Κορμάς: Ευτυχώς το real estate αντιδρά με χρονοκαθυστέρηση στον πόλεμο

Κορμάς: Ευτυχώς το real estate αντιδρά με χρονοκαθυστέρηση στον πόλεμο

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Την διεθνή αγορά ακινήτων, ακόμη τη «σώζει» από την ουκρανική κρίση το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της, δηλαδή το ότι πάντα στις μεγάλες μεταβολές, αντιδρά με χρονοκαθυστέρηση 8-10 μηνών. Αν όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδειχθεί «διαρκείας», τότε η αγορά δεν θα «γλυτώσει» μία σοβαρή υποχώρηση σε ζήτηση και αξίες.

Τα παραπάνω δήλωσε ο κ. Γεώργιος Κορμάς, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, Επικεφαλής του Group Real Estate στη συζήτηση που είχε με το δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Πεφάνη, στο πλαίσιο της Prodexpo North 2022, για τις διεθνείς τάσεις στο real estate.

Όπως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση περιστράφηκε στις επιπτώσεις που έχει ή και αναμένεται να έχει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεμος που συνεχίζεται, αλλά και οι πολύ μεγάλες αυξήσεις που πριν τις 24 Φεβρουαρίου,  είχαν εκδηλωθεί στα δομικά υλικά και αναμφίβολα επηρεάζουν το κόστος των κατασκευών, ιδιωτικών αλλά και δημοσίων έργων.

Ο κ. Κορμάς τόνισε ότι το 2021 ήταν μία χρονιά ρεκόρ για την ελληνική κτηματαγορά, συνεπεία κυρίως των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Η Ελλάδα, εξήγησε,  αποτέλεσε και αποτελεί ακόμη hot spot γιατί ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται, ενώ επιπρόσθετα είναι ελκυστική λόγω και του ιδιαίτερου κάλους της.

Αν όμως συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τότε οι επενδυτές πιθανόν θα στραφούν σε πιο ώριμες και, κατ’ επέκταση, ασφαλέστερες ευρωπαϊκές αγορές.

Η Θεσσαλονίκη, παράδειγμα ανάπτυξης

Πάντως, μέχρι σήμερα, η δυναμική της ελληνικής αγοράς ακινήτων διατηρείται, κάτι που έχει γίνει φανερό και στη Θεσσαλονίκη, η οποία μετά από χρόνια κατάφερε να γίνει παράδειγμα προσέλκυσης ξένων και Ελλήνων επενδυτών, με αποτέλεσμα, ακίνητα που ήταν στα αζήτητα για καιρό, να έχουν πάρει την οδό της αξιοποίησης.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευαστική δραστηριότητα, που «σηκώνει» το βάρος των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των δομικών υλικών αλλά βεβαίως και της ενέργειας, ο κ. Κορμάς υποστήριξε ότι τα έργα που ήδη εκτελούνται, θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν, αλλά όσα είναι σε στάδιο σχεδιασμού, ενδέχεται να καθυστερήσουν ή και να ακυρωθούν, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των μητρικών εταιρειών των υπερεθνικών ομίλων που τα ανακοίνωσαν.

Το διευθυντικό στέλεχος του Ομίλου Τρ. Πειραιώς, εστίασε στις μεγάλες αναπτύξεις real estate για να πει πως μέλλον, ζήτηση, στην αγορά ακινήτων θα έχει μόνο ότι είναι ‘real tek’ και ‘πράσινο’.

Τέλος, κάνοντας αναφορά στα δημόσια έργα, είπε, πως για να προχωρήσουν τα υπό δημοπράτηση έργα, θα πρέπει να προβλεφθεί , στις συμβάσεις, κάποια ρήτρα αναπροσαρμογής που θα επιτρέπει στους εργολάβους να αναλάβουν την κατασκευή τους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top