Κυρ. Μητσοτάκης: Η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των δαπανών για τρόφιμα από τον Φεβρουάριο

Κυρ. Μητσοτάκης: Η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των δαπανών για τρόφιμα από τον Φεβρουάριο

Με 156 θετικές ψήφους έναντι 143 αρνητικών επί συνόλου 299 ψηφισάντων, κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2023, ενώ με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Η διαδικασία της συζήτησης είχε ολοκληρωθεί λίγο νωρίτερα, με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία στήριξης των νοικοκυριών αφού έκανε έναν απολογισμό πεπραγμένων της κυβέρνησης, αναφέρθηκε σε μια σειρά πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν με την καινούργια χρονιά και υπογράμμισε πως ο φετινός προϋπολογισμός, «αποτελεί τον πρόλογο του οδικού χάρτη της χώρας για τα επόμενα χρόνια». Κατ’ ουσίαν άλλωστε η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Στην ψηφοφορία, οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλαβαν 190 «ναι» και 109 «όχι», ενώ τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, 267 «ναι» και 32 «όχι».

227 βουλευτές μίλησαν σε 5 συνεδριάσεις

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, κατά την πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2023, μίλησαν, εκτός από τους 6 γενικούς και τους 13 ειδικούς εισηγητές, 6 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και 202 βουλευτές, δηλαδή συνολικά 227 βουλευτές (αριθμός μεγαλύτερος από όσους μίλησαν πέρυσι). Επίσης, τοποθετήθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, 21 υπουργοί, 4 αναπληρωτές υπουργοί και 10 υφυπουργοί, δηλαδή 36 μέλη της κυβέρνησης, καθώς και οι 6 πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων. Οι πέντε συνεδριάσεις της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2023 διήρκησαν περίπου 60 ώρες.

Κάλυψη του 10% για τρόφιμα

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από βήματος της Ολομέλειας, με βάση τη νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης: Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για 6 μήνες, η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα super market και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων: Φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία ή ιχθυοπωλεία. Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ. Ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών.

Η διαδικασία θα είναι απλή, όπως του fuel pass. Με μία ψηφιακή πιστωτική κάρτα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν, επίσης, να εισπράττουν την ενίσχυση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% του ύψους της. Ενώ η περίμετρος του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι. Με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ώστε από τη νέα πρωτοβουλία να ωφεληθεί και η μεσαία τάξη.

Το μέτρο θα παρουσιάσουν λεπτομερώς, τις επόμενες ημέρες, οι αρμόδιοι υπουργοί. Για την ώρα, θα σημειώσω μόνον ότι καλύπτει μέχρι και το 85% των νοικοκυριών. Ανακουφίζοντας 8.400.000 πολίτες. Με εξαμηνιαίες ενισχύσεις, που σωρευτικά θα φτάνουν έως και τα 600 ευρώ για μία πολύτεκνη οικογένεια. Και με δημοσιονομικό κόστος το οποίο ανέρχεται σε 650 εκατομμύρια. Είναι το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα δύο διυλιστήρια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προϋπολογισμός 2023: Νέο food pass για τα ψώνια του νοικοκυριού-Ποιους αφορά (Παραδείγματα)

Επιλογή της κυβέρνηση να ενισχύει τον πολίτη

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία η οποία θα προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί, ενσωματώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να στηριχθούν με αυτήν όσο το δυνατόν πιο πολλά νοικοκυριά, γιατί έχει ευρύ φάσμα, αποτυπώνοντας, παράλληλα, και τη διάθεση της κυβέρνησης να δρα με κοινωνική δικαιοσύνη γιατί κλιμακώνεται με βάση τις ανάγκες κάθε οικογένειας.

«Απαντά, επίσης, στη συγκυρία», τόνισε ο πρωθυπουργός, «γιατί θωρακίζει το πρώτο σημείο όπου κυρίως χτυπά η ακρίβεια: αυτό της κατανάλωσης. Και, τέλος, δηλώνει την επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύει τον πολίτη, επιστρέφοντας σε αυτόν την υπεραπόδοση της οικονομίας. Γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί βασικά από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων».

