Κόντρες για τη λαϊκή αγορά της Ξηροκρήνης

Κόντρες για τη λαϊκή αγορά της Ξηροκρήνης

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ των παραγωγών των λαϊκών και του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, με αφορμή το κλείσιμο της αγοράς της Ξηροκρήνης.

Το «λουκέτο» στην αγορά, η οποία λειτουργεί κάθε Σάββατο, είχε ζητήσει ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου, προτάσσοντας λόγους δημόσιας υγείας και επισημαίνοντας ότι ο συνωστισμός που επικρατεί διαμορφώνει συνθήκες διασποράς του κορωνοϊού.

Κατόπιν ελέγχου της αστυνομίας αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ να παραμείνει κλειστή η λαϊκή μέχρι τις 6 Μαΐου, πρακτικά, δηλαδή, για ένα Σάββατο

Ωστόσο, η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης υποστηρίζει ότι αιτία είναι η κόντρα που έχει ο δήμος με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξαιτίας της καθυστέρησης στην καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στους ΟΤΑ, στα όρια των οποίων λειτουργούν οι αγορές, το οποίο εισπράττεται από τα τέλη που πληρώνουν οι παραγωγοί.

Τηρούνται πλήρως τα μέτρα ασφαλείας

«Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε την κόντρα του δήμου με την περιφέρεια. Εμείς πληρώνουμε κανονικά τα τέλη κι αν δεν τα καταβάλουμε για ένα δίμηνο μας απομακρύνουν από τις λαϊκές. Αν η περιφέρεια δεν τα αποδίδει στους δήμους, αυτό δεν είναι δική μας δουλειά», είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Άγγελος Δερετζής.

Ο ίδιος τόνισε πως οι παραγωγοί τηρούν τα μέτρα στο ακέραιο. «Αν δεν τα τηρούν οι πολίτες, είναι ευθύνη και της αστυνομίας και της δημοτικής αστυνομίας. Εκεί πρέπει να μας βοηθήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες σε Δράση», Γιώργος Κυριλλίδης, ο οποίος επισήμανε ότι στην ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος την Δευτέρα στις παρατάξεις και στους αντιδημάρχους αναφέρθηκε στο θέμα όχι όμως τόσο για τον συνωστισμό, αλλά για τα γενικότερα προβλήματα,που έχει ο ίδιος με την διεύθυνση Λαϊκών Αγορών και με το σωματείο σε σχέση με την αδυναμία είσπραξης του σχετικού τέλους, που δικαιούται ο δήμος.

Ο κ. Κυριλλίδης εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του για το κλείσιμο της αγοράς, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό «τιμωρείται» η πρωτοβάθμια παραγωγική τάξη της χώρας, αλλά και οι πολίτες που είτε θα συνωστιστούν στα σούπερ μάρκετ, είτε θα διανύσουν μεγάλη απόσταση για να εξυπηρετηθούν από όμορη λαϊκή.

Άδικη η απόφαση

Υπερβολική χαρακτήρισε την απόφαση η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, καθώς, όπως είπε στο GRTimes.gr, σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας τα μέτρα τηρούνταν, αλλά παρατηρήθηκε συνωστισμός μόνο σε έναν πάγκο.

«Είναι τιμωρητικό και άδικο για έναν πάγκο να κλείνει η αγορά. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να κλείσει και η παραλία. Οι παραγωγοί έχουν συμμορφωθεί απόλυτα. Άλλωστε, το επιβεβαιώνει και η αστυνομία ότι όλα όσα απαιτεί η γενική γραμματεία Εμπορίου τηρήθηκαν», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι θα κάνει παρέμβαση και στον γενικό γραμματέα Εμπορίου.

Σε ό,τι αφορά τα τέλη η αντιπεριφειάρχης ανέφερε ότι πράγματι δεν καταβλήθηκαν τη διετία 2018 – 2019, ωστόσο μεσούσης της κρίσης του κορωνοϊού κινήθηκαν οι διαδικασίες και τελικά πληρώθηκαν.

«Είναι θέμα δημόσιας υγείας»

Πάντως, ο κ. Κυρίζογλου μιλώντας στο GRTimes.gr τόνισε ότι ο ίδιος ανέδειξε το θέμα αποκλειστικά και μόνο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ διευκρίνισε ότι την τελική απόφαση έλαβαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, καθώς ο δήμος δεν είναι αρμόδιος να κλείσει μία λαϊκή.

«Είναι άλλο το θέμα της καταβολής του τέλους και άλλο η λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Εγώ κατήγγειλα το θέμα, ως όφειλα, για την προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς να μπορώ να παρέμβω διοικητικά. Η απόφαση πάρθηκε κατόπιν καταγγελίας της αστυνομικής διεύθυνσης ότι δεν τηρούνταν τα μέτρα, της οποίας επιλήφθηκε η αρμόδια επιτροπή», δήλωσε, τονίζοντας ότι η τελική απόφαση τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top