Συντονιστής επιχειρήσεων ΕΜΑΚ: Το «Euroferry Olympia» είναι σαν χύτρα που βράζει (VIDEO)

Συντονιστής επιχειρήσεων ΕΜΑΚ: Το «Euroferry Olympia» είναι σαν χύτρα που βράζει (VIDEO)

Την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες για απόσταση 10 μέτρων μεταξύ φορτηγών στο μοιραίο πλοίο της «Euroferry Olympia» αλλά και για την υπαιτιότητα της πλοιοκτήτριας στην παράνομη διανυκτέρευση οδηγών στα γκαράζ, η ΕΜΑΚ συνεχίζει τις έρευνες.

Με θερμοκρασίες από 200 βαθμούς Κελσίου που φτάνουν και τους 300 σε ορισμένα σημεία, το «Euroferry Olympia», είναι σαν χύτρα που επιπλέει ενώ βράζει στο νερό, είπε ο συντονιστής της ΕΜΑΚ (επιχειρήσεων Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας και νήσων), Δημήτρης Κοντογιάννης.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να βγεις από το σημείο που μπαίνουμε για τις έρευνες. Μπαίνουμε από ένα μόνο σημείο, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και αποκτήσαμε πρόσβαση και στο τρίτο γκαράζ», ήταν τα επόμενα λόγια του συντονιστή που προειδοποίησε ότι «αγριεύουν τα πράγματα στον καιρό της Αδριατικής».

Λόγω των καιρικών συνθηκών ρυμουλκό οδήγησε το πλοίο πιο κοντά στις ακτές της Κέρκυρας, είπε το πρωί ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βασίλης Σιώμος.

Υπήρχαν προβλήματα πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης, επαναλαμβάνει και ο αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας, Θανάσης Τζουρόπουλος, ο οδηγός φορτηγού που κατήγγειλε ότι οι αποστάσεις μεταξύ των οχημάτων ήταν μόλις 10 cm.

Η διάσωση του 22χρονου Λευκορώσου οδηγού νταλίκας που ανέβηκε μόνος του με σαγιονάρες στο κατάστρωμα για να τον διασώσουν, είχε αναπτερώσει την ελπίδα για τους συγγενείς των 10 αγνοουμένων, μέχρι που βρέθηκε η σορός του 58χρονου Έλληνα οδηγού.

«Υπήρχαν και σημεία όπου μπορούσαν να επιβιώσουν άνθρωποι», είπε νωρίτερα στην εκπομπή «Από τις 6» ο επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Κέρκυρας, Γιώργος Γλυκοφρύδης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το διοξείδιο είναι δυσοίωνος παράγοντας.

Από το συνδικάτο των επαγγελματιών οδηγών ΣΕΟΦΑΕ, ο Άκης Δερμάτης, τονίζει ότι οι καμπίνες από θέμα καθαριότητας αλλά και συνωστισμού, είναι ακατάλληλες, γι’ αυτό οι οδηγοί αναγκάζονται να διανυκτερεύουν στα φορτηγά.

Euroferry Olympia: Τί «έδειξε» ο έλεγχος στο μοιραίο πλοίο και τι λέει ο Ιταλικός νηογνώμονας

Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν από τις δεκάδες μαρτυρίες αλλά και από τα αποτελέσματα του πρόσφατου ελέγχου που διενεργήθηκε στο πλοίο, «Euroferry Olympia» λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από το τραγικό συμβάν.

Τι «έδειξε» ο έλεγχος

Τα αποτελέσματα του ξαφνικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο υπό Ιταλικής σημαίας πλοίο «Euroferry Olympia» από τους ανεξάρτητους επιθεωρητές την περασμένη Δευτέρα (16/02/2022) στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, και όπως αυτά έχουν αναρτηθεί στη διαδικτυακή βάση δεδομένων Equasis.org*, έγιναν κάποιες παρατηρήσεις οι οποίες θα έπρεπε να διορθωθούν σε διάστημα 14 ημερών οι οποίες δεν ήταν τόσο σοβαρές ώστε να απαγορευθεί ο απόπλους του.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εκπομπής «Από τις Έξι» και της Νίας Αβδελλή ο έλεγχος φαίνεται να διενεργήθηκε από 4 και όχι από 2 επιθεωρητές όπως προβλέπει ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έγινε και άσκηση πυρόσβεσης σε πραγματικές συνθήκες ρίχνοντας ακόμη και σωστική λέμβο στη θάλασσα.

