Στο Εφετείο Κακουργημάτων για τις “χρυσές” σήραγγες της Εγνατίας

Στο Εφετείο Κακουργημάτων για τις “χρυσές” σήραγγες της Εγνατίας

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οδηγούν την Πέμπτη το πρωί, τα … τούνελ της Εγνατίας Οδού, 18 άτομα, μέλη προηγούμενων διοικήσεων της τεχνικής εταιρείας του δημοσίου, υπηρεσιακά της στελέχη αλλά και στελέχη της αναδόχου κατασκευαστικής που φέρεται να ωφελήθηκε από υπερτιμολογήσεις στην κατασκευή πέντε δίδυμων σηράγγων στη Δυτική Μακεδονία.

Για την ιστορία του πράγματος, υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης το 2015, όταν η τότε διοίκηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και μετά από ελέγχους των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά  κατά μελών προηγουμένων διοικήσεων αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς η Εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή συγκεκριμένων τεχνικών έργων, πληρώθηκε για άλλης κατηγορίας σήραγγες από αυτές που τελικώς κατασκεύασε.

Για το πρώτο σκέλος της όλης υπόθεσης, η ανάκριση από ειδικό εφέτη ανακριτή ολοκληρώθηκε και με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν σε δίκη τα 18 άτομα που θα δικαστούν την Πέμπτη καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ενέχονται  πράξεις ή παραλήψεις που  συνδέονται με τα  αδικήματα της απάτης εις βάρος του Δημοσίου και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου, της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στην προηγούμενη πράξη και στην απάτη.

Η υπόθεση που θα συζητηθεί την Πέμπτη στο Δικαστήριο αφορά την εργολαβία ‘ΕΟΑΕ 1097’ στο πλαίσιο της οποίας ο εργολάβος ( ΑΤΤΙΚΑΤ) είχε αναλάβει να κατασκευάσει πέντε διπλές σήραγγες που προϋπολογίσθηκαν για να κατασκευαστούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές ως συγκεκριμένης κατηγορίας, αλλά τελικώς πληρώθηκαν ως άλλης κατηγορίας, ακριβότερης. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα από αυτή τη διαφορά προέκυψε ζημία 32 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τις διπλές σήραγγες Αγίας Τριάδας, Αγίας Τριάδας, Αγναντερού, Πριονίων και Βελανιδίων. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής έγιναν περικοπές σε ποσότητες εργασιών (σ.σ. υλικά), όπως περικοπές εργασιών έγιναν και σε άλλα έργα, χωματουργικά, Η/Μ. Η σύμβαση ‘ΕΟΑΕ 1097’ υπογράφηκε το 2005 και τα έργα παραδόθηκαν το Μάϊο του 2009. Από αυτές τις περικοπές εργασιών, προέκυψε και η ζημία των 32 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το άλλο σκέλος της έρευνας, που ακόμη δεν έχει φτάσει στα Δικαστήρια αφορά την εργολαβία ‘ΕΟΑΕ 1096’.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top