LIFE-IP CEI-Greece: Εφαρμόζοντας την Κυκλική Οικονομία στην Ελλάδα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

LIFE-IP CEI-Greece: Εφαρμόζοντας την Κυκλική Οικονομία στην Ελλάδα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Η προώθηση καλών πρακτικών και η αλλαγή συμπεριφοράς για την αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων, για τη μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους και για την αποτελεσματική εφαρμογή της νέας νομοθετικής δέσμης μέτρων της ΕΕ για τα απόβλητα, είναι οι στόχοι του ευρωπαϊκού έργου LIFE-IP CEI-Greece, το 2ο συνέδριο του οποίου πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Το συνέδριο που διεξάγεται στην αίθουσα του δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς που εμπλέκονται με τη μετάβαση της χώρας μας στην κυκλική οικονομία και έχει στόχο να αναδείξει την καθοριστική συμβολή του έργου LIFE-IP CEI-Greece στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου συγκροτείται από θεματικές ενότητες και περιλαμβάνει για πρώτη φορά, την αναλυτική παρουσίαση ιδιαίτερα χρήσιμων μεθοδολογιών που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο των πιλοτικών δράσεων του LIFE-IP CEI-Greece, οι οποίες συνδέονται με τις απαιτήσεις του νέου ρυθμιστικού πλαισίου της χώρας, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων.

Για το σημαντικότερο πρόγραμμα που τρέχει αυτήν την περίοδο το ΥΠΕΝ, με διάρκεια οκτώ χρόνια και με συνολικό προϋπολογισμό 17 εκ. ευρώ, έκανε λόγο ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ.

Όπως είπε, τα προγράμματα LIFE χρηματοδοτούνται απ` ευθείας από την Ε.Ε και ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν με το πέρας τους κάποιες μόνιμες υποδομές, διαδικασίες και δράσεις, τα οποία θα συνεχίσουν να προσφέρονται στους πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γραφάκος σημείωσε πως μετά τη λήξη του προγράμματος θα μείνουν κάποιες δράσεις που όλες σχετίζονται με τη διαχείριση των αποβλήτων.

«Κατ` αρχήν θα μείνει ένας οδηγός για την εφαρμογή του “πληρώνω όσο πετάω”. Εμείς σαν υπουργείο, το πιο σημαντικό πράγμα που θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια, είναι η εφαρμογή του “πληρώνω όσο πετάω”, γιατί αυτός είναι και ο τρόπος να μειώσουμε τα απόβλητα μας και θα προχωρήσουμε και σε μεγαλύτερη ανακύκλωση.

Θα μείνει μια υποδομή με εναλλακτικές παραλλαγές για τη συλλογή των επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων. Ένα νέο ρεύμα το οποίο όλοι οι δήμοι πρέπει να το βάλουν το 2024.

Θα μείνουν οι δράσεις στις νησιωτικές περιοχές. Θα μείνουν τα Πράσινα Σημεία, που ένα από αυτά θα είναι και στον δήμο Θεσσαλονίκης» είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ του ΥΠΕΝ, προσθέτοντας πως οι σημαντικές υπηρεσίες και δομές για τους πολίτες που θα μείνουν με τη λήξη του προγράμματος, θα βοηθήσουν τη χώρα να γυρίσει σιγά σιγά σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων.

Δείτε και τη σχετική δήλωση που έκανε ο κ. Γραφάκος στο βίντεο που ακολουθεί:

Ως μια σημαντική δράση που βοηθάει στη διάχυση του μηνύματος της Κυκλικής Οικονομίας σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, χαρακτήρισε το συνέδριο, ο Γιάννης Ανδρουλάκης, πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου.

Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε πως το Πράσινο Ταμείο, εκτός από τη χρηματοδότηση, δηλαδή εκτός από την οικονομική συμβολή, έχει μια πολύ σημαντική συμβολή προς το γνωσιακό πεδίο, δηλαδή στο να μεταδοθεί η γνώση για την αξία της Κυκλικής Οικονομίας, για τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά οφέλη που έχει η ανάπτυξη των δράσεων – και από τις επιχειρήσεις – η υιοθέτηση των δράσεων που έχουν να κάνουν με την Κυκλική Οικονομία.

