Κοζάνη-Κορωνοϊός: 300 μολύνσεις μαθητών σε 10 μέρες – “Βράζουν” τα σχολεία

Κοζάνη-Κορωνοϊός: 300 μολύνσεις μαθητών σε 10 μέρες – “Βράζουν” τα σχολεία

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

«Μεγάλη» χαρακτηρίζει τη διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία της Κοζάνης ο Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Ζήσης Ντούντας – Γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο, λόγω της δυναμικής επανεμφάνισης του ιού στη σχολική κοινότητα – Μαθητές της 3ης λυκείου απουσιάζουν προκειμένου να προφυλαχθούν! Τι αναφέρουν στο GRTimes ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, αλλά και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, Θεόδωρος Μαρδίρης

Εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας φαίνεται ότι μένουν πλέον μαθητές στην Κοζάνη, καθώς η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα αποτρέπει τους γονείς από το να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων στο GRTimes, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης, Ζήσης Ντούντας. «Οι γονείς είναι επιφυλακτικοί και κάποιοι από αυτούς, φοβούνται και δε στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο», αναφέρει συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμη και παιδιά της 3ης Λυκείου, που λόγω Πανελληνίων, προσπαθούν να προφυλαχθούν».

Ο ίδιος, επιπλέον, επισημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο οποιοδήποτε σχολικό τμήμα να αναστείλει τη λειτουργία του, καθώς «χρειάζεται να νοσήσει το 50% ενός τμήματος, συν ένας μαθητής. Από το πρώτο κρούσμα της τάξης, λοιπόν, μέχρι και το μεσαίο, μεσολαβεί ένας αριθμός ημερών με αποτέλεσμα ο πρώτος νοσούντας να επιστρέφει. Έτσι, δε φτάνουμε στο 50% και δεν κλείνει κανένα τμήμα». Σύμφωνα μάλιστα με την εκτίμηση του κ. Ντούντα, η συσσώρευση των μαθητών στα σχολεία και ο συνωστισμός στους διαδρόμους, επιφέρει τη διασπορά του κορωνοϊού στη σχολική κοινότητα. «Υπάρχουν σχολεία με πολλά παιδιά και τμήματα με 27 μαθητές. Εκεί είναι πιθανότερο να διαπιστωθεί συρροή», υπογραμμίζει ειδικότερα ο ίδιος, προσθέτοντας παράλληλα ότι «δυστυχώς οι εκπαιδευτικοί πρέπει κάθε μέρα να ελέγχουμε πιστοποιητικά και να επιβλέπουμε τα μέτρα, προκειμένου αυτά να τηρούνται απαρέγκλιτα».

Π.Ε. Κοζάνης: 433 παιδιά έως 17 ετών με covid

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία, που αφορούν σε παιδιά και μαθητές.

Από τις αρχές Νοεμβρίου, το 48,21% των ηλικιών 12 έως 17 ετών (ήτοι 108 μαθητές) στον δήμο Κοζάνης αυτή τη στιγμή νοσεί, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες 6 έως 11 βρίσκεται στο 38,84%, καθώς αυτή τη στιγμή 87 μαθητές έχουν προσβληθεί από τον ιό. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι και 17 ετών στην Κοζάνη ανέρχονται στα 224, εκ των οποίων τα 11 είναι ηλικίας έως 3 ετών, 18 ηλικίας από 4 έως 5 ετών, 87 ηλικίας από 6 έως 11 ετών και 108 ηλικίας από 12 έως 17 ετών.

Το διάστημα αυτό στη Δυτική Μακεδονία έχουν μολυνθεί 433 παιδιά των ηλικιών αυτών, εκ των οποίων τα 301 είναι στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΡΤ.

Μαρδίρης: «Τα ποσοστά των νοσούντων μαθητών είναι μηδαμινά – Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα»

Την ίδια ώρα, «πολύ μικρό» χαρακτηρίζει τον αριθμό των νοσούντων μαθητών συγκριτικά με εκείνους που παρακολουθούν τα μαθήματα ο Περιφερειακός Διευθυντής εκπαίδευσης της Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Μαρδίρης. Ο ίδιος επιπλέον, μιλώντας στο GRTimes, διαψεύδει τα ποσοστά που προκύπτουν από τα στοιχεία της ΕΡΤ, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή, νοσούν περίπου 120 μαθητές από τους σχεδόν 18.000 που φοιτούν στα σχολεία της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. «Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα», αναφέρει επιπλέον, καθώς «τα ποσοστά των νοσούντων μαθητών είναι μηδαμινά».

Παράλληλα, ο κ. Μαρδίρης τονίζει ότι η διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία προέρχεται από το οικείο περιβάλλον των παιδιών και όχι από την ίδια τη σχολική κοινότητα, διότι, όπως λέει, «υπάρχει μεγάλη διασπορά σε πολλά τμήματα και όχι μεγάλη διασπορά σε λίγα από αυτά». Ο ίδιος ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχει ανησυχία λόγω της δυναμικής επανεμφάνισης του ιού στην Κοζάνη, αλλά και ότι στα σχολεία της περιοχής ακολουθούνται όλα τα μέτρα, καθώς έχουν δοθεί οδηγίες για να τηρείται απαρέγκλιτα το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο.

Μαλούτας: «Η διασπορά στη σχολική κοινότητα είναι ανάλογη με εκείνη στην κοινωνία της Κοζάνης»

Στη διασπορά του κορωνοϊού που παρατηρείται στην Κοζάνη, αναφέρθηκε μιλώντας στο GRTimes και ο δήμαρχος της πόλης, Λάζαρος Μαλούτας. «Υπάρχει ανησυχία γιατί έχουμε μία εκρηκτική αύξηση», σημειώνει συγκεκριμένα, υπογραμμίζοντας ότι πέρυσι και κατά την ίδια περίοδο, η πόλη βίωνε ένα lockdown για τον ίδιο λόγο.

«Το ζήτημα του κορωνοϊού στα σχολεία τακτοποιείται από την εκπαιδευτική κοινότητα», σημείωσε επιπλέον ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το πρωτόκολλο θα τηρηθεί «και θα κλείσουν και τμήματα, αν αυτό απαιτηθεί».

Μακρή: Το υπουργείο Παιδείας κατανοεί την ανησυχία των γονέων

Στις οικογένειες αποδίδει τη διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία της Κοζάνης η υπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή. Η ίδια, επιπλέον, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι κατανοεί την αγωνία των γονέων, ενώ υπογράμμισε ότι τα σχολεία στην πόλη δεν πρόκειται να κλείσουν λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που παρατηρούνται.

Όπως μάλιστα τόνισε, δεν οδηγεί την πανδημία το σχολείο, αλλά «οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι πρέπει, όπου μπορούν, να χρησιμοποιήσουν τον δωρεάν εμβολιασμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορδελιό-Εύοσμος: Διαμαρτυρία σχολικών καθαριστριών – «Δεν επαρκούν για τα σχολεία» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΠΟΕΔΗΝ: “Τραγωδία” η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη-Εφημερίες με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

73 ασθενείς περιμένουν για ΜΕΘ-Καπραβέλος:«Να μην μπορούν να μπουν πουθενά οι ανεμβολίαστοι»

Σκρέκας: Επιδότηση στο ρεύμα για όλους -Όλες οι ανακοινώσεις

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top