Δημήτρης Μυστακίδης: Η λέξη «παράδοση» έχει πάρει μια έννοια που δεν της αξίζει

Δημήτρης Μυστακίδης: Η λέξη «παράδοση» έχει πάρει μια έννοια που δεν της αξίζει

Ο Δημήτρης Μυστακίδης έρχεται με τις μπάντες το Σάββατο 8 Απριλίου στο Club του Μύλου λίγο μετά τις 21:00, με τα τραγούδια από τον νέο του δίσκο «Μόρσο», με ρεμπέτικα, με λαϊκά, με παραδοσιακά και με ό,τι προκύψει κάθε φορά, μας υποδέχεται και αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την μουσική, που ακούμε την μουσική.

Ο ίδιος μιλάει στο GRTimes για το live της Θεσσαλονίκης, τη νέα δισκογραφική του δουλειά και το πώς αυτή ξεχωρίζει μέσα του, τον τρόπο που βιώνει την παράδοση ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος, επισημαίνοντας πως η τέχνη είναι ένα όχημα για να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Συνοδοιπόροι του στην σκηνή θα είναι ο Μιχάλης Ατσάλης στις κιθάρες, ο Γιώργος Μακρής στη γκάιντα, την τσαμπούνα και το καβάλ, ο Πέτρος Λαμπρίδης στο ακουστικό και ηλεκτρικό μπάσο, ο Πρόδρομος Μυστακίδης στα τύμπανα και ο Μάκης Πελοπίδας στην ηχοληψία.

Μαζί του στο τραγούδι θα είναι η Νεκταρήλια Τσομπάνογλου. Κι εμείς… θα γίνουμε το κοινό που αγαπά να υποδέχεται με τους μουσικούς του, έτοιμο για ταξίδι, έτοιμο για συγκίνηση, έτοιμο για χειροκρότημα.

Ακολουθεί η συνέντευξη στο GRTimes.gr

-Τι να περιμένουμε από το live της Θεσσαλονίκης και πως προετοιμάζεστε γι’ αυτό;

Νομίζω ότι αυτό που περιμένουμε όλοι από μια live εμφάνιση είναι η επικοινωνία και η συν-κίνηση. Έχει πολύ καιρό που προσπαθώ, όλη η ενέργεια που δημιουργείται σε μια τέτοια συνθήκη να μην εξαντλείται μόνο σε αυτό που συμβαίνει εκείνο το βράδυ αλλά να αποτελεί τροφή για σκέψη και τις επόμενες ημέρες. Το εργαλείο για να το πετύχω αυτό είναι φυσικά τα τραγούδια. Χρησιμοποιώ τραγούδια από όλες τις εποχές της λαϊκής δημιουργίας για να πετύχω αυτό το στόχο. Και παραδοσιακά και λαϊκά και ρεμπέτικα αλλά και πολλά σύγχρονα τραγούδια. Στην συγκεκριμένη παράσταση το καινούργιο στοιχείο είναι τα δικά μου τραγούδια από τον δίσκο «Μόρσο» που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο.

-Ο νέος δίσκος είναι μια καινούργια αχτίδα δημιουργίας μέσα σε όλο αυτό που ζούμε;

Δεν θα τον χαρακτήριζα «αχτίδα». Είπαμε οι μουσικοί είναι στην κοσμάρα τους, αλλά όχι κι έτσι! Γνωρίζω πολύ καλά ότι τα τραγούδια από μόνα τους δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα για να φύγει η μαυρίλα που μας περιβάλει. Μπορούν όμως να κινητοποιήσουν τον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορούν να σε κάνουν να εντοπίσεις «την άκρη του νήματος» και να ξεκινήσεις να λύνεις το «κουβάρι». Εύχομαι τα δικά μου τραγούδια να καταφέρουν κάτι τέτοιο και για κάποιον ακόμη. Γιατί για εμένα το έκαναν ήδη.

-Τι ξεχωρίζετε από το “Μόρσο” και τι θυμάστε από την αρχή του ως το τέλος του;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι γιατί όλα τα τραγούδια γράφτηκαν για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Δεν είναι αυτό που λέμε ποιητικά. Μιλάνε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο για πολύ συγκεκριμένα πράγματα που με απασχόλησαν ή με ενόχλησαν. Κάποια από αυτά γράφτηκαν όταν κατάλαβα πόσο λάθος έκανα σε κάποια πράγματα. Είναι και λίγο σαν εξομολόγηση αλλά και μια τίμια προσπάθεια για διόρθωση. Αυτό που μου μένει πάντως από όλη την διαδικασία είναι πως στο τέλος της, αισθανόμουν λίγο καλύτερος άνθρωπος.

