ΙΣΘ: Εκατομμύρια ζωές προστατεύονται κάθε χρόνο από τα εμβόλια – Επαναληπτικές δόσεις και στους ενήλικες

ΙΣΘ: Εκατομμύρια ζωές προστατεύονται κάθε χρόνο από τα εμβόλια – Επαναληπτικές δόσεις και στους ενήλικες

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Για την αξία των εμβολιασμών και το πως αυτά σώζουν εκατομμύρια ζωές προστατεύοντας από πολλές νόσους, μίλησαν εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και κορυφαίοι γιατροί, σήμερα στο πλαίσιο της εκστρατείας «εμβολιάΖΩ».

Τα εμβόλια είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της σύγχρονης ανθρωπότητας που σώζουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ζωές, για αυτό και η ανάγκη σωστής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είναι πολύ μεγάλη, πρώτα από τους γιατρούς και ύστερα από την πολιτεία, επισημάνθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) από εκπροσώπους της διοίκησης του και κορυφαίους γιατρούς.

Η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας που πραγματοποιεί από το 2017 μέχρι σήμερα ο ΙΣΘ, με τίτλο “εμβολιαΖΩ”, στοχεύοντας στην ενημέρωση για την αξιοπιστία και την ασφάλεια όλων των εμβολιασμών, παιδιών και ενηλίκων, μήνυμα που θέλει να περάσει και η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού (23-29 Απριλίου 2023).

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προσπάθειες ενημέρωσης που πρέπει να γίνουν, πρώτα από τους γιατρούς, για να αναδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα «αυτού του όπλου που έχει στα χέρια της η ιατρική κοινότητα και λέγεται εμβόλιο».

Επισήμανε πως όλες οι προσπάθειες βασίζονται και πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα καταρρίπτοντας τις αντιεπιστημονικές τάσεις που εκφράζονται κατά καιρούς, δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους.

Ο εμβολιασμός είναι η μόνη ασφαλής προστασία απέναντι σε πληθώρα νοσημάτων, πολλά εκ των οποίων έχουν εξαλειφθεί ακριβώς λόγω του εμβολιασμού, υπογράμμισε ο γ.γ του ΙΣΘ Νικόλαος Μπάτζιος, προσθέτοντας πως ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη του εμβολίου έναντι του ιού HPV, η προστασία των εμβολίων επεκτείνεται και απέναντι στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου.

Ο ίδιος σημείωσε πως το «εμβολιάΖΩ» ξεκίνησε σε μια δύσκολη περίοδο το 2017, όταν είχε ξεκινήσει και η παραπληροφόρηση αμφισβήτησης για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών στα παιδιά, που οδήγησε μετέπειτα σε μια εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς και μάλιστα και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ, Μαρία Χατζηδημητρίου τόνισε πως ο ιατρικός σύλλογος Θεσσαλονίκης με την εκστρατεία ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς, ουσιαστικά ήταν σαν να προμήνυε την πανδημία που ήρθε με τον κορωνοϊό.

«Με τις δράσεις ο ΙΣΘ θέλει να τονίσει την αξία του εμβολιασμού, που όχι μόνο έχει σώσει εκατομμύρια ζωές από τον προηγούμενο αιώνα όταν και ξεκίνησε ο εμβολιασμός, αλλά επίσης έχει εξασφαλίσει και ποιότητα ζωής σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού» ανέφερε, δίνοντας ως παράδειγμα τη διφθερίτιδα που μπορεί δυνητικά να προκαλέσει παράλυση, αλλά και πολλά άλλα νοσήματα όπως ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, πιθανό ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, HPV κτλ.

Από 10 τύπους καρκίνου προστατεύει το εμβόλιο για τον HPV

Σήμερα έχουμε στα χέρια μας ένα καταπληκτικό όπλο, για να προλάβουμε περίπου 10 καρκίνους συν την πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσηση που είναι τα κονδυλώματα, δήλωσε ο Θόδωρος Αγοραστός, καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, εξηγώντας τις δυνατότητες του εμβολίου για τον HPV.

Ο κ. Αγοραστός επισήμανε πως ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, συχνά αναφέρεται λανθασμένα ως ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, λέγοντας πως και στον νεαρό κόσμο συνδέεται ο ιός αυτός μόνο με τα κονδυλώματα που είναι μια καλοήθης πάθηση από την οποία δεν κινδυνεύει η υγεία των ατόμων.

