Λ.Αυγενάκης: Αποκηρύσσω το μοντέλο του κρατικοδίαιτου αθλητισμού (ΒΙΝΤΕΟ)

Λ.Αυγενάκης: Αποκηρύσσω το μοντέλο του κρατικοδίαιτου αθλητισμού (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις βασικές επιδιώξεις του υφυπουργείου Αθλητισμού είναι σίγουρα η αξιοποίηση του ΟΑΚΑ, με τη συμμετοχή ιδιωτών, όπως αναφέρει ο Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αξιοποίηση αναμένεται να γίνει τμηματικά, ενώ ντός των δύο επόμενων μηνών θα υπάρξει μια πρώτη εικόνα για την εξέλιξη του πλάνου αυτού. «Αν δεν «τρέξει» αυτό το μοντέλο δεν υπάρχει τρόπος επιβίωσης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων», υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο νομοσχέδιο για τη βία και τους προσυνεννοημένους αγώνες, την κατάργηση του νόμου Βασιλειάδη για τις διοικήσεις των ομοσπονδιών και την παροχή φορολογικών κινήτρων, αλλά και την αλλαγή του αθλητικού νόμου-πλαίσιο, που χρονολογείται από το 1999.

«Αποκηρύσσω πέρα για πέρα το μοντέλο του κρατικοδίαιτου αθλητισμού. Η νέα γενιά χρειάζεται καθαρά πρότυπα όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο», υπογράμμισε ο κ.Αυγενάκης και δήλωσε πως σε δύο εβδομάδες θα συμμετάσχει σε τετραμερή υπουργική διάσκεψη στο Βουκουρέστι, με αντικείμενο την κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2030.

Για την αξιοποίηση του ΟΑΚΑ και την συμμετοχή των ιδιωτών

«Αν δεν κάνουμε τέτοιου είδους «παντρέματα», οι μεγάλες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν πρόκειται δυστυχώς να είναι παραγωγικές. Αυτό λέει η Ιστορία κι αυτό έχει αποδειχθεί. Για αυτόν τον λόγο και ναι, εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα. Ηδη σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου, την Περιφέρεια Αττικής και την Ολυμπιακή Επιτροπή, εξετάζουμε το ενδεχόμενο αξιοποίησης του ΟΑΚΑ τμηματικά ή συνολικά, με το τμηματικό να κερδίζει έδαφος, που είναι το πρώτο στοίχημα. Κάνουμε μία προτεραιοποίηση και για εμάς πρώτος σταθμός είναι το ΟΑΚΑ και τα τμήματα τα οποία το αποτελούν. Θα είμαστε σε θέση τους επόμενους δύο μήνες να έχουμε μία πρώτη καθαρή εικόνα και ελπίζω να πετύχει το στοίχημα. Αν δεν «τρέξει» αυτό το μοντέλο δεν υπάρχει τρόπος επιβίωσης, συντήρησης και ανάδειξης όλων αυτών των αθλητικών εγκαταστάσεων. Συζητάμε για έναν «θησαυρό» που σε άλλες χώρες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι και τουριστικός προορισμός. Για εμάς είναι απλά εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις που λειτουργούν εξαιτίας του φιλότιμου κάποιων από τους εργαζόμενους και κάποιων σωματείων που φιλοξενούνται μέσα σε αυτές. Δε μας αρκεί αυτό, δε μας αξίζει αυτή η εικόνα για τη χώρα μας».

Για την βία στα γήπεδα

“Κάναμε κάποιες παρατηρήσεις στον κώδικα που πέρασε προσφάτως η ΕΠΟ, που τελικά ήταν εύστοχες. Ήταν παρατηρήσεις, οι οποίες δεν είχαν σκοπό να δηλώνουν απλά την αντίθεσή μας για λόγους εντυπώσεων, αλλά για λόγους ουσίας. Σήμερα λοιπόν, βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα ενός κακού πειθαρχικού κώδικα. Συν τοις άλλοις, βλέπουμε ότι ο αθλητικός εισαγγελέας, αλλά και εμείς ως Πολιτεία, εφαρμόζουμε σιγά-σιγά το δόγμα της μηδενικής ανοχής. Όπως το ίδιο συμβαίνει και με την ελληνική Αστυνομία και την ελληνική Δικαιοσύνη. Επίσης, κρατήστε κάτι ακόμα. Έχουμε ήδη το σχέδιο νόμου έτοιμο, ήδη έχει ενημερωθεί γι` αυτό ο Πρωθυπουργός και έχει συμφωνήσει σε όλα τα σημεία. Ένα σχέδιο νόμου σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο το δικό μας. Έχει συζητηθεί και υπάρχουν παρατηρήσεις, όπως έπρεπε να υπάρχουν, από ΕΠΟ, Λίγκα, προέδρους των ΠΑΕ, που ήδη έχω συναντήσει, δημοσιογράφους, αλλά και δεκάδες φορείς της ποδοσφαιρικής οικογένειας. Όλοι ταχθήκαμε υπέρ συγκεκριμένων διατάξεων για την άμεση αντιμετώπιση της βίας”