-Τι σημαίνει για σας η παράδοση και πώς γίνεται μουσική σε εποχές τέτοιες, όπου το ξένο στοιχείο τείνει να γίνεται πιο προσφιλές από τις ρίζες μας;

Η παράδοση για μένα είναι σαν μια επίσκεψη σε ένα χώρο όπου αισθάνομαι οικειότητα, ασφάλεια αλλά και που ακούω αλήθειες που με ταρακουνάνε. Με απελευθερώνει από τα δεσμά της συνήθειας και με κάνει να θέλω να τακτοποιήσω την φουρτούνα που έχω μέσα στη ψυχή μου. Κάθε φορά που πετυχαίνω ένα ωραίο γλέντι αισθάνομαι ότι έχω κάνει ένα οδυνηρό βήμα προς την βελτίωση. Πρέπει να επισημάνω εδώ ότι η λέξη «παράδοση» έχει πάρει μια έννοια που δεν της αξίζει. Οπουδήποτε βάζουμε το προσδιορισμό «παραδοσιακό» περιμένουμε να δούμε κάτι παγιωμένο που δεν επιδέχεται καμία εξέλιξη. Δεν είναι καθόλου έτσι. Η παράδοση οφείλει να είναι ζωντανή και να εξελίσσεται. Αυτό έκανε τόσο χρόνια για αυτό έχει φτάσει σε τόσο υψηλά καλλιτεχνικά επίπεδα. Ευτυχώς στην εποχή μας, τα νέα παιδιά που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική το λαμβάνουν αυτό υπ’ όψιν τους, αλληλεπιδρούν και με την εποχή τους, αλλά και συνομιλούν με άλλες παραδόσεις δίνοντας μας πολύ ωραία πράγματα.

-Για ποια πράγματα νιώθετε περήφανος ως άνθρωπος και για ποια ως καλλιτέχνης;

Νομίζω ότι για να αισθάνεσαι περήφανος για κάτι, θα πρέπει να έχεις θυσιάσει κάτι. Εγώ δεν έχω θυσιάσει τίποτα. Ότι έκανα και κάνω, το κάνω γιατί με ικανοποιεί συναισθηματικά, οπότε δεν έχω να περηφανεύομαι για κάτι. Ούτε ως άνθρωπος ούτε ως καλλιτέχνης.

Info

Mylos Club Thessaloniki
Ανδρέου Γεωργίου 56 (54627, Θεσσαλονίκη)
Ώρα προσέλευσης: 21.00
Ώρα Έναρξης: 22:00
Για κρατήσεις θέσεων με τραπέζι τηλεφωνικά στο 2310.510081
Εναλλακτικά: επικοινωνείτε με μήνυμα στο inbox της σελίδας στο
facebook Mylos Club Thessaloniki με το ονοματεπώνυμό σας, κινητό
τηλέφωνο επικοινωνίας και αριθμό ατόμων κράτησης.
Προπώληση: 12€
Ταμείο: 15€

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

• ΣΑΡΩΘΡΟΝ (Λαδάδικα)
(Κατούνη 17 – 2310.538282)
• ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ (Κέντρο)
(Πλ.Ναυαρίνου, Τηλ. 2310.278515)
• ΔΙΩΡΟΦΟΝ (Καλαμαριά)
(Κερασούντος 81, Τηλ. 2310.453998)
• Ηλεκτρονική Προπώληση μέσω Viva.gr:

https://www.viva.gr/tickets/music/dimitrismystakidis/

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καιρός: Νέα επιδείνωση από αύριο – Πάσχα με ανοιξιάτικο σκηνικό (VIDEO)

Άγιο Όρος: Drone, θερμικές κάμερες και αστυνομικοί σκύλοι για τον εντοπισμό του μοναχού – Το σενάριο που εξετάζεται

Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη στην περιφερειακή οι ερευνητικές εργασίες για το Flyover (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Συκιές: Διάρρηξη με τη μέθοδο του ριφιφί – Αναζητείται ο δράστης

Θεσσαλονίκη: Έκανε τη ληστεία με ψαλίδι γιατί είχε… ανάγκη

Θεσσαλονίκη: Σήμερα η πρώτη επιβίβαση σε κρουαζιερόπλοιο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Μέθοδος «PHISHING»: 33χρονη «σήκωσε» πάνω από 11.000 από λογαριασμό 56χρονου

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 34χρονο που σκότωσε την μητέρα του-Τι λέει ο φίλος του (VIDEO)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top