Η Ελλάδα «καλοβλέπει» τα «αόρατα» F-35 (ΦΩΤΟ)

Η Ελλάδα «καλοβλέπει» τα «αόρατα» F-35 (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Ελισάβετ Σταυριανίδου

«Αόρατα» από τα εχθρικά ραντάρ, έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί, με ισχυρότερο κινητήρα και με λιγότερο κόστος όσο περνούν τα χρόνια, τα stealth μαχητικά F-35, βρίσκονται στα “σκοπευτικά” της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία συζητά και πάλι με την αμερικανική Lockheed Martin.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται τα τελευταία πέντε χρόνια με μεγαλύτερη ένταση, καθώς η Ελλάδα έχει κάνει κινήσεις που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον για το F35. Ωστόσο προς το παρόν δεν έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα (Letter of Request – LOR) από ελληνικής πλευράς, με αποτέλεσμα άλλες χώρες να «παίρνουν σειρά» στην παραγγελία των μαχητικών πέμπτης γενιάς, τα οποία υπόσχονται να αλλάξουν τους κανόνες του «παιχνιδιού» στον αεροπορικό αγώνα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την παρουσίαση του αεροσκάφους ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin στην Ελλάδα, Ντένης Πλέσσας τις προηγούμενες ημέρες, ο ίδιος μαζί με στελέχη της εταιρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε εκτενείς ενημερώσεις στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία.

Έτσι, το «μπαλάκι» πλέον βρίσκεται στην ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία πρέπει ν’ αποφασίσει το πότε θα καλέσει την αποκαλούμενη «JSF» ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η επί τόπου αυτοψία των Αμερικανών, ώστε να προτείνουν από την πλευρά τους ποια ελληνική αεροπορική βάση είναι η καταλληλότερη για να φιλοξενήσει τα αεροσκάφη 5ης γενιάς.

Το F-35 είναι το μαχητικό που συγκεντρώνει μια «οικογένεια» αεροσκαφών και το οποίο λειτουργεί δικτυοκεντρικά με τα υπόλοιπα αεροσκάφη 4ης & 4,5 γενιάς. Είναι «αόρατο» από τα εχθρικά ραντάρ χάρη στην τεχνολογία και την αεροδυναμική που ενσωματώνει.

Ειδικά τις πρώτες ώρες μια επιχείρησης και μέχρι την πλήρη καταστροφή της εχθρικής αεράμυνας, το F-35 λειτουργεί απολύτως ως stealth αεροσκάφος χρησιμοποιώντας τα όπλα που έχει μέσα στην άτρακτο. Από εκεί και μετά μπορεί να φέρει ακόμη μεγαλύτερο εξοπλισμό στους φορείς των πτερύγων του, όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι της εταιρίας.

Το κόστος υπολογίζεται στα 72 εκ. ευρώ ανά αεροσκάφος, ενώ το κόστος πτήσης τα προηγούμενα χρόνια θεωρούνταν υψηλό, περίπου στα 25.000 δολάρια την ώρα, ενώ τώρα όπως επισημαίνει η Lockheed Martin κυμαίνεται περίπου στα 13.350 ευρώ.

Για την Ελλάδα ο συνδυασμός των F-35, τα F-16 Viper (σ.σ. στην διαμόρφωση αυτή κατευθύνονται 83 σημερινά F-16 Block 52 Advanced & F-16 Block 52 plus), αλλά των νεοαποκτηθέντων γαλλικών Rafale θεωρείται ως ο πλέον ενδεδειγμένος για την μελλοντική πλήρη αεροπορική υπεροχή στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η παρουσίαση έτυχε να γίνει εν μέσω εκτενών αναφορών τα τελευταία 24ωρα από τα τουρκικά ΜΜΕ πως τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35 ετοιμάζονται και για την Ελλάδα. Να υπενθυμίσουμε πως η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35, λόγω της αγοράς του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, χάνοντας έτσι 1,4 δις.

*Φωτογραφίες από την παρουσίαση της LM στο κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο, επί της οδού Ρηγίλλης, στο κέντρο της Αθήνας.

*Φωτογραφία κεντρική: Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευ. Αποστολάκης για απόκτηση F35: Θα το εξετάσουμε

Μενέντεζ: Δώστε τα τουρκικά F-35 στην Ελλάδα -Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο 

Η αντιπολίτευση «αδειάζει» τον Ερντογάν για τα F-35: Γίναμε ρεζίλι με τα χρήματα μας  

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top