Κ.Υ. Ευόσμου: Ενημέρωση και Προληπτικές Εξετάσεις των γυναικών Ρομά, ενάντια στον καρκίνο μαστού

Κ.Υ. Ευόσμου: Ενημέρωση και Προληπτικές Εξετάσεις των γυναικών Ρομά, ενάντια στον καρκίνο μαστού

Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού, να εκπαιδευτούν στη διαδικασία αυτοεξέτασης, αλλά και να υποβληθούν σε μαστογραφία, είχαν τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου.

Η δράση έγινε στο πλαίσιο της πολύμηνης, καρποφόρας, συνεργασίας που έχει ο Σύλλογος με την 3η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας), η οποία μεταξύ άλλων, αποσκοπεί στην ενίσχυση και διάδοση της προληπτικής ιατρικής και στην πρόσβαση των κοινοτήτων Ρομά στις υπηρεσίες Υγείας.

«Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μήνας κατά του καρκίνου του μαστού. Μεταφέροντας και τις σκέψεις του Διοικητή της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη,  θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είναι αναγκαίο όλες οι πληθυσμιακές ομάδες να εξοικειωθούν με την ιδέα του προληπτικού ελέγχου αλλά και να νιώθουν άνετα να προσεγγίζουν γιατρούς και εργαστήρια για τις απαραίτητες εξετάσεις. Ευτυχώς οι νέες γενιές έχουν τη γνώση και την πρωτοβουλία, η 3η Υγειονομική Περιφέρεια δε θα μπορούσε παρά να σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε ο Υποδιοικητής, Κωνσταντίνος Χρίστογλου.

«Ο Σύλλογος μας υλοποιεί τη δέσμη δράσεων ΗEALER (Health Equality via Advocacy & Legal Empowerment for Roma-με τη χρηματοδότηση του Open Society Foundations) και σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε σήμερα η δυνατότητα,  και με τη στήριξη βεβαίως της 3ης ΥΠΕ και του Κ.Υ. Ευόσμου, να εξεταστούν γυναίκες για πρώτη φορά στη ζωή τους» επισήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, Γιαννούλα Μάγκα.

Στην ανάγκη επανάληψης της συγκεκριμένης δράσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ούτως ώστε όλες οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, στάθηκε με έμφαση η υπεύθυνη για τον Συντονισμό Επιστημονικής Λειτουργίας του ΚΥ, Ρένα Οικονομίδου, η οποία μάλιστα πρόσθεσε ότι για είναι πλήρης ο έλεγχος έχει προγραμματισθεί ήδη, η διενέργεια υπερήχου μαστών.

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top