Νομική Σχολή ΑΠΘ: Ίδρυση ξενόγλωσσου προγράμματος σπουδών -«Παράθυρο στον κόσμο» (VIDEO)

Νομική Σχολή ΑΠΘ: Ίδρυση ξενόγλωσσου προγράμματος σπουδών -«Παράθυρο στον κόσμο» (VIDEO)

Την ίδρυση ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, ανακοίνωσε ο Κοσμήτορας Νομικής Σχολής Παναγιώτης Γκλαβίνης.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Μετά από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, στην οποία λειτούργησε το πρώτο Αγγλόγλωσσο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη σκυτάλη παίρνει η Νομική, δημιουργώντας ένα πρόγραμμα στο οποίο θα μπορούν να εγγράφονται αλλοδαποί πολίτες, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της διεθνούς ακτινοβολίας του πανεπιστημίου.

«Πρόκειται για ένα πτυχίο που θα προσφέρεται με μαθήματα  στην Αγγλική γλώσσα και θα απευθύνεται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς και ξένους φοιτητές» διευκρινίζει ο Κοσμήτορας κύριος Γκλαβίνης μιλώντας στο GRTimes, ενώ συμπληρώνει ότι πρόκειται για μια διευκόλυνση την οποία παρείχε ο νομοθέτης στις σχολές της χώρας προκειμένου να συμβάλουν στη διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η διεθνοποίηση των ΑΕΙ ένα «παράθυρο» στον κόσμο

«Η διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης είναι ένα «παράθυρο» των σχολών μας στον κόσμο. Οι σχολές μας είναι ήδη ανοιχτές, κυρίως σε φοιτητές που προέρχονται από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αξιοποιούν το πρόγραμμα Erasmus, προκειμένου να επισκεφτούν τη χώρα μας και να περάσουν ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο σε κάποια ελληνικό πανεπιστήμιο. Ειδικότερα η Νομική σχολή είναι πρωταθλήτρια στην υποδοχή φοιτητών Erasmus και ήταν από τις πρώτες σχολές, η οποία ξεκίνησε το πρόγραμμα τη δεκαετία του ‘90» είπε ο κύριος Γκλαβίνης.

«Είμασταν υποχρεωμένοι να αναπτύξουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα ώστε οι αλλοδαποί φοιτητές να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα, σε διάφορες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά). Από εκεί και πέρα δημιουργήσαμε μια υποδομή από ανθρώπινους πόρους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να διδάσκουν σε άλλη γλώσσα. Αυτή ακριβώς την ευχέρεια που απέκτησε η Νομική Σχολή θέλουμε να την αξιοποιήσουμε προκειμένου να στήσουμε ένα ξενόγλωσσο πρόγραμμα σπουδών» προσθέτει ο Κοσμήτορας.

Στη διεθνοποίηση αυτή αναφέρθηκε και ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου μιλώντας για την συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό, στην εκπομπή της δημοσιογράφου Μαρίας Σαμολαδά «Θεσσαλονίκη μου καλησπέρα» στον Real Fm Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κατ’ ιδίαν συντάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στον οποίο, μεταξύ άλλων, περιέγραψε τα σχέδια και τις δράσεις διεθνοποίησης και εξωστρέφειας του ΑΠΘ.

Ανάσα και για το Πανεπιστήμιο – Διττό όφελος

Τέλος ο κύριος Γκλαβίνης αναφέρθηκε στο διττό όφελος του ξενόγλωσσου προγράμματος σπουδών το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει από το έτος 2023-24.

«Θα έρχεται ο φοιτητής από το εξωτερικό, θα έχει τη δυνατότητα να πάρει το δίπλωμα του όπως και ο Έλληνας και παράλληλα θα ενισχύει οικονομικά το πανεπιστήμιο, με τα δίδακτρα, που οφείλει να καταβάλει, βοηθώντας την ανώτατη εκπαίδευση να επιβιώσουν σε δύσκολους καιρούς», ενώ συμπληρώνει ότι «παράλληλα θα μπορέσουν πολλοί Έλληνες επιστήμονες που στραφήκαν στο εξωτερικό, διότι δεν μπορούσαν να απορροφηθούν από τα ελληνικά πανεπιστήμια να επιστρέψουν και να αξιοποιηθούν στο καινοτόμο αυτό πρόγραμμα σπουδών.

Δείτε αναλυτικά όλα όσα ανέφερε στο GRTimes ο Παναγιώτης Γκλαβίνης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς φτάσαμε στη δολοφονία του Άλκη: “Έβραζε” το… οπαδικό “καζάνι” (ΦΩΤΟ)

Δολοφονία 19χρονου Άλκη: Πληροφορίες ότι βρέθηκε και δεύτερο μαχαίρι

Γ. Οικονόμου: Περισσότερες από 1 εκατ. κλήσεις απαντήθηκαν στο 1555

Θεσσαλονίκη: “Σπέρνουν το δηλητήριο μέσα στα σχολεία” – Πληθαίνουν τα περιστατικά βίας (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: «Πήγα για σουβλάκια με 315.000 ευρώ και μου τα έκλεψαν», λέει 62χρονος ρακοσυλλέκτης (VIDEO)

Πλεύρης: Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί δεν μπορούν να παραμείνουν στο ΕΣΥ -Παράταση αναστολής ή απόλυση (VIDEO)

Σκυλακάκης: Πρώτα μέτρα για ρεύμα και μετά για καύσιμα (VIDEO)

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top