Κοζάνη – Κορωνοϊός: “Βράζει” ακόμα η Εορδαία παρά το δίμηνο lockdown

Κοζάνη – Κορωνοϊός: “Βράζει” ακόμα η Εορδαία παρά το δίμηνο lockdown

Η Κοζάνη είναι από τις περιοχές της Ελλάδας, η οποία τόσο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο και τώρα στο δεύτερο πληρώνει ένα ακριβό αντίτιμο. Υγειονομικό και οικονομικό. Ήδη ο νομός διανύει τον δεύτερο μήνα από τη θέσπιση του lockdown με την κατάσταση εντός της κύριας πόλης να έχει βελτιωθεί και το υγειονομικό σύστημα των νοσοκομείων να αντέχει, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη δήμοι κυρίως στην επαρχία όπου το πρόβλημα παραμένει σημαντικό. Όπως για παράδειγμα ο δήμος Εορδαίας. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Σε μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εικόνα της περιοχής επιδημιολογικά το GRtimes.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου και καρδιολόγο, Χαράλαμπο Τσεβεκίδη, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τα δεδομένα. 

“Εντός της πόλης της Κοζάνης, το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε σε μια σταθερή κατάσταση. Ασφαλώς και στα νοσοκομεία υπάρχει πληρότητα όμως η εικόνα δεν είναι ανάλογη με αυτή που ήταν πριν από λίγο χρονικό διάστημα. Σαφέστατα, υπάρχει η κόπωση όπως και αρκετές μολύνσεις στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το σύστημα ωστόσο, ανταποκρίνεται” ανέφερε αρχικά ο κ. Τσεβεκίδης. 

Και συνέχισε σημειώνοντας ότι το “πιο μεγάλο πρόβλημα, εντοπίζεται κυρίως στα χωριά και στους δήμους που περιβάλλουν την πόλη της Κοζάνης. Με πιο σημαντικό αυτό του δήμου Εορδαίας όπου το ιικό φορτίο παραμένει μεγάλο. Το δυσάρεστο είναι δε, ότι περιμέναμε καλύτερή εικόνα μετά από δύο μήνες επιβολής των μέτρων ωστόσο τα κρούσματα σε αυτόν τον δήμο αυξομειώνονται διαρκώς”. 

“Το 80% των κατοίκων της Δεσκάτης, έχει νοσήσει”

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τα αίτια του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Εορδαία, ο κ. Τσεβεκίδης σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο παίζει η γειτνίαση με τρεις νομούς όπου αυτή τη στιγμή τα κρούσματα είναι αυξημένα. Για παράδειγμα ενώ τα Γρεβενά μέχρι πρότινος δεν είχαν μεγάλο ιικό φορτίο, τελευταία όμως, οι μολύνσεις αυξήθηκαν. Η ΠΕ Φλώρινας τον τελευταίο μήνα, παρουσιάζει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Τα ίδια και η Καστοριά. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε χωριά στην Κοζάνη, όπως η Δεσκάτη, όπου το 80% των κατοίκων είτε νοσεί, είτε έχει νοσήσει μετά τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου”. 

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι “ενώ στην Κοζάνη έχουμε σταθερά 10 με 12 κρούσματα την ημέρα, στην Εορδαία έχουμε 25 με 30. Πρέπει λοιπόν να τηρηθούν τα μέτρα και αυτοί οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι ο καθαρός αέρας δεν σε προστατεύει από τον ιό. Πολύ περισσότερο όταν στην επαρχία ζουν κατά κύριο λόγο μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι που πρέπει επίσης να προστατευθούν. Πρέπει να κατανοήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης και να προστατεύσουμε τους γονείς μας”. 

Τεράστιο το πρόβλημα ανίχνευσης και ιχνηλάτισης  

Γιατί όμως τα κρούσματα σε αυτές τις επαρχιακές τοποθεσίες δεν μειώνονται; Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, σημειώνει ότι αφενός το ένα κομμάτι αφορά στη “νοοτροπία μας” ότι δηλαδή νιώθουμε πως είμαστε καλά και δεν πρόκειται να κολλήσουμε, αφετέρου το πιο σημαντικό πρόβλημα έχει να κάνει με την διαδικασία ανίχνευσης και ιχνηλάτισης, η οποία -σύμφωνα με τον κ. Τσεβεκίδη – “χωλαίνει ολοένα και περισσότερο. 

“Υπάρχουν διαδικασίες και στοιχεία που δεν ακολουθήθηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι και δέκα χιλιάδες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να είχαμε, θα μπορούσαμε να τις έχουμε γεμίσει. Υπάρχουν πολλά περιστατικά που δεν απομονώνονται, που δεν ακολουθούν τον εγκλεισμό στο σπίτι σε περίπτωση ύπαρξης θετικού τεστ. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Δείτε τι γίνεται στα νησιά. Εκεί το κάθε κρούσμα απομονώνεται άμεσα. Ο μηχανισμός εκεί λειτούργησε έγκαιρα και δεν υπήρξε μεγάλη διασπορά. Εδώ έχουμε τεράστιο ζήτημα γραφειοκρατίας μέχρι να ενημερωθεί και επίσημα το κρούσμα ότι είναι θετικό και πρέπει να παραμείνει στο σπίτι” σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Και προσθέτει: “Η εμπειρία έδειξε ότι θα μπορούσαν να ακολουθηθούν και άλλοι μέθοδοι, όπως για παράδειγμα η χρησιμοποίηση εθελοντών, κάτι που το σύστημα δεν το δέχθηκε αν και θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση. Ή να καταφύγουμε στην χρησιμοποίηση της τεχνολογίας για να γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα αναφορικά με την ιχνηλάτιση. Σύμφωνοι στο εξωτερικό, οι ειδικές αυτές εφαρμογές αλλού λειτούργησαν, αλλού όχι, ωστόσο εμείς δεν τις δοκιμάσαμε καθόλου. Ας αφήσουμε λοιπόν την κουβέντα για τους εμβολιασμούς. Είναι μελλοντική. Ας κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε ακόμη και τώρα που η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ας αφήσουμε τα στερεότυπα και τις ιδεοληψίες στην άκρη μετά από δύο μήνες lockdown. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε να νικήσουμε τον ιό. Διαφορετικά θα είναι εδώ και θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας”.   

Η οικονομία της περιοχής στα όριά της

Μετά από δύο μήνες σχεδόν που τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, τέθηκαν σε ισχύ, ο Χαράλαμπος Τσεβεκίδης αφουγκράζεται την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε οικονομικό επίπεδο για τους κατοίκους της περιοχής. 

“Όλοι οι δείκτες των επαγγελματικών κλάδων του νομού βρίσκονται σε κατακόρυφη πτώση και δεν ξέρω ακόμη πως μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Η Πολιτεία πρέπει να λάβει τα μέτρα της και να μην ξεχάσει ότι αυτόν τον μήνα, τα πάντα πληρώνονται διπλά. Διπλοί μισθοί, διπλές υποχρεώσεις. Να στηρίξει τους ντόπιους επαγγελματίες, μικροεμπόρους, αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι μετά από δύο μήνες lockdown θα πρέπει να βρουν τρόπο να συνεχίσουν τη ζωή τους μετά την πανδημία”. 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top