Ι. Σμυρλής: «Ενισχύεται η εξωστρέφεια της Ελλάδας»

Ι. Σμυρλής: «Ενισχύεται η εξωστρέφεια της Ελλάδας»

«Από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον τομέα αρμοδιότητάς μας, στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις είμαστε προσηλωμένοι σε μια μεταρρυθμιστική πολιτική για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων» αναφέρει σε άρθρο του ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας
του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής.

Πρώτον, θέσαμε τη βάση αυτής της πολιτικής. Δημιουργήσαμε υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών την «Ενιαία Πύλη Εξωστρέφειας» και συμπεριλάβαμε σε μία δομή το σύνολο των φορέων της οικονομικής εξωστρέφειας: την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων (πρώην ΟΑΕΠ), το δίκτυο των Πρεσβειών και των Γραφείων που ασκούν Οικονομική Διπλωματία στο εξωτερικό.

Δεύτερον, εφαρμόζουμε την «Εργαλειοθήκη Εξωστρέφειας» με τέσσερις βασικούς άξονες εργαλείων:

α) άρση των εμποδίων, όπως την εκ νέου ενεργοποίηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διευκόλυνσης Εμπορίου για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών μέσω απλοποίησης των διαδικασιών διασυνοριακού ελέγχου,

β) ανάπτυξη συνεργασιών σε περιφερειακό επίπεδο,

γ) χρηματοδοτικά εργαλεία, με έμφαση σε αυτά που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις,

δ) σύγχρονα εργαλεία προώθησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με επιστέγασμα το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ).

Έναν οδικό χάρτη που καταρτίζουν για πρώτη φορά από κοινού οι εξωστρεφείς δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς της χώρας. Διασφαλίζεται έτσι ο καλύτερος συντονισμός στις δράσεις εξωστρέφειας, και γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή, ποια δράση υλοποιείται, σε ποιο τομέα και σε ποια χώρα. Το ΕΣΣΕ 2022, διευρυμένο σε σχέση με πέρυσι, περιλαμβάνει 670 δράσεις σε 47 χώρες-στόχους, έναντι 458 δράσεων σε 38 χώρες πέρυσι.

Αξίζει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωστρέφειας, που με τη συμμετοχή παραγωγικών φορέων όπως: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), ΣΕΒΕ –Σύνδεσμος Εξαγωγέων, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια από όλη την Ελλάδα, έχει έναν κρίσιμο συμβουλευτικό ρόλο προς την Enterprise Greece για την προσέγγιση νέων αγορών, την ανάδειξη νέων παραγωγικών τομέων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας, αξιοποιώντας νέα κανάλια, όπως μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες διεθνούς εμπορίου.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος για τη λειτουργία ενός Γραφείου Εξωστρέφειας σε κάθε Περιφέρεια, με την στήριξη της Enterprise Greece, τους Δήμους και τους αρμόδιους φορείς.

Μέσω αυτών των Γραφείων Εξωστρέφειας επιδιώκουμε η κάθε ελληνική επιχείρηση, ακόμη και ο πιο μικρός εξαγωγέας να έχει πρόσβαση στην  Κεντρική Διοίκηση, ώστε να γνωρίζει ποια εργαλεία εξωστρέφειας μπορεί να χρησιμοποιήσει για τα προϊόντα του. Στα ίδια Γραφεία θα έχει επίσης πρόσβαση και ο κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των Περιφερειών.

Η πολιτική μας αποδεικνύεται ανθεκτική, γιατί αποδίδει καρπούς σε ένα διαρκώς δοκιμαζόμενο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον από την πανδημία του κορωνοϊού, την κλιματική αλλαγή και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής μας είναι ξεκάθαρα: οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα για τις επενδύσεις τους.

Μεγάλα επενδυτικά ταμεία διεθνώς και μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως σε κλάδους όπως η τεχνολογία, το φάρμακο και ο τουρισμός, επενδύουν κεφάλαια στην χώρα μας, οδηγώντας στη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Με αυτά ως δεδομένα, πιστεύουμε ότι είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων σε 4% επί του ΑΕΠ και των εξαγωγών σε 48% επί του ΑΕΠ έως το τέλος του 2023. Και το πιο σημαντικό, η χώρα μας μετασχηματίζεται σταδιακά σε κόμβο τεχνολογίας, καινοτομίας, νεοφυούς επιχειρηματικότητας και ενέργειας, αξιοποιώντας τα σημαντικά της στρατηγικά πλεονεκτήματα.

Άρθρο του Ιωάννη Σμυρλή για την ενίσχυση της εξωστρέφειας στην Ελλάδα, στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top