Η Γρίπη των Πτηνών «χτύπησε» και τη Δοϊράνη–Περίπου 20 νεκρά πτηνά περισυνέλλεξαν οι αρχές

Η Γρίπη των Πτηνών «χτύπησε» και τη Δοϊράνη–Περίπου 20 νεκρά πτηνά περισυνέλλεξαν οι αρχές

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Μετά την Καστοριά, τη Μικρή Πρέσπα, την Χειμαδίτιδα, τη Ζάζαρη, την Βεγορίτιδα και την Πολυφύτου, η επονομαζόμενη Γρίπη των Πτηνών (Η5Ν1) «χτύπησε» και τη λίμνη της Δοϊράνης. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς, Ανδρέα Βεργίδη που μίλησε στο GRTimes, από την περασμένη Πέμπτη (31/3) μέχρι και σήμερα οι αρχές έχουν περισυλλέξει περίπου 20 νεκρά πτηνά, στην πλειοψηφία τους Αργυροπελεκάνους.

«Και αυτά μόνο στις περιοχές κοντά στην προβλήτα της λίμνης όπου θα μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση, διότι υπάρχουν διάφορα δύσβατα σημεία στον υδροβιότοπο της Δοϊράνης, στα οποία δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε και ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα πουλιά εκεί, τα οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να μαζέψουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βεργίδης.

Ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης πάντως, τόνισε πως αμέσως μετά το εντοπισμό των πρώτων πτηνών και την επιβεβαίωση ότι πρόκειται για κρούσματα της Γρίπης, υπήρξε άμεση ενημέρωση και ανακοινώσεις προς τους πτηνοτρόφους και αυγοπαραγωτούς που υπάρχουν σε κοντινή απόσταση ώστε να είναι σε επιφυλακή και να προσέχουν ιδιαίτερα τα πουλερικά τους, καθώς επίσης και προς τους πολίτες στους οποίους συστήνεται να μην επιχειρούν να έρθουν σε επαφή με νεκρά πτηνά.

Τα μέτρα βιοασφάλειας

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι τις οικόσιτες εκτροφές πουλερικών, τα μέτρα βιοασφάλειας περιλαμβάνουν:

  • Τη διατήρηση των πουλερικών σε κλειστούς, περιφραγμένους χώρους,
  • Την κάλυψη των ανοιγμάτων των ορνιθώνων με σίτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά,
  • Το διαχωρισμό της εκτροφής νησσών και χηνών από άλλα πουλερικά,
  • Τον καλό καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να μην υπάρχουν σπόροι και νερά που να προσελκύουν τυχόν μολυσμένα άγρια πτηνά,
  • Τη χορήγηση νερού και τροφής στα πουλερικά σε κλειστό χώρο, που δεν είναι προσβάσιμος από τυχόν μολυσμένα άγρια πτηνά
  • Τον περιορισμό στο ελάχιστο του χρόνου επαφής των ατόμων στην εκτροφή με τα πτηνά σε περίπτωση υποψίας της νόσου,
  • Τη μη απόρριψη νεκρών πτηνών στο ύπαιθρο
  • Τον καθαρισμό και την αντισηψία των χερών των ατόμων που ασχολούνται με τη φροντίδα των πουλερικών, τον καθαρισμό και την απολύμανση των υποδημάτων σε δοχεία με κοινά απολυμαντικά (τα οποία ανανεώνονται τακτικά) πριν την είσοδο και την έξοδο από τον ορνιθώνα.

Ταυτόχρονα επαναλαμβάνεται ότι, εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης, πτηνοτρόφοι και κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τόσο στην εφαρμογή όλων των υποχρεωτικών μέτρων όσο και στην υιοθέτηση των όποιων συστάσεων εκ μέρους των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώσουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Οδηγίες και προς τους πολίτες

Σ’ ότι αφορά τις οδηγίες που εκδόθηκαν προς τους πολίτες, η ανακοίνωση αναφέρει ότι θα «πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά. Σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών παρακολούνται να ενημερώσουν άμεσα κάποιον αρμόδιο για την περισυλλογή τους και αποστολή δειγμάτων στο αρμόδιο εργαστήριο όπως κτηνιατρική ή δασική υπηρεσία, θηροφύλακες, κυνηγούς ή μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων.

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Γρίπη Πτηνών: Πάνω από 1.200 νεκρά πουλιά περισυνελέγησαν στη Β. Ελλάδα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Γρίπη Πτηνών: Μάχη στις Πρέσπες για να περιοριστεί-Τουλάχιστον 600 οι νεκροί πελεκάνοι

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top