«Μην παραγγείλεις, φτιάξε μία μακαρονάδα»-Απεργούν οι ντελιβεράδες

«Μην παραγγείλεις, φτιάξε μία μακαρονάδα»-Απεργούν οι ντελιβεράδες

Στην πρώτη συντονισμένη 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, ντελιβεράδες, διανομείς και κούριερ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σημέρα ημέρα της  απεργίας μας καλούν να μην παραγγείλουμε και να φτιάξουμε μία ωραία μακαρονάδα, η συνταγή για την οποία υπάρχει στο φυλλάδιο που συνοδεύει την κινητοποιήσή τους. Διεκδικούν εταιρικά μηχανάκια, μέσα ατομικής προστασίας, ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά, ενιαία ειδικότητα με τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας» και συλλογική σύμβαση εργασίας.

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας με Εγνατία. Αναμένεται να κάνουν και μοτοπορεία.

Αναλυτικά, οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

– Εταιρικά μηχανάκια: Μέχρι στιγμής οι εργοδότες είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους. Οι διανομείς χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια και επωμίζονται οι ίδιοι τα έξοδα συντήρησης, ασφάλισης και βενζίνης.

– Μέσα ατομικής προστασίας: Οι περισσότερες εταιρείες δεν παρέχουν πλήρη εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Οι διανομείς διεκδικούν κράνος, φουλάρι λαιμού, μπουφάν-γάντια-παντελόνι-μπότες μηχανής, εξωσκελετό, αδιάβροχο/αντιανεμικό και ανακλαστήρες.

– Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά: Παρά την επικινδυνότητά του, το επάγγελμα των διανομέων δεν είναι ακόμα ενταγμένο στα βαρέα και ανθυγιεινά. Οι διανομείς εργάζονται κανονικά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

– Ενιαία ειδικότητα με τον τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας» και Συλλογική σύμβαση εργασίας.

«Τα παπιά με τα παιδιά»…

«Είμαστε εργαζόμενοι παντός καιρού, συχνά αυτοί που κάνουμε ένα σωρό αγγαρείες, μας αποκαλούν “τα παπιά με τα παιδιά” ή μας φέρονται λες και είμαστε “τα παιδιά για τα θελήματα”.

Οι εργοδότες μας, ως επί το πλείστον, έχουν δημιουργήσει τη δική τους εκδοχή του “Δεν πληρώνω”. Δεν πληρώνουν τις προσαυξήσεις που δικαιούμαστε (μετά τις 22:00 το βράδυ υπάρχει 25% προσαύξηση, την Κυριακή υπάρχει 75% προσαύξηση και 100% στις αργίες). Δεν πληρώνουν δώρα και επιδόματα, δεν πληρώνουν υπερωρίες όπως πρέπει, και ειδικότερα στην ταχυεστίαση δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για το μηχανάκι και τα έξοδα κίνησης, συνθήκη που απλώνεται και στις εταιρείες κούριερ» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση.

Η συνταγή

Υλικά: 

500 γρ. σπαγγέτι

80 γρ. βούτυρο

50 γρ. πεκορίνο

100 γρ. παρμεζάνα

1 κ.σ. πιπέρι

Παρασκευή:

Γεμίζουμε μιά κατσαρόλα με νερό και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε αλάτι και τα σπαγγέτι. Αφήνουμε να βράσουν για όσο χρόνο αναφέρεται στην συσκευασία.

Σουρώνουμε και κρατάμε ένα φλυτζάνι από το νερό.

Βάζουμε το μισό βούτυρο σε τηγάνι και σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το πιπέρι και σβήνουμε με 4-5 κουταλιές από το νερό που κρατήσαμε.

Προσθέτουμε τα σπαγγέτι και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το πεκορίνο, ανακατεύοντας μέχρι να λειώσει.

Βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την παρμεζάνα.

Γαρνίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο φρέσκο μαϊντανό.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top