Για την υψηλή φορολογία στα συμβόλαια

«Το Υπουργείο Οικονομικών αξιολογεί αυτές τις τρεις προτάσεις φορολογικής φύσεως και, εφόσον το σηκώνει η πλάτη μας, θα τα συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή. Πρώτη πρόταση που καταθέσαμε ήταν τα φορολογικά κίνητρα σε χορηγούς ή σε δωρεές που θα δίνονται στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και μεμονωμένα σε αθλητές, του στίβου για παράδειγμα. Το δεύτερο θέμα που καταθέσαμε ήταν η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6%, όπως συμβαίνει άλλωστε και με όλες τις υπόλοιπες δράσεις ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Το τρίτο θέμα είναι το ύψος των μεταγραφών. Εδώ δεν είμαστε καθόλου ανταγωνιστικοί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε οι ακριβότεροι. Περίπου στο 55% φτάνει σήμερα η φορολόγηση για τις μεταγραφές παικτών στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Αυτό λειτουργεί πολλές φορές αποτρεπτικά για επαγγελματίες αθλητές οι οποίοι καλούνται να έρθουν από το εξωτερικό στη χώρα μας να αγωνιστούν. Έτσι έχουμε είτε φοροκλοπή- φοροδιαφυγή, είτε δήλωση μειωμένων ποσών, είτε διάφορες αλχημείες που τελικά ζημιώνουν το κράτος και την εικόνα μας, η οποία δεν είναι η καλύτερη».

Για το νόμο-πλαίσιο του 1999

«Βεβαίως, όμως για να ξεκινήσει αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να ανοίξουμε ένα πραγματικό και έντιμο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει για όλες τις προτάσεις που θα κατατεθούν να είμαστε έτοιμοι και δεν είμαστε ακόμα για να ανοίξουμε αυτόν τον πραγματικό και όχι εικονικό διάλογο. Διάλογος σημαίνει ανοίγω συζήτηση, πραγματοποιώ συσκέψεις, δέχομαι προτάσεις, έχω ομάδα επεξεργασίας έτοιμη, κωδικοποιώ, καθώς θα φτάσουν εκατοντάδες υπομνήματα, και καταλήγω στο τέλος της διαδρομής αυτής σε μία ολοκληρωμένη πρόταση. Αυτό θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε από τα μέσα του Οκτώβρη και μετά. Το ξεκίνημα δηλαδή μίας πραγματικής διαδικασίας διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους στην αθλητική οικογένεια της χώρας μας».

Για τον Αθλητικό Τουρισμό

«Ήδη με τον ΣΕΓΑΣ, που έχει τον πρώτο βαθμό ευθύνης, είμαστε σε στενότατη συνεργασία. Παρεμπιπτόντως, έχουμε πραγματοποιήσει ευρεία σύσκεψη και στην Περιφέρεια Αττικής με τον κ. Πατούλη για να «τρέξουμε» συντομότατα -και είναι σε καλό δρόμο- το σπίτι του στίβου και του βόλεϊ στην Παιανία. Μία εγκαταλελειμμένη αθλητική εγκατάσταση, που όμως μέσα σε αυτά τα χαλάσματα αθλούνται παιδιά, αθλητές και φέρνουν διακρίσεις στην Ελλάδα. Ντροπή… Γι` αυτόν λοιπόν το λόγο τρέξαμε τις διαδικασίες στο λίγο διάστημα που βρισκόμαστε στο «τιμόνι» του Υπουργείου, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και πάντοτε με την παρότρυνση του ιδίου: τρέξτε, τρέξτε, τρέξτε, βάλτε κανόνες, φέρτε ποιότητα στον αθλητισμό, τα οποία υπηρετούμε με ευλάβεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top