Μια ιστορία για τους «πραγματικούς» νικητές του Μαραθωνίου (ΦΩΤΟ)

Μια ιστορία για τους «πραγματικούς» νικητές του Μαραθωνίου (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε έναν κάμπινγκ στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Ο Θωμάς στρατιωτικός στο επάγγελμα, ο Χρήστος με εκ γενετής τετραπληγία καθηλωμένος στο ειδικό αμαξίδιο. «Σήμερα, είναι 31 ετών. Τρέχουμε μαζί στους Μαραθωνίους με σκοπό να βγάλουμε όσα περισσότερα παιδιά από τα σπίτια τους στο δρόμο» εξομολογείται στο GRTimes, ο δρομέας Θωμάς Τάτσιος, ο άνθρωπος που στη σημερινή διαδρομή των 10 χιλιομέτρων του Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος», έσπρωχνε το καρότσι του Χρήστου.

«Όλα ξεκίνησαν ένα απόγευμα στην Ιερισσό, όταν ζήτησα από τους γονείς του Χρήστου να πάμε μια βόλτα. Σε εκείνη τη σύντομη διαδρομή, διαπίστωσα, ότι για να προλάβω το αμαξίδιο έπρεπε να ανοίξω το βήμα μου και σχεδόν να αρχίσω να τρέχω. Αυτό ήταν. Εκεί φυτεύτηκε η ιδέα να το κάνουμε κάπως πιο σωστά όλο αυτό και γιατί όχι; Να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο» προσθέτει ο κ. Τάτσιος στο GRTimes.

Έκτοτε, οι δύο αθλητές έχουν τρέξει παρέα σε πολλές διαδρομές, αυξάνοντας διαρκώς την απόσταση. «Μέχρι βέβαια να φτάσουμε στο σημερινό σημείο, να τρέχουμε με ένα καρότσι που φιλοτέχνησε ο παλιός αθλητής της Εθνικής Ομάδας και ιδιοκτήτης της εταιρείας ειδικών κατασκευών Why Not Cycle Κώστας Συμελίδης, περάσαμε αρκετά. Για παράδειγμα στην πρώτη διαδρομή, το καρότσι σχεδόν διαλύθηκε στα πρώτα 500 μέτρα γιατί δεν ήταν για αγώνες. Βοήθησαν όμως θεατές και απλοί πολίτες έτσι ώστε να το φτιάξουμε γρήγορα και να επιστρέψουμε στον αγώνα» υπογραμμίζει ο Θωμάς Τάτσιος.

Πηγή: elcocinerophoto.gr

«Στην πορεία υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που εμπνεύστηκαν από αυτό που κάναμε και τους ευχαριστούμε πολύ. Μας πλησίασαν και μας βοήθησαν. Όπως ο Σταύρος Αθανασάκης, ο άνθρωπος που είναι νονός μας και φροντίζει να κρατάει την εικόνα μας ζωντανή, όπως ο Λευτέρης Ακριτίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Ποδηλάτης», όπως η Livemedia κ.α. . Είδαμε την αλληλεγγύη στην πράξη. Διότι καταλαβαίνουν και αυτοί ότι εμείς είμαστε στο «μηδέν», ότι δεν κάνουμε τίποτα για τα χρήματα. Πως ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για να μπορέσουμε να μπούμε στα σπίτια των παιδιών αυτών και να τα βγάλουμε στο δρόμο. Και μιας και μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να προσθέσουμε και αυτό. Ότι είναι σπάνιες οι φορές που οι δρόμοι της συγκεκριμένης πόλης είναι άδειοι γι’ αυτά τα παιδιά» συμπληρώνει.           

Και ένα επιπλέον κέρδος από τον σημερινό αγώνα, ήταν η κίνηση του 14χρονου υιού του Θωμά, ο οποίος έτρεχε σήμερα στο πλάι του πατέρα του. «Σε όλους τους αγώνες ο Ηλίας, τρέχει δίπλα μου. Από πολύ μικρή ηλικία. Σήμερα για πρώτη φορά, σε ολόκληρη τη διαδρομή μου απηύθυνε ένα ερώτημα. «Εγώ πότε θα τρέξω με τον Χρήστο;»

πηγή: elcocinerophoto.gr

Ο εσωστρεφής Ορέστης που σήμερα άνοιξε την καρδιά του στον Μαραθώνιο

Αναφερόμενος στους στόχους που έχει η συγκεκριμένη δράση στις Μαραθώνιες διαδρομές, ο Θωμάς Τάτσιος εξήγησε ότι στόχος είναι να προσελκύσει σε ανάλογες πράξεις όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά με αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτό στο πλάι του Θωμά και του Χρήστου, έτρεξε σήμερα και ο Ορέστης με τον Γιώργο Πουλημένο, τον Δημήτρη Χατζηιωάννου και η Βέρα Τριανταφυλλάκη.

«Ο Ορέστης είναι ένα εσωστρεφές παιδί. Σπάνια μιλάει. Μέχρι τελευταία στιγμή δεν γνωρίζαμε αν θα τρέξει. Κι όμως ήρθε μαζί μας και έτρεξε με ένα καρότσι δανεικό από την Αθήνα. Μέχρι να τερματίσουμε μας διηγήθηκε όλη την ιστορία της ζωής του. Αυτό το παιδί το εσωστρεφές. Και όταν τον ρωτήσαμε αν του άρεσε, μας απάντησε πως περιμένει ήδη την επόμενη διαδρομή για να ξανατρέξουμε μαζί. Εάν δεν είναι αυτό επιβράβευση της προσπάθειάς μας, τότε ποια μπορεί να είναι;» αναρωτήθηκε ο Θ. Τάτσιος.

Πηγή: elcocinerophoto.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top