Oι επισημάνσεις των επιθεωρητών αναφέρουν ότι το λειτουργικό εγχειρίδιο του πλοίου είναι ατελές, όσον αφορά στα ζητήματα πυρασφάλειας, δηλαδή, δεν έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία. Συγκεκριμένα, πως πρόκειται για το εγχειρίδιο πυρόσβεσης του πλοίου που αναφέρει τα διαθέσιμα σωστικά μέσα και όχι για το κεντρικό σύστημα πυρόσβεσης.

Τι λέει ο Ιταλικός νηογνώμονας

Σε επικοινωνία της εκπομπής «Από τις Έξι» με τον επικεφαλής του Ιταλικού νηογνώμονα «RINA» στην Ελλάδα, κο Ζολώτα, δήλωσε πως «όλες οι προβλεπόμενες επιθεωρήσεις του πλοίου έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους».

Ποια η «αρμοδιότητα» της Ελλάδας

Ασφαλείς πληροφορίες από το Ελληνικής πλευράς, αναφέρουν πως την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τον πλήρη έλεγχο σύμφωνα με όσα προβλέπονται διεθνώς, έχει η χώρα της Ιταλίας, αφού το πλοίο εκτός των Ιταλικών συμφερόντων φέρει και την Ιταλική σημαία. Από την Ελλάδα και κάθε άλλη χώρα μπορούν να γίνονται μόνον επισημάνσεις.

Σημειώνεται πως για το συγκεκριμένο ναυτικό δυστύχημα έχει ήδη ξεκινήσει να σχηματίζεται δικογραφία, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας.

*Equasis

Το Equasis είναι μια διεθνής βάση δεδομένων που θα καλύπτει ολόκληρο τον παγκόσμιο στόλο, είναι μια διαδικτυακή βάση δεδομένων που έχει αποθηκευμένα τα στοιχεία όλων των πλοίων παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα σύστημα πληροφοριών που συγκεντρώνει υπάρχουσες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια για πλοία τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές πηγές και να τις καθιστά διαθέσιμες στο Διαδίκτυο.

Εκεί υπάρχουν στοιχεία από:

  • PSC (Port State Control – Κρατικός Έλεγχος Λιμένα)
  • Πληροφορίες ελέγχου κατάστασης λιμένα
  • Ελλείψεις ανά κατηγορία
  • ΙΜΟ είναι ο διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (international Maritime Organization)

MLC 2006

Η Διεθνής Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (Maritime Labour Convention – MLC) υιοθετήθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO – International Labour Organisation) το 2006 στην Ελβετία. Μαζί με τις τρεις βασικές συνθήκες του IMO, SOLAS (International Convention for the Safety of Life at Sea), την STCW (International Convention on Standards of Training, Certification and Watch keeping) και τη MARPOL (International Convention for the Prevention of Pollution from Ships) αποτελούν τους τέσσερις θεσμικούς πυλώνες που στοχεύουν στην ποιοτική ναυτιλία.

Στόχοι της MLC, πέρα από την προστασία των δικαιωμάτων των ναυτικών σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η δημιουργία ενός πεδίου δίκαιου ανταγωνισμού μεταξύ χωρών και πλοιοκτητών, που θα σέβονται τα δικαιώματα του ναυτεργατικού δυναμικού και θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης σε όλα τα πλοία.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Euroferry Olympia» – Σύζυγος αγνοούμενου: «Είναι ζωντανός και περιμένει βοήθεια, αλλά…» (VIDEO)

Euroferry Olympia: Νέα επιχείρηση εντοπισμού αγνοουμένων από 42 στελέχη της ΕΜΑΚ (VIDEO)

Euroferry Olympia: Εικόνες ντοκουμέντα μέσα από το φλεγόμενο γκαράζ, όπου ξέσπασε η φωτιά (VIDEO) 

Euroferry Olympia: Σε Έλληνα οδηγό ανήκει η σορός που εντοπίστηκε στο γκαράζ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Euroferry Olympia: Ανασύρθηκε νεκρός ένας από τους αγνοούμενους – Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Euroferry Olympia: Πληροφορίες για ακόμη 5 επιζώντες

Euroferry Olympia: Στην Κέρκυρα ο 21χρονος Λευκορώσος που διασώθηκε

«Ευτυχώς ζω! Άκουγα κι άλλους ζωντανούς»: Τα πρώτα λόγια του επιζώντα από το Euroferry Olympia

Euroferry Olympia: Ζωντανός βρέθηκε ένας από τους αγνοούμενους στην πρύμνη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

«Euroferry Olympia»: Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης σε απόσταση 10 μέτρων από το φλεγόμενο πλοίο-«Δεν έχουμε δει ανθρώπους» (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top