Αντισηπτικά, μάσκες και… ζακέτες θα πρέπει να έχουν μέσα στις τσάντες τους, μαζί με τα τετράδια και τα βιβλία τους, οι μαθητές οι οποίοι επιστρέφουν σήμερα στα θρανία.

Της Μαρίας Σαμολαδά

Τα… αξεσουάρ με τα οποία πρέπει να είναι εφοδιασμένα τα παιδιά περιγράφονται αναλυτικά σε επιστολές τις οποίες έλαβαν τις τελευταίες ώρες γονείς από διευθυντές, αλλά και από δασκάλους σχολείων και για τις οποίες ενημερώθηκε το GRTimes.gr. Επιστολές σε μάλλον… απολογητικό τόνο, καθώς αρκετοί εκπαιδευτικοί γνωρίζουν ότι οι συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να διδάξουν από σήμερα θα είναι ιδιαιτέρως δυσχερείς, καθώς εκτός από τον κορωνοϊό μαθητές και δάσκαλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το κρύο!

Ένα από τα μέτρα που προτάθηκαν από τους λοιμωξιολόγους και περιλαμβάνεται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας είναι ο τακτικός αερισμός των αιθουσών με άνοιγμα των παραθύρων στις σχολικές αίθουσες την ώρα που ο υδράργυρος δείχνει ήδη χαμηλές θερμοκρασίες και κινείται προς μονοψήφιους αριθμούς, ενώ σε κάποιες περιοχές της χώρας θα δείχνει τα επόμενα 24ωρα «μηδέν».

Τα social media έχουν πάρει «φωτιά» με τις μητέρες να εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τις συνθήκες στις οποίες θα κάνουν μάθημα τα παιδιά τους, παρότι οι διευθυντές διαβεβαιώνουν πως τα καλοριφέρ θα δουλεύουν στο φουλ, όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό. Το σίγουρο είναι πως οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους. Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θερμοκρασία των αιθουσών με την έναρξη της διδακτικής ώρας) και των σχολικών γευμάτων, καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Σύμφωνα με τους  αρμοδίους «όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά».

Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, οι κοινόχρηστοι χώροι (βιβλιοθήκες, τουαλέτες, σχολικά γυμναστήρια) θα πρέπει να αερίζονται συνεχώς και πλήρως, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται από διαφορετικές ομάδες ατόμων.

«Αν τα παιδιά δεν αρρωστήσουν από covid-19 σίγουρα κάθε μέρα θα αρρωσταίνει κάποιο από το κρύο. Όσο και να τα ντύνουμε τα παιδιά μας ζεστά, όταν μένουν σε ακινησία θα κρυώνουν και μετά στα διαλείμματα θα ιδρώνουν οπότε σίγουρα θα αρρωσταίνουν», γράφει μια μητέρα στην επιστολή της προς τον διευθυντή σχολείου της Δυτικής Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την αγωνία της και τον προβληματισμό της για τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα διεξάγεται από σήμερα το μάθημα.

«Έχετε απόλυτο δίκιο. Ωστόσο, οι εντολές που έχουμε λάβει από το υπουργείο και τον ΕΟΔΥ σχετικά με την αναγκαιότητα του επαρκούς εξαερισμού των αιθουσών είναι απολύτως σαφείς και κατηγορηματικοί», της απάντησε ο διευθυντής επισημαίνοντας παράλληλα πως «η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας, Ιανουάριο και Φεβρουάριο μήνα, αναγνωρίζεται από όλους μας ως μια συνθήκη ιδιαίτερα δυσχερής, στην οποία είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε και δεν αποτελεί προσωπική μου επιλογή ούτε κανενός μέλους του προσωπικού του σχολείου μας».

Να έχουν αμάνικο ή ζακέτα…

Ο διευθυντής διαβεβαιώνει πως «από την πλευρά μας θα φροντίσουμε, ώστε να εξασφαλιστεί η θέρμανση των αιθουσών σε υπερθετικό βαθμό» και συνεχίζει: «Ταυτόχρονα παρακαλείστε να φροντίσετε ώστε τα παιδιά να είναι ζεστά ντυμένα. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν αφήνουν -δυστυχώς- περιθώρια ευελιξίας».

