Ισχυρό το “πράσινο” brand για τα ελληνικά νησιά

Ισχυρό το “πράσινο” brand για τα ελληνικά νησιά

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Το όραμα  των «πράσινων νησιών» αντιπροσωπεύει μία ελπιδοφόρα προοπτική περιβαλλοντικά καθαρής ανάπτυξης για τα ελληνικά νησιά, τα οποία έχουν πλέον στη διάθεσή τους εφαρμοσμένες τεχνολογίες και δοκιμασμένες πρακτικές, για να βγούνε ισχυροποιημένα από την «επέλαση» του covid-19, κτίζοντας ένα ισχυρό «πράσινο» brand στο διεθνές τουριστικό στερέωμα.

Πολλά και ενδιαφέροντα επισημάνθηκαν για τα «πράσινα νησιά» στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης καθώς αυτή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της ενεργειακής μετάβασης των ελληνικών νησιών και, πέραν αυτού, να βοηθήσει στην αλλαγή του μείγματος των μετακινήσεων – μεταφορών στα νησιά μας που θα πρέπει σταδιακά να απαλλαγούν από την περιβαλλοντική επιβάρυνση που συνεπάγεται η χρήση συμβατικών μονάδων παραγωγής ενέργειας.

Έχει γίνει τόσος πολύ λόγος για το εμβληματικό project της Αστυπάλαιας, η οποία με την επένδυση της VW στις ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση, μας επιτρέπει να φανταστούμε πως θα είναι ένα ενεργειακά καθαρό και αυτόνομο νησί. Αλλά δεν είναι μόνο η Αστυπάλαια, είναι και η Τήλος, η Ικαρία, ο Άη Στράτης και άλλα δέκα ελληνικά νησιά που έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία Clean Energy for EU Islands.

H ενεργειακή μετάβαση των νησιών μας σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τους ρύπους που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου,  μπορεί να υπηρετηθεί με πολλούς τρόπους . Ένας από αυτούς είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των μεγάλων νησιών, εν προκειμένω της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, ένα μεγάλο έργο που θα μειώσει κατά 500.000 tn ή κατά 60% τις εκπομπές CO2.

Η ενεργειακή μετάβαση, φυσικά είναι ευκολότερο να πραγματοποιηθεί στα μικρότερα και λιγότερο τουριστικά νησιά και, προφανώς, αποτελεί στόχο πιο σύνθετο για τα περισσότερο τουριστικά νησιά όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη. Ωστόσο ο στόχος αυτός που φυσικά θα στηρίζεται στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, δεν είναι ανέφικτος αρκεί να επιδιωχθεί η χωρική τους οργάνωση σε σαφώς ορισμένες ζώνες και με τρόπο που θα εμπλέκει αποτελεσματικά τις τοπικές κοινότητες.

Το «green», έχει πολλαπλά οφέλη και όχι μόνο περιβαλλοντικά, κάτι που θα πρέπει να αναλυθεί και να προβληθεί στις τοπικές κοινωνίες και στους επίδοξους επενδυτές. Και ο τουρισμός σε μία χώρα που πρέπει να κάνει σημαία της το σεβασμό στο περιβάλλον, μπορεί πολλά να ωφεληθεί από την μετάβαση στις «πράσινες» ενεργειακές λύσεις και στην κυκλική οικονομία.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top