«Το Πράσινο Ταμείο θα συνεχίσει και θα εντείνει την προσπάθεια του ώστε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας να γίνουν αισθητά στην κοινωνία σε όλη την Ελληνική επικράτεια» ανέφερε.

Δείτε και τη δήλωση του αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

«Η Κυκλική Οικονομία ακουμπάει παντού και ήρθε η ώρα να διαβούμε όλους τους κύκλους της, για να δούμε εντελώς διαφορετικά τα πράγματα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων» δήλωσε ο Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

Ο κ. Γεράνης συνεχάρη το ΥΠΕΝ και τους διοργανωτές για τη σημαντική αυτή ημερίδα, ενώ αναφερόμενος στις δράσεις του ΦΟΔΣΑ,  ανέφερε ότι έχει κάνει «όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έχει αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία», τονίζοντας πως το σημαντικότερο όλων είναι ότι θα πρέπει να αλλάξουμε στάση απέναντι στη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Αφού δοθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα εργαλεία, ο καθένας, η καθεμία, υπεύθυνοι απέναντι στο περιβάλλον, να κάνουμε διαλογή στην πηγή» υπογράμμισε ο κ. Γεράνης.

Δείτε παρακάτω και την πλήρη δήλωση του:

«Το θέμα του Περιβάλλοντος, της Κυκλικής Οικονομίας, της αειφόρου ανάπτυξης, είναι από τους βασικότερους στόχους του ΤΕΕ. Δεν νοείται να μιλάμε για κάποιου είδους άλλη ανάπτυξη, ειδικά στα πλαίσια της Κλιματικής Αλλαγής που ζούμε, όπου συνολικότερα όλα αυτά σχετίζονται» δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσακούμης, ο οποίος ζήτησε να γίνονται λιγότερα συνέδρια και περισσότερες δράσεις.

«Η Γ.Γ είναι ιδιαίτερα δραστήρια, θα έλεγα υπερδραστήρια, έχουν προχωρήσει πάρα πολύ τα πράγματα τα τελευταία χρόνια, παρόλα αυτά απέχουμε πάρα πολύ από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο στη διαχείριση των αποβλήτων, στην Κυκλική Οικονομία, στον διαχωρισμό των απορριμμάτων, στα βιο-απόβλητα, σε όλα αυτά τα πράγματα που – δεν θα έλεγα τα trend, δεν είναι μόδα – είναι θέματα επιβίωσης.

Το σημαντικό είναι ότι αυτά τα συνέδρια αναδεικνύουν συνεχώς τις νέες τεχνολογίες αλλά και τα προβλήματα. Επίσης παρουσιάζονται σε ευρύτερο κοινό τα εθνικά σχέδια (για διαχείριση αποβλήτων, των επικινδύνων, κτλ) και όλα αυτά είναι καλό να επαναλαμβάνονται αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να προχωράμε περισσότερο σε δράσεις» υπογράμμισε ο κ. Τσακούμης.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι παίζει μεγάλο ρόλο η ευαισθητοποίηση του κοινού, ειδικά η εκπαίδευση των νέων ανθρώπων, σε θέματα όπως τα σκουπίδια και η κίνηση και για αυτό όπως είπε, θα ήταν καλό να γίνονται μαθήματα στα σχολεία για αυτά τα θέματα.

Δείτε τη δήλωση του κ. Τσακούμη:

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Ιακώβου, αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, μίλησε για τα ολοκληρωμένα πράσινα σημεία που συμπεριλαμβάνονται ως δράση στο έργο, αλλά και για τη δυσκολία που είχε ο δήμος στην υλοποίηση τους.

Περισσότερες πληροφορίες για το LIFE-IP CEI-Greece, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου στον παρακάτω σύνδεσμο: https://circulargreece.gr/el/

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top