«Καλό θα είναι, επειδή θα έχουμε σίγουρα κάποια διαστήματα ανοιχτά τα παράθυρα μέσα στις σχολικές αίθουσες, τα παιδιά να έχουν μαζί τους
αμάνικο ή ζακέτα ανάλογα πώς νιώθει το κάθε παιδί», γράφει ένας δάσκαλος στο μέιλ που έστειλε στους γονείς των μαθητών του σε ένα άλλο σχολείο της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Όπως ο ίδιος προσθέτει «Μοιράσαμε τις τάξεις ώστε να µην δημιουργηθεί συνωστισμός, σύμφωνα µε τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας. Επίσης ισχύουν όλα τα μέτρα που είχαμε μέχρι τώρα μάσκες, αντισηπτικά…».

σχολεια-οδηγία

… και κουβερτούλα

Σε κάποια σχολεία, πάντως, οι διευθυντές ζήτησαν από τους γονείς να εφοδιάσουν τα παιδιά τους και με «μια μικρή κουβερτούλα», η οποία μάλιστα -όπως προτείνουν- θα πρέπει να είναι τοποθετημένη σε σακούλα με το όνομα του παιδιού.

Μάσκες και αντισηπτικά

Πάντως, εκτός από ζακέτες οι μαθητές θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι και με μάσκες και αντισηπτικά, καθώς κάποια σχολεία δεν έχουν εφοδιαστεί με τα απαραίτητα μέσα κατά του κορωνοϊού.

«… Παρακαλείστε να τηρείτε όλους τους προβλεπόμενους κανόνες τόσο κατά την πρωινή προσέλευσή σας με τα παιδιά στο σχολείο όσο και κατά την μεσημβρινή αναμονή σας στο σχόλασμα: να κάνετε σωστή χρήση μάσκας, να τηρείτε τις ανάλογες αποστάσεις και να μην παρατείνετε την παραμονή σας στις εισόδους του σχολείου, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Υπενθυμίστε στα παιδιά τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής, τους οποίους θα βρείτε και στην ιστοσελίδα του Σχολείου μας. Φροντίστε, ώστε κάθε παιδί να έχει οπωσδήποτε μαζί του τουλάχιστον τρεις (3) μάσκες και ό,τι άλλο κρίνετε εσείς απαραίτητο σε αντισηπτικά υγρά ή μαντιλάκια», αναφέρει έγγραφο διευθυντή σχολείου της Δυτικής Θεσσαλονίκης προς τους γονείς, ενώ παράλληλα ενημερώνει για τον τρόπο και τον χρόνο με τον οποίο θα γίνεται η προσέλευση των μαθητών στο σχολείο,

Πάντως, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, είναι πανέτοιμος για την επανεκκίνηση των σχολείων, όπως έχει δηλώσει η αντιδήμαρχος Παιδείας, Δήμητρα Ακριτίδου υπογραμμίζοντας πως τα σχολεία του δήμου έχουν εφοδιαστεί με αντισηπτικά, ενώ «καθαριότητα θα είναι στον καλύτερο βαθμό» (δείτε εδώ).

Στο μεταξύ έκκληση σε εκπαιδευτικούς και γονείς να τηρήσουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό απηύθυνε πρόσφατα ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης ζητώντας από τους γονείς να αποχωρούν από το σχολείο αμέσως μετά την είσοδο των παιδιών τους σε αυτό και να αποφεύγουν «τα πηγαδάκια» και τις συζητήσεις, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού έξω από τα σχολικά συγκροτήματα. Ο κ. Κόπτσης διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ γνωστοποίησε πως οι διευθυντές θα καθορίσουν τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών που μπορούν να γίνονται σε τρία στάδια και «μέσα σε λογικό πλαίσιο». Επίσης, εφόσον τα σχολεία διαθέτουν δύο ή τρεις εισόδους αυτές θα ανοίγουν υποχρεωτικά για την είσοδο και έξοδο των μαθητών. (δείτε εδώ).

Μετακίνηση με sms

Πάντως, η μετακίνηση από και προς το σχολείο για μαθητές και τους γονείς ή τις γιαγιάδες που θα τα συνοδεύουν απαιτεί την αποστολή SMS.

Συγκεκριμένα, όλοι πρέπει να ακολουθήσουν τον κανόνα της αποστολής κωδικού στο 13033 για μετακινήσεις.  Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, η μεταφορά των παιδιών στο σχολείο,  θα πραγματοποιείται με την αποστολή SMS με κωδικό 4 στο 13033.

(φωτογραφία αρχείου)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top