Με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα ο προϋπολογισμός

Ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός είπε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι και θα παραμείνει κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι κόμμα του αποτελέσματος. Υπογράμμισε ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, εξίσου δυναμικό και εξίσου ελπιδοφόρο ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο θετικό κύκλο μιας πραγματικά νέας Ελλάδας, ενώ τόνισε: «Ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία. Με γενναίες μεταρρυθμίσεις αλλά και με συνετές σταθμίσεις. Αυτές οι αρχές διαπνέουν τον τέταρτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής μας. Δυστυχώς τον τρίτο σε συνθήκες διεθνών κρίσεων αλλά τον πρώτο μετά από 12 χρόνια με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα και έξω από το στενό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για απόδειξη προόδου της εθνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και υπενθύμισε ότι εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής το 2022 κλείνει με ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Ο δικός σας ρυθμός ανάπτυξης κ. Τσίπρα ήταν το 25% του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν κυβέρνηση», είπε.

Στη διεθνή ύφεση απαντάμε με ανάπτυξη

«Στο τέλος του 2023 ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Στη διεθνή ύφεση λοιπόν εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με ανάπτυξη. Όχι όμως μόνο με ποσοτική μεγέθυνση αλλά και ποιοτική αναβάθμιση καθώς διαφοροποιείται ο ίδιος ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με αναφορά στις εξαγωγές και τις ξένες επενδύσεις. «Πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβεται ουσιαστικά η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης», προσέθεσε.

Τόνισε, επίσης, πως ένα δίδαγμα της πανδημίας ήταν ότι η εξάρτηση από τομείς κρίσιμους και ευαίσθητους σε διεθνείς διακυμάνσεις, όπως ο Τουρισμός, μπορεί να κλυδωνίσει μια κοινωνία όπως η ελληνική. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αριθμοί δείχνουν ότι η ανάπτυξη καταπολεμά και τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία που δεν είναι άλλη από την ανεργία.Έτσι οι εργαζόμενοι αγγίζουν πλέον τα 4.200.000. Έχουμε ήδη προσθέσει σχεδόν 300.000 νέες δουλειές από το 2019 και 150.000 μόνον το 2022. Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,7% μέσα στο 2022», εξήγησε.

Είπε ακόμη ότι «στο τέλος του 2023 το δημόσιο χρέος θα κινείται στο 160% του ΑΕΠ, έχοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Ενώ το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα. Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα».

Χωρίς αποκλίσεις από τις δεσμεύσεις

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς η κυβέρνηση να αποκλίνει ούτε στιγμή από τις δεσμεύσεις της σε δύο μέτωπα: την ελάφρυνση των πολιτών από τους φόρους και τη στήριξή τους απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, και δεύτερον την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδος. Μόνο για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύθηκαν συνολικά 15,1 δισ. με στοχευμένες παρεμβάσεις και επιδοτήσεις, προσέθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, μεταξύ άλλων επεσήμανε επίσης ότι: «Στον τομέα της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα με τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής απάντησης, σε εθνικό επίπεδο θα διατεθούν συνολικά πάνω από 8 δισ. ευρώ» και συμπλήρωσε: «Τα 3,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τα νοικοκυριά και 4,8 δισ. προς τις επιχειρήσεις. Θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αποδυναμώνοντας τις αυξήσεις, ενώ θα διατεθούν ακόμα 500 εκατ. ευρώ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης».

Είπε ότι μια σειρά πρωτοβουλίες θα αναπτυχθούν με την πρόοδο του νέου έτους από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου του 2023 και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα μέχρι την ελάφρυνση των δημοσίων υπαλλήλων πέρα από την ειδική εισφορά και από την ήδη ψηφισμένη εισφορά του Ταμείου Πρόνοιας η οποία καταργείται. Ή την απαλλαγή του φόρου επιτηδεύματος από όσους επαγγελματίες και επιχειρήσεις κάνουν μόνιμες προσλήψεις.

Ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες

Στο «το είπαμε το κάναμε, προσθέτουμε τώρα και το κάναμε και θα το κάνουμε» και «αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες», είπε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι αποτελεί στρατηγική δέσμευση της κυβέρνησης η σύγκλιση των αμοιβών της πατρίδας μας με αυτές της ΕΕ και όσοι αμφιβάλλουν γι΄ αυτό δεν έχουν παρά να ξαναδιαβάσουν τις προγραμματικές δηλώσεις που έγιναν από αυτό το βήμα τον Ιούλιο του 2019 και θα διαπιστώσουν ότι όλες οι κεντρικές της δεσμεύσεις έγιναν πράξη από αυτή την κυβέρνηση.

