Κ. Μακεδονία: Λουκέτο σε 113 νηπιαγωγεία και δημοτικά από το νέο σχολικό έτος  

Κ. Μακεδονία: Λουκέτο σε 113 νηπιαγωγεία και δημοτικά από το νέο σχολικό έτος  

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Σε αναστολή λειτουργίας τίθενται από το νέο σχολικό έτος (σ.σ.2022-2023) 113 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία, μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας και την έκδοση σχετικού ΦΕΚ- Τι λέει η ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων στο GRTimes.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των «λουκέτων» που θα μπουν από τη νέα σχολική χρονιά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουλίου, σε αναστολή λειτουργίας τίθενται 40 δημοτικά σχολεία και 73 νηπιαγωγεία, για λόγους έλλειψης διδακτηρίων, καθώς και μικρού ή μηδενικού αριθμού μαθητών.

  • Δείτε στο ΦΕΚ ποια σχολεία κλείνουν

«Στην πλειοψηφία τους σχολεία που ήταν ήδη σε αναστολή»

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θωμάς Μπαχαράκης αναφέρει μιλώντας στο GRTimes ότι «μιλάμε για σχολεία, τα οποία στην πλειοψηφία τους ήταν ήδη σε αναστολή για περισσότερο από ένα χρόνο ή ακόμη και σχολεία που δεν λειτούργησαν ποτέ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Από τα 113 νηπιαγωγεία και δημοτικά που είναι στο ΦΕΚ για αναστολή, τα 15 μόνο (σ.σ. εκ των οποίων 13 νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά), ήταν λειτουργικά το προηγούμενο σχολικό έτος και αυτά αναγκάζονται να κλείσουν λόγω λιγοστού ή μηδενικού αριθμού μαθητών.  Για τα παιδιά από αυτά τα σχολεία έχουν κινηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες και μετακινήθηκαν σε γειτονικά σχολεία (σ.σ. ενδεχομένως και σε διπλανά χωριά)».

Τα υπόλοιπα σχολεία που τίθενται αναγκαστικά σε αναστολή ήταν ήδη σε άτυπη αναστολή από τα προηγούμενα χρόνια, λόγω υποδομών, σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιπλέον, ο κ. Μπαχαράκης διαβεβαίωσε ότι «κλείσιμο σχολείων δεν υπάρχει αν παρουσιαστούν μαθητές. Ακόμη και με τρία παιδιά διατηρείται το σχολείο. Παράλληλα υπάρχει και εισήγηση από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας να εξετάζεται ενδελεχώς αν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι μαθητές με τις μετακινήσεις. Στην πλειοψηφία τους όμως τα σχολεία ήταν ήδη σε αναστολή, καθώς δεν είχαν μαθητές».

«Τακτική του υπουργείου με γνώμονα το κόστος»

Από την πλευρά του ο Προέδρος της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Κοκονάς μιλώντας στο GRTimes έκανε λόγο για μια τακτική του υπουργείου Παιδείας, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε σχολικό έτος και έχει γνώμονα το κόστος.

«Κάθε χρόνο το υπουργείο ανανεώνει αναστολές λειτουργίας σχολείων, με γνώμονα το κόστος. Κάποια από αυτά τα σχολεία μπορούν να φιλοξενήσουν μαθητές, αλλά επειδή οι μαθητές είναι λίγοι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και οι μαθητές αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλες περιοχές. Παράλληλα προχωρούν απερίσκεπτα σε αναστολές λειτουργίας σχολείων και δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο για την υποστελέχωση των σχολείων σε εκπαιδευτικό και όχι μόνο προσωπικό» είπε.

Επιπλέον ο κ. Κοκονάς συμπληρώνει ότι «το χειρότερο είναι ότι στο κομμάτι των αναστολών – λόγω έλλειψης υποδομών – δεν δίνεται η δέουσα προσοχή για να οργανωθούν αυτά τα σχολεία, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να ελαφρύνουν άλλα σχολεία εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος».

Κλείνοντας, τονίζει ότι «ζητάμε επίσης με το άνοιγμα των σχολείων να μην στοιβάζονται τα παιδιά, να εξασφαλίζεται η συντήρηση των υποδομών και να υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και προσωπικό καθαριότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΑΣΘ-Εργαζόμενοι: Αύριο στο Δικαστήριο, με νέα αγωγή της διοίκησης

Θεσσαλονίκη – Εισαγγελέας: Στο εδώλιο και οι 12 για τη δολοφονία του Άλκη

Χαλκιδική: Τουριστική μονάδα περιμένει 3 μήνες τον εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά

Συντριβή Antonov: Διάβημα Ελλάδας σε Σερβία για το φορτίο του αεροσκάφους

Τρίλοφος Θεσσαλονίκης: Σήκωσαν χρηματοκιβώτιο με κοσμήματα και μεγάλο ποσό από σπίτι επιχειρηματία

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα Δευτέρα (18/7) σε πέντε Περιφέρειες

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ανασύρθηκε 23χρονος λουόμενος στην Περαία

Πυρκαγιές στον δήμο Κύμης-Αλιβερίου και στον ΧΥΤΑ Πάτρας

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 18-22 Ιουλίου

Πανελλαδικές 2022: Λήγει σήμερα η προθεσμία για το Μηχανογραφικό

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top