Ευρώπη. Η Μακεδονία- Θράκη σηκώνει μεγάλο βάρος της παράνομης διακίνησης αλλοδαπών οι οποίοι εισέρχονται από τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, είτε υπερπηδούν τον φράκτη, είτε περνούν με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου. Κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο, τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου κορυφώνεται η κίνηση από τον Έβρο λόγω πτώση της στάθμης του νερού στο ποτάμι καθώς οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φτάνουν πριν χειμωνιάσει και πριν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Κατασχεμένο αυτοκίνητο διακινητών

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Στις 18 Μαΐου 2019 αστυνομικοί του τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με συναδέλφους τους από της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ορεστιάδας και το τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών εξάρθρωσαν κύκλωμα διακίνησης με πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί, ηλικίας από 24 έως 45 ετών, που προώθησαν 16 παράτυπους μετανάστες από την περιοχή του Έβρου στην Θεσσαλονίκη. Στα δύο οχήματα που χρησιμοποίησαν βρέθηκαν 5 ζευγάρια πινακίδων κυκλοφορίας από τα οποία για τα δύο είχε δηλωθεί κλοπή και για το ένα απώλεια.

Στις 28 Ιουνίου 2019 εντοπίστηκε ΙΧ φορτηγό χρώματος λευκού, το οποίο προσομοίαζε και έφερε διακριτικά ασθενοφόρου, διαθέτοντας φάρο οχημάτων έκτακτης ανάγκης, να κινείται στην Εγνατία οδό. Στο ύψος του κόμβου Δερβενίου , αστυνομικοί του τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης αξιοποιώντας πληροφορίες συναδέλφων τους από το τμήμα Δίωξης Μετανάστευσης Καβάλας, έστησαν μπλόκο. Ο 58χρονος Έλληνας οδηγός, προκειμένου να διαφύγει, ανέπτυξε ταχύτητα κάνοντας χρήση των ηχητικών και φωτεινών σημάτων του οχήματος με σκοπό να διευκολύνει τη διέλευση του.

Κατασχεμένο ασθενοφόρο "μαϊμού"

Ακολούθησε καταδίωξη από περιπολικά της αστυνομίας και όταν το όχημα ακινητοποιήθηκε στην περιοχή της Ευκαρπίας διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 13 αλλοδαπούς οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα από σημείο της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top