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο πρωθυπουργός ρώτησε: «πώς εξηγείτε ότι αποκαλέσατε Δούρειο Ίππο της ΝΔ ένα δικό σας στέλεχος; Τώρα καταλάβατε ότι είναι Δούρειος Ίππος; Αφού βγήκαν οι αποκαλύψεις; Με τον οποίο ο κ. Ανδρουλάκης είχε εκλεγεί στην ίδια λίστα από τους ίδιους ψηφοφόρους. Εξάλλου την πολιτική του επιδίωξη ο κ. Ανδρουλάκης την παρουσίασε στέλνοντας κι ένα μήνυμα σε πολλούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πιστεύουν στην ενότητα για τον δημιουργικό εκσυγχρονισμό της πατρίδας μας. Μας είπε: η ΝΔ στην αντιπολίτευση και προοδευτική κυβέρνηση. Εάν η ΝΔ είναι στην αντιπολίτευση ένας συνδυασμός κυβερνητικός υπάρχει: εσείς παρέα με το ΣΥΡΙΖΑ. Άλλος δεν υπάρχει. Εκτός αν φαντάζεστε κ. Κατρίνη ότι θα πάρετε 40%. Κι εγώ θέλω να καρφώνω σαν τον Αντετοκούμπο αλλά δεν μπορώ, τι να κάνω;».

Η απειλή της ακυβερνησίας

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην «απειλή της ακυβερνησίας που καραδοκεί πίσω από την απλή αναλογική» και είπε ότι όλα αυτά έχουν τη σημασία τους γιατί αναδεικνύουν και την κρισιμότητα των εκλογών που έρχονται.

«Στην πρώτη εκλογή για να ορίσουν οι πολίτες την κυβέρνηση που θέλουν και στη δεύτερη για να την κάνουν ακόμα πιο ισχυρή και ακόμα πιο αποτελεσματική. Γι αυτό και η ψήφος τους δεν μπορεί να είναι παρά μία και σταθερή δικαιώνοντας νομίζω τη θέση ότι το σκάφος της Ελλάδος -ειδικά σε αυτή την αβεβαιότητα- χρειάζεται σωστή πυξίδα, σταθερό τιμόνι και χρειάζεται δοκιμασμένο σε κρίσεις και έμπειρο πλήρωμα. Από συνθήκες δηλαδή που προσφέρει μόνο ο δρόμος της σιγουριάς, της συνέπειας, της συνέχειας και της σταθερότητας. Ο δρόμος της αυτοδύναμης Ελλάδος που εμείς προτείνουμε».

Σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «τον προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε σε λίγο τον διαπερνούν αυτές οι τρεις λέξεις: σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια. Είναι τρεις λέξεις που καθίστανται εθνική αναγκαιότητα σε μία παγκόσμια συγκυρία μεγάλης αβεβαιότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προϋπολογισμός 2023: Νέο food pass για τα ψώνια του νοικοκυριού-Ποιους αφορά (Παραδείγματα)

Μητσοτάκης: Κι εγώ θέλω να καρφώνω σαν τον Αντετοκούνμπο!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πάω Μέτσοβο, στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις!

Θεσσαλονίκη: Ο Άη Βασίλης βγήκε βόλτα με… έλκηθρο στην Τσιμισκή (VIDEO)

Μητσοτάκης: Μποναμάς για νοικοκυριά και επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα (VIDEO)

Μητσοτάκης: Η Πολιτεία θα καλύπτει για 6 μήνες το 10% των αγορών σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων (LIVE)

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έπεσε στον Θερμαϊκό – Μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο

Θεσσαλονίκη: Χριστουγεννιάτικο τουρνουά αγάπης για τις ευπαθείς ομάδες (ΦΩΤΟ)

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι ΑΦΜ μπορούν να κάνουν σήμερα αίτηση για τα 250 ευρώ

Θεσσαλονίκη: Πορεία αντιεξουσιαστών στο κέντρο για τον θάνατο του 16χρονου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top