Κορωνοπάρτι: Ανάρπαστες οι βίλες και τα απομονωμένα διαμερίσματα

Κορωνοπάρτι: Ανάρπαστες οι βίλες και τα απομονωμένα διαμερίσματα

Αυξητική είναι η τάση, εν μέσω κορωνοϊού, για ενοικιάσεις μεγάλων διαμερισμάτων και βιλών σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως το Πανόραμα και η Πυλαία, με στόχο τη διασκέδαση νέων κυρίως ανθρώπων, στα λεγόμενα «κορωνοπάρτι». Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πάρτι διοργανώνονται εν αγνοία των ιδιοκτητών των ακινήτων, με τις κρατήσεις να γίνονται με ανέπαφο check in, είτε στιγμιαία. Τι δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ Ανδρέας Χίου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Ναι, γίνονται πάρτι σε διαμερίσματα και βίλες, το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των ενδιαφερόμενων, διότι οι κρατήσεις γίνονται με ανέπαφο check in (υπάρχουν τα key boxes έξω από τα ακίνητα) είτε σε πολλές περιπτώσεις η κράτηση είναι στιγμιαία» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) Ανδρέας Χίου.

Ωστόσο, ο ίδιος διευκρινίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις, όταν υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία, «μπορούμε να καταλάβουμε από τη φωνή του ενδιαφερόμενου, αν ακούσουμε νεανική φωνή, τότε, κάτι ύποπτο συμβαίνει» προσθέτει.

Νούμερο ένα οι βίλες

Νούμερο ένα σε ζήτηση αυτήν την περίοδο είναι οι βίλες, οι οποίες είναι κυρίως απομονωμένες, και αποτελούν ιδανική περίπτωση για τα κορωνοπάρτι και τη διασκέδαση πολλών ανθρώπων.

Οι τιμές όπως πληροφορείται το GRTimes.gr για ενοικίαση βίλας (και με πισίνα) κυμαίνονται μεταξύ 1.500 – 3.000 ευρώ τη βραδιά. Αντίστοιχα για τα διαμερίσματα οι τιμές κυμαίνονται από 200 – 300 ευρώ τη βραδιά και φτάνουν τα 500 ευρώ.

Σ’ ότι αφορά τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση εντοπισμού κορωνοπάρτι, όπως εξηγεί ο κ. Χίου, σε πολλές περιπτώσεις για τους ιδιοκτήτες είναι άδικα, διότι δεν γνωρίζουν την πρόθεση του υποψήφιου ενοικιαστή. Υπάρχουν ωστόσο και οι περιπτώσεις που ενοικιάζονται κυρίως οι βίλες από εταιρίες διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, γνωρίζοντας εκ των προτέρων την πρόθεση του ενοικιαστή.

Τι συμβαίνει όμως, εφόσον γίνει ένα πάρτι και προκληθούν ζημιές στο ακίνητο; Στην πλατφόρμα της AirBnB υπάρχει συμβόλαιο αποζημίωσης με τα ακίνητα, και εφόσον προκληθούν ζημιές, υπάρξουν σπασμένα αντικείμενα κτλ., φωτογραφίζουν οι υπεύθυνοι τον χώρο, αντικαθιστούν τα κατεστραμμένα αντικείμενα, στέλνουν την απόδειξη από την αγορά και αποζημιώνονται.

Ζήτηση για το καλοκαίρι

Τα μέχρι στιγμής μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι σχετικά αισιόδοξα, και όπως δημοσιεύει σήμερα το GRTimes.gr, οι εκτιμήσεις μιλούν για πληρότητες άνω του 50%.

«Η ζήτηση για το καλοκαίρι, έχει ήδη, ξεκινήσει, επιφυλακτικά μεν, με τους ενδιαφερόμενους, η πρώτη ερώτηση που μας κάνουν είναι εάν θα επιτρέπονται οι αεροπορικές συνδέσεις» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Χίου.

Το ενδιαφέρον των τουριστών αφορά κυρίως βίλες στα νησιά, ωστόσο, τελευταία παρατηρείται και μια στροφή προς προορισμούς λιγότερο δημοφιλείς, κυρίως χειμερινούς προορισμούς όπως το Πήλιο, τα Ζαγοροχώρια, η ορεινή Μάνη στην Πελοπόννησο κτλ.

Η ζήτηση προέρχεται από την αμερικανική αγορά (σ.σ. είναι νούμερο ένα στις κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης, με εξαίρεση το 2020, που ήταν οι Έλληνες). Ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και οι Σκανδιναβικές χώρες.

Νέα πλατφόρμα δίχως προμήθειες

Μια νέα πλατφόρμα για τα 2.500 και πλέον μέλη του δημιούργησε ο ΠΑΣΥΔΑ, η ονομασία της οποίας είναι gr8.rentals.

Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο πρόεδρος κ. Χίου, «είναι δίχως προμήθεια, προωθούμε τα δικά μας μέλη και ο κάθε ιδιοκτήτης θα έχει τη δική του πολιτική στις ακυρώσεις κρατήσεων».

Ο ΠΑΣΥΔΑ, ήδη από την έναρξη της πρώτης καραντίνας, τον Μάρτιο του 2020, πραγματοποιεί μια σειρά δράσεων για τα μέλη του όπως επιμορφωτικά σεμινάρια, από το 2021 έχει αφαιρέσει την συνδρομή, δίνεται βαρύτητα στην εκπαίδευση των μελών, έχουν γίνει συμφωνίες με εταιρίες για εκπτώσεις της τάξεως του 25% – 30%, συνεργασίες με εταιρίες καθαρισμού και απολυμάνσεων που από τα 40-50 ευρώ έχουν μειωθεί στα 25 ευρώ κτλ.

«Υποχρέωσή μας είναι να είναι ενημερωμένα τα μέλη μας στις τρέχουσες συνθήκες, και πρέπει  να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος» αναφέρει ο κ. Χίου.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συμμετοχής του στο 3ο BnB Greece Conference επισήμανε πως σχετικά για τις εταιρίες διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει προβλεφθεί από την Κυβέρνηση στήριξη όπως μείωση ενοικίου, επιστρεπτέες προκαταβολές κτλ., δεν έχει προβλεφθεί όμως αντίστοιχα και για τα φυσικά πρόσωπα, τους ιδιοκτήτες των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