Τόπος μνήμης τα Απολυμαντήρια Αρετσούς (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Τόπος μνήμης τα Απολυμαντήρια Αρετσούς (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Σύσκεψη εργασίας με θέμα την ανάδειξη των Απολυμαντηρίων της Αρετσούς ως τόπου ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θόδωρου Καράογλου και του δημάρχου Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις όπου οδηγούνταν μαζικά οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, προκειμένου να απολυμανθούν με βίαιο, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, τρόπο, οι οποίες κατεδαφίστηκαν το 1965.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειαρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών, Στάθης Αβραμίδης, ο πρόεδρος της περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Παύλος Γαλιγαλίδης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου, ο Φόρης Πεταλίδης από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, ο Ευάγγελος Κριθαρίδης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων, ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης από την επώνυμη έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, η Σοφία Χριστοφορίδου από το υπουργείο πολιτισμού και ο Βασίλης Καραμανώλης από το υπουργείο Οικονομικών.

Στο τραπέζι του διαλόγου κατατέθηκαν προτάσεις αναφορικά με την ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού και της ποντιακής ιστορίας, όπως ορίζει το ΦΕΚ 2009/2019 (τεύχος Β’), βάσει του οποίου προχώρησε η σύσταση Μεικτής Επιτροπής με την ονομασία “Επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου”.

“Είχαμε μια σύσκεψη με τους φορείς που προβλέπονταν στο ΦΕΚ της 30ής Μαΐου 2019 διευρυμένη βέβαια γιατί καλέσαμε και φορείς που έπρεπε να συμμετέχουν στη διαδικασία. Συζητήσαμε για την ανάδειξη ως χώρου ιστορικής μνήμης της πλαζ της Αρετσούς, όπου ηταν τα Απολυμαντήρια, όπου οι χιλιάδες προσφύγων που ήρθαν από την καθ’ ημάς Ανατολή, από την ευρύτερη Μικρά Ασία, από Καππαδοκία, από Ανατολική Ρωμυλία πέρασαν από εκεί για απολύμανση και τις διαδικασίες που προβλέπονταν και στη συνέχεια μοιράστηκαν στη Μακεδονία, στη Θράκη”, ανέφερε ο κ. Καράογλου.

Όπως είπε ο υφυπουργός, αποφασίστηκε η συγκρότηση ειδικής επιτροπής μέχρι τα μέσα Αυγούστου, η οποία θα καταγράψει τις προτάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την ανάδειξη του χώρου ως ενός σημαντικού τοπόσημου για τον προσφυγικό ελληνισμό.

“Για μας το ζήτημα του προσφυγικού ελληνισμού είναι κολοσσιαίας σημασίας, είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αναδείξουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα θα πρέπει να κάνουμε εκδηλώσεις για να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων μας, των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής”, τόνισε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία με την ενέργεια του Ερντογαν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί επιβάλλουν “στον ελληνισμό να είναι σε εγρήγορση, να θυμάται την ιστορία του, καθώς λαός που δε θυμάται την ιστορία του δεν έχει προοπτική και δεν έχει κανένα μέλλον”.

Ο κ. Καράογλου δήλωσε ότι στη σημερινή σύσκεψη κατατέθηκαν αρκετές προτάσεις, όπως η συμμετοχή των μαθητών στη διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο που εκπόνησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπεται η ανάδειξη του χώρου είτε με τη δημιουργία μουσείου, είτε με όποιον άλλο τρόπο αποφασιστεί.

Την απόδοση του χώρου στον δήμο ζήτησε ο Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει μνημείο. “Είναι μια υποχρέωση που έχουμε όλοι μας, Καλαμαριώτες και μη, πρόσφυγες και μη στους προγόνους μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρόεδρος των Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Παναγιώτης Γαλιγαλίδης ανέφερε πως “θέλουμε την ανάδειξη του συγκεκριμένου χώρου, θα είμαστε παρόντες σε ό,τι χρειαστεί με προτάσεις αξιοποιήσιμες και λειτουργικές”.

Δείτε βίντεο με τη δήλωση του κ. Καράογλου

Δείτε βίντεο με τη δήλωση του κ. Δαρδαμανέλης

Δείτε βίντεο με τη δήλωση του κ. Αβραμίδης

Δείτε βίντεο με τη δήλωση του κ. Γαλιγαλίδη

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top