Θεσσαλονίκη – Αυξημένα τα ενοίκια κατά 10% με 30% για τους φοιτητές

Θεσσαλονίκη – Αυξημένα τα ενοίκια κατά 10% με 30% για τους φοιτητές

Ρεπορτάζ: Έλενα Καραβασίλη

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων που θα ορίσουν και τον τόπο διαμονής των φοιτητών, τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία.

Οι περιοχές που βρίσκονται περιμετρικά των campus των Πανεπιστημίων είναι σταθερά, αυτές με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Αυτό βέβαια που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι η περίοδος αναζήτησης ακινήτων, από την πλευρά των ενδιαφερόμενων.

Όπως φαίνεται, οι γονείς των νεοεισαχθέντων φοιτητών είναι της τελευταία στιγμής, προκειμένου να …γλυτώσουν κάποια από τα έξοδα ενοικίου, έως ότου αρχίσει το ακαδημαϊκό έτος.

Ο Κώστας Γεωργάκος, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη περιγράφει στο Grtimes ότι παλαιότερα τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. «Μόλις έβγαιναν οι βαθμολογίες των πανελληνίων, οι γονείς αναζητούσαν ακίνητα για τα παιδιά τους. Αυτό πλέον έχει αλλάξει. Περιμένουν δηλαδή να ανακοινωθούν οι βάσεις για να γλιτώσουν το ενοίκιο, για έναν με δύο μήνες. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το πρώτο πράγμα που κοιτούν είναι να έχει το διαμέρισμα ατομική θέρμανση, έτσι ώστε να περιοριστούν τα έξοδα», επισημαίνει ο κ. Γεωργάκος.

Όσον αφορά στις τιμές των ενοικίων, ο κ. Γεωργάκος αναφέρει ότι για ένα διαμέρισμα από 35 τ.μ. έως 55 τ.μ. το κόστος κυμαίνεται από 250 – 350 ευρώ, ενώ για ένα δυάρι, το κόστος κυμαίνεται από 350- 500 ευρώ, περίπου. «Οι περισσότεροι φοιτητές ψάχνουν σπίτια κοντά στα Πανεπιστήμια. Δηλαδή στο κέντρο της πόλης και προς τα ανατολικά. Περιμετρικά δηλαδή της ΕΡΤ3, Δελφών, Ιπποκράτειο, Παπάφη, 40 Εκκλησιές κ.ο.κ.», αναφέρει.

Επιστρέφουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις

Ο κ. Γεωργάκος περιγράφει ότι η «μόδα» της βραχυχρόνιας μίσθωσης ανάγκασε αρκετούς ιδιοκτήτες να προβούν σε ανακαινίσεις. Τελικώς όμως, διαπίστωσαν ότι αυτό δεν αποτελεί επένδυση. Έτσι, «αρκετοί πελάτες μας διαθέτουν και πάλι τα ακίνητά τους για μακροχρόνιες μισθώσεις. Λόγω του ότι τα διαμερίσματα προς διάθεση είναι ανακαινισμένα και επιπλωμένα παρατηρείται μία αύξηση της τιμής του ενοικίου, της τάξεως του 10% – 30%», εξηγεί ο κ. Γεωργάκος.

Παράλληλα βέβαια, ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός των ακινήτων προς μίσθωση, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Γεωργάκος εξηγεί ότι: «Αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών καταστάσεων που έχουν προκύψει τα τελευταία 10 με 12 χρόνια. Από το 2007 και μετά, σταδιακά, εκμηδενίστηκε η ανοικοδόμηση. Δεύτερον, δεκάδες χιλιάδες ακίνητα είναι στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Τρίτον, βάση στοιχείων των τελευταίων ετών, οι αποποιήσεις κληρονομιάς είναι χιλιάδες. Ενδεικτικά, για το 2018 ο αριθμός των αποποιήσεων έφτασε στις 150.000 με αποτέλεσμα, αρκετά ακίνητα να έχουν περάσει στην ιδιοκτησία του κράτους. Επίσης, λόγω της κρίσης, αρκετοί ιδιοκτήτες που έμεναν στα προάστια, μετακόμισαν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, για να τα βγάζουν πέρα. Τέλος, περισσότερα από 450 ακίνητα στο κέντρο της πόλης, μέσω προγραμμάτων δήμου και ΜΚΟ, έχουν νοικιαστεί σε πρόσφυγες και μετανάστες. Λόγω όλων αυτών των παραγόντων, ο αριθμός των ακινήτων προς διάθεση, ιδίως στο κέντρο της πόλης είναι πολύ περιορισμένος».

Τι να προσέξετε

Κίνδυνοι εξαπάτησης εγκυμονούν όπως φαίνεται και στις περιπτώσεις μίσθωσης ακινήτων! Ο κ. Γεωργάκος αναφέρει ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι ενδιαφερόμενοι έδωσαν την προκαταβολή και στη συνέχεια, ο λαβών έγινε καπνός! «Οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν αν τα γραφεία στα οποία απευθύνονται είναι όντως μεσιτικά κι αν το άτομο στο οποίο απευθύνονται είναι όντως ο ιδιοκτήτης. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις θυμάτων εξαπάτησης που έχασαν τις προκαταβολές τους. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δίνουν τα χρήματα στο μεσιτικό γραφείο. Να μην κάνουν δηλαδή συναλλαγές στο «πόδι» (είτε σε καφέ, είτε στον δρόμο, είτε ακόμη και στο σπίτι που είναι προς ενοικίαση) κι αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είναι καλό να ελέγξουν την ταυτότητα του ιδιοκτήτη και τον τίτλο ιδιοκτησίας», καταλήγει ο κ. Γεωργάκος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top