Μήδεια – Μεσόβουνο: Το χωριό με το ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας (-19,9)

Μήδεια – Μεσόβουνο: Το χωριό με το ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας (-19,9)

Μπορεί το χιόνι που έφερε η “Μήδεια” στην τοπική κοινότητα Μεσοβούνου Κοζάνης, να σκέπασε τα πάντα και η θερμοκρασία να άγγιξε τον αριθμό ρεκόρ των -20 βαθμών Κελσίου (η χαμηλότερη που καταγράφηκε μέχρι στιγμής σε ολόκληρη την Ελλάδα από το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο), ωστόσο οι κάτοικοί της δηλώνουν συνηθισμένοι στο χιόνι και το κρύο. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης 

“Το χιόνι που έπεσε στο χωριό έφτασε τους 50 πόντους, ενώ η θερμοκρασία άγγιξε τους -20 βαθμούς Κελσίου. Κυριολεκτικά πάγωσαν τα πάντα, αλλά μπορώ να πω ότι είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις καταστάσεις, ειδικά τον χειμώνα” σημειώνει στο GRTimes ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεσοβούνου του δήμου Εορδαίας, Παύλος Παραστατίδης. 

“Δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα, επειδή ακριβώς έχει συμβεί κάτι ανάλογο πολλές φορές στο παρελθόν, ειδικότερα τους μήνες του χειμώνα. Ωστόσο εδώ στην τοπική κοινώτητα έχουμε και δικό μας εκχιονιστικό όχημα που επιχειρεί και ανοίγει τους δρόμους όπου χρειαστεί. Εδώ τα πάντα σκεπάστηκαν από το χιονί, ωστόσο εάν υπάρχει ανάγκη και θέλει κάποιος να μετακινηθεί, με μεγάλη προσοχή μπορεί να το κάνει” σημειώνει ο κ. Παραστατίδης από το Μεσόβουνο, περιοχή η οποία -όπως και ολόκληρος ο δήμος Εορδαίας– εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα  βρίσκεται στις κόκκινες ζώνες της χώρας στις οποίες έχει επιβληθεί σκληρό lockdown λόγω της πανδημίας.

Να σημειωθεί, ότι το Μεσόβουνο βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μέτρων και είναι το υψηλότερο χωριό στο Βέρμιο, “οπότε οι θερμοκρασίες το χειμώνα είναι πολύ χαμηλές γι’ αυτό και είμαστε συνηθισμένοι” σημειώνει ο κ. Παραστατίδης στο GRTimes και τους μήνες του χειμώνα απαρριθμεί περίπου 260 κατοίκους. Είναι από τις πλέον ιστορικές περιοχές στην Ελλάδα, καθώς ανήκει στο δίκτυο των μαρτυρικών χωριών και πόλεων της Ελλάδας. 

Κατά τη διάρκεια της κατοχής, το Μεσόβουνο υπέστη δύο φορές τα μαζικά αντίποινα των Γερμανών. Την πρώτη στις 23 Οκτωβρίου του 1941 όταν εκτελέστηκαν 165 Μεσοβουνιώτες και την δεύτερη στις 24 Απριλίου του 1944, όταν οι Γερμανοί πυρπόλησαν ξανά το χωριό και σκότωσαν επιπλέον 150 κατοίκους του. 

Πηγή κεντρικής φώτο: Kozani.tv

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top