«Ο ιός των θηλωμάτων προκαλεί περίπου 10 καρκίνους, όπως του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, αιδοίου, πέους, πρωκτού, στόματος, φάρυγγα, αμυγδαλών, λάρυγγα και είναι σαφές ότι οι καρκίνοι αυτοί αφορούν και στους άνδρες και στις γυναίκες και για αυτό ακριβώς το εμβόλιο για τον HPV πρέπει να γίνεται και στα δύο φύλλα» τόνισε.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο πρώτος ο οποίος βρέθηκε ότι συσχετίζεται με τον HPV αλλά δεν είναι ο συχνότερος: «Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και στη Σουηδία, σε αριθμό οι καρκίνοι του στοματοφάρυγγα είναι πιο πολλοί από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και εμφανίζονται περίπου πέντε φορές πιο συχνά στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Είναι σαφές λοιπόν ότι ο εμβολιασμός προφυλάσσει από μια σειρά σημαντικότατων καρκίνων και αυτό το οποίο είναι ενθαρρυντικό είναι πως από το 2008 στην Ελλάδα έχει εγκριθεί ο HPV εμβολιασμός, αρχικά στα κορίτσια και εδώ και περίπου 3 χρόνια και στα αγόρια και πριν από λίγο επεκτάθηκε η χορήγηση του δωρεάν εμβολιασμού και μέχρι τις 31-12-2024».

Ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του ΑΠΘ, εξήγησε πως υπάρχει μια σύγχυση όσον αφορά τις ενδείξεις του εμβολίου και τη δωρεάν χορήγηση, λέγοντας πως λανθασμένα μεγαλύτερα άτομα νομίζουν ότι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, γιατί ακούν πως αυτό πρέπει να γίνει σε ηλικία 9 έως 11 ή το πολύ έως 15 ετών και με το catch up μέχρι τα 18. Αυτό όπως είπε, αφορά τη δωρεάν χορήγηση του και όχι τις ενδείξεις του εμβολίου που στην Ε.Ε είναι για 9 ετών και άνω, προσφέροντας πχ στις ενήλικες γυναίκες ένα ποσοστό προστασίας από 50 έως 85%.

Ακόμα, σημείωσε πως το εμβόλιο αυτό προφυλάσσει από επτά από τους πιο επικίνδυνους καρκίνους συν από δύο που προκαλούν τα κονδυλώματα , διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει κανένα θέμα παρενεργειών, ενώ υπάρχουν σπανιότατες αλλεργικές αντιδράσεις και τίποτα άλλο.

Μειώθηκαν οι εμβολιασμοί ακόμη και άνω του 40% λόγω της πανδημίας

Για πάρα πολλά νοσήματα που είτε δεν τα βλέπουμε πια, είτε τα βλέπουμε σε πολύ μικρό βαθμό εξαιτίας των εμβολίων, έκανε λόγο ο Εμμανουήλ Ροηλίδης, καθηγητής παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας, διευθυντής της Γ΄Παιδιατρικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σχολίασε το πρόβλημα του ενδοιασμού στα εμβόλια με κάποιους γονείς που άρχισαν να μην πιστεύουν σε αυτά, λέγοντας πως αυτό δημιούργησε δυστυχώς επιδημίες, όπως αυτή της ιλαράς την περίοδο 2017-2018 οπότε και υπήρξαν θάνατοι από τη συγκεκριμένη νόσο, πρόβλημα που ευτυχώς στην Ελλάδα ήταν πολύ μικρότερο.

Ο κ. Ροηλίδης ανέφερε πως λόγω της πανδημίας, ειδικά το διάστημα των lockdown, οι εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων μειώθηκαν πάνω από 40%, καθώς οι γονείς δυσκολευόντουσαν να πάνε τα παιδιά τους στον γιατρό, μείωση που συνεχίστηκε και το 2021, ενώ από το 2022 και μετά, οι εμβολιασμοί άρχισαν να επανακάμπτουν και πλέον σήμερα προσεγγίζουν τα επίπεδα προ της πανδημίας.

Ξεκαθάρισε ακόμα πως όταν μιλάμε για «υποχρεωτικά εμβόλια» δεν εννοεί κανένας ότι ο γονιός θα πάει φυλακή ή θα επιβληθεί κάποιο πρόστιμο. «Είναι υποχρεωτικά με την έννοια ότι είναι καλό οι γονείς να τα κάνουν. Αλλά πέρα τούτου, καμία υποχρεωτικότητα με την έννοια του πρόστιμου ή της φυλάκισης. Αυτό μπορεί να γίνει σε καιρό πανδημίας. Ο νόμος της υποχρεωτικότητας περί εμβολιασμών, δεν έγινε για τον κορωνοϊό, έγινε για  την επιδημία της ιλαράς το 2018. Υπήρχε και παλαιότερα ένας σχετικός νόμος ο οποίος επικαιροποιήθηκε το 2018 και έδινε το δικαίωμα στον υπουργό Υγείας να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό εφόσον υπήρχε πανδημία. Αυτό δεν εφαρμόστηκε στην ιλαρά καθώς υποχώρησε και εφαρμόστηκε στη συνέχεια επί Covid» διευκρίνισε, υπογραμμίζοντας πως είναι θέμα πειθούς και κατανόησης των γονιών, να αντιληφθούν ότι είναι προς όφελος των παιδιών τους να κάνουν ότι εμβόλιο υπάρχει.

Να πείσουν οι γιατροί και τους ενήλικες να εμβολιάζονται

Για πολλά νοσήματα που μπορούν να προληφθούν με τους εμβολιασμούς και στους ενήλικες, ειδικά στα άτομα άνω των 60 ετών που αρχίζουν να συσσωρεύουν και συνοδά νοσήματα, έκανε λόγο ο Συμεών Μεταλλίδης αν. καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς COVID-19, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και υπεύθυνος κλινικής COVID-19 στο ΑΧΕΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη, επαφίεται στους γιατρούς να πείσουν τους ασθενείς τους να εμβολιαστούν, ειδικά όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να σωθούν πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές.

Είπε ακόμα πως πέρα από τη γρίπη, υπάρχουν και άλλα νοσήματα όπως ο πνευμονιόκοκκος, ο οποίος στις ηλικίες άνω των 60 ετών αυξάνει πάρα πολύ την πιθανότητα να δημιουργήσει βαριά πνευμονία ή σοβαρή νόσο, που έχει πολύ σημαντικό ποσοστό θνητότητας και πως το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο μπορεί πραγματικά να σώσει ζωές και να μειώσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Για το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα, δήλωσε πως προστατεύει όχι μόνο την υγεία των ατόμων, αλλά και την ποιότητα της ζωής τους και αυτό γιατί, ένας στους τρεις που θα εμφανίσει νόσηση, θα κάνει ένα βαρύ σύνδρομο που λέγεται μεθερπητική νευραλγία κάτι που όπως εξήγησε είναι πάρα πολύ βασανιστικό, με τους ασθενείς να πονάνε συνέχεια και να μην ανταποκρίνονται πολύ καλά στην αναλγητική θεραπεία.

«Σήμερα υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη του έρπητα ζωστήρα στους ανθρώπους 60 ετών και άνω, γιατί εκεί αυξάνονται οι πιθανότητες επανεμφάνισης της νόσου. Πραγματικά μπορούν να ελαττώσουν την πιθανότητα εμφάνισης και του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας» είπε ο κ. Μεταλλίδης προσθέτοντας πως γενικότερα τα εμβόλια δεν είναι αιώνια και πως για πολλά θα πρέπει να γίνονται επαναληπτικές δόσεις στην ενήλικη ζωή.

Σε ύφεση η πορεία του κορωνοϊού – Τι θα γίνει με τα εμβόλια για τον Covid

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία του κορωνοϊού, ο κ. Μεταλλίδης σημείωσε πως η χώρας μας βρίσκεται σαφέστατα σε μια ύφεση, (με τάση περαιτέρω ύφεσης) η οποία συνεχίζεται παρά την πλήρη κανονικότητα στη ζωή του κόσμου.

Τόνισε πως υπάρχουν γεγονότα μεγάλων συναθροίσεων όπως το Πάσχα, τις Απόκριες κτλ, διαβεβαίωσε όμως πως αυτή τη στιγμή, η πλειονότητα των ασθενών Covid στην ειδική πτέρυγα, νοσηλεύεται για λόγους απομόνωσης για να μην μολύνουν κάποιον άλλον ασθενή και είναι απλά θετικοί.

«Τα βαριά αναπνευστικά έχουν ελαττωθεί. Έχουν μειωθεί σαφέστατα οι διασωληνωμένοι ασθενείς και γενικά βαδίζουμε σε μια ύφεση και όσο ο καιρός καλοκαιριάζει θα είμαστε καλύτερα» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τα εμβόλια, σχολίασε πως επί της παρούσης δεν έχει αποφασιστεί η τάση παγκοσμίως και πως υπάρχουν κάποιες πρώιμες συζητήσεις για το τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο, κάνοντας γνωστό πως σε αυτή τη φάση, για καμία ομάδα πληθυσμού δεν συστήνεται επαναληπτική δόση.

Είναι πιθανό, όπως επισήμανε ο κ. Μεταλλίδης, να προκριθεί η τάση για ετήσιο εμβολιασμό μιας δόσης για τις ευπαθείς ομάδες από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο,  ωστόσο, επανέλαβε, η επιστημονική κοινότητα αναμένει να δει πρώτα τα επιδημιολογικά στοιχεία του καλοκαιριού, πριν ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top