Μουσείο Ολοκαυτώματος: Ποια διεθνή Μουσειολογικά Γραφεία μετέχουν στον διαγωνισμό

Μουσείο Ολοκαυτώματος: Ποια διεθνή Μουσειολογικά Γραφεία μετέχουν στον διαγωνισμό

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να επιλεγεί το Μουσειολογικό Γραφείο, που θα αναλάβει τον σχεδιασμό του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος. Στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν καταθέσει προσφορές, τρία πολύ μεγάλα, διεθνή μουσειολογικά γραφεία , που μεταξύ άλλων έχουν σχεδιάσει Μουσεία Ολοκαυτώματος σε Αμερική, Ευρώπη και Ισραήλ.

Οι συμμετοχές στον κλειστό διεθνή διαγωνισμό που διεξάγεται, προοιωνίζονται την δημιουργία ενός πραγματικά εμβληματικού έργου, που θα τιμά τη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων Εβραίων που στάλθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης και, παράλληλα, θα δίνει την  πλέον αποστομωτική απάντηση στο νεορατσισμό , στον αντισημιτισμό και στην κάθε λογής μισαλλοδοξία, διδάσκοντας την υπέρτατη αξία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα τρία γραφεία που έχουν υποβάλλει προσφορές, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της τελικής αξιολόγησης, είναι:   Berenbaum Jacobs Associates, Gallagher & AssociatesYitzchak Mais, Kvorning Design.

 Μουσειολόγοι διεθνούς κύρους

Berenbaum Jacobs Associates: Το BJA ιδρύθηκε το 2009 από τον Δρ. Michael Berenbaum και τον Edward Jacobs και έχει γραφεία σε Αμερική και Ισραήλ.

Μεταξύ των πολλών έργων που ανέπτυξε η BJA, είναι το Μουσείο Ολοκαυτώματος και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ντάλας, το Μουσείο Ολοκαυτώματος στα Σκόπια, τo Moυσείο και το Μνημείο στο άλλοτε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μπέλζεκ της Πολωνίας, η  έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων στο Άουσβιτς, το Μουσείο Μνήμης στην πόλη του Μεξικού.  Η εταιρεία, που διαθέτει στούντιο παραγωγής πολυμέσων, εστιάζει στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών και βιωματικών έργων.

Gallagher & AssociatesYitzchak Mais: Η Εταιρεία, που συνεργάζεται με τον πρώην διευθυντή του Μουσείου Υad Vashem και σύμβουλο μουσειολογικών μελετών Yitzchak Mais, έχει γραφεία σε Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Πόρτλαντ και Σιγκαπούρη.

Η Gallagher & Associates είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη Εταιρεία Σχεδιασμού Μουσείων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχει σχεδιάσει το  Εθνικό Μουσείο Αμερικανο-Εβραϊκής Ιστορίας, το Μουσείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Tζόρτζια των ΗΠΑ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος στο Ιλλινόις, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Σαγκάης.

Kvorning Design: Iδρύθηκε στην Κοπεγχάγη το 1992 από τον Chief Exhibition Designer και Architect MAA MDD Arne Kvorning. Το 2004, η ομάδα σχεδίασε την πρώτη έκθεση του νέου Εβραϊκού Μουσείου της Δανίας, σχεδιασμένο από τον Daniel Libeskind.

H ομάδα του Kvorning δημιούργησε μια μόνιμη έκθεση στο The Secret Wartime Tunnels στο Κάστρο του Ντόβερ, ενώ σε συνεργασία με τους Erik Møller Architects σχεδίασαν το κέντρο επισκεπτών στο Zubarah Fort στο Κατάρ. Η Kvorning Design έχει σχεδιάσει, παράγει και εγκαταστήσει εκθέσεις και έργα σε περισσότερες από 50 χώρες.

Oλοκλήρωση μελετών το 2022- κατασκευή σε δύο χρόνια

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του GRTimes.gr, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, επικουρούμενη από τον project manager- Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε. και Hill International- έχει θέσει ως στόχο, μέχρι το τέλος του 2022 να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες του έργου και, ει δυνατόν, να έχει εκδοθεί και η σχετική οικοδομική άδεια, προκειμένου, ακολούθως, σε διάστημα διετίας να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος.

Θα πρέπει να τονιστεί, ότι η υλοποίηση του έργου, που έχει ως χορηγούς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Ομοσπονδιακή Κυβέρνησης της Γερμανίας και το Ελληνικό Κράτος, προχωράει, καθώς με νόμο ( ν.4801/2021) επιλύθηκαν οριστικά τα ζητήματα που αφορούσαν τη χωροθέτησή του.

Συνεργασία για την προώθηση του έργου

Το έργο στηρίχτηκε έμπρακτα από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον Αντιπρόεδρο κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, ενώ υπήρξε στενή συνεργασία του Υφυπουργού ΠΕΝ κ. Ταγαρά και  του Γ.Γ. ΥΠΕΝ κ. Μπακογιάννη, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα όπως και τον προέδρο της Ι.Κ.Θ. κ. Σαλτιέλ. Η ομάδα αυτή, συνεργάστηκε με τη ΓΑΙΑΟΣΕ, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ , Δήμου Θεσσαλονίκης και Ισραηλιτικής Κοινότητας για την ανταλλαγή εκτάσεων γης, ώστε το Μουσείο να αναπτυχθεί σε κατάλληλο περιβάλλοντα χώρο, να έχει επαρκή υπαίθριο χώρο για πάρκινγκ και, να είναι ορατό από τη Δυτική Είσοδο της πόλης.

Το έργο του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, υποστηρίζεται  και χρηματοδοτικά από το ελληνικό κράτος. Το κόστος κατασκευής του Μουσείου  εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει αρκετά τον αρχικό προϋπολογισμό των 23 εκατ. ευρώ, οπότε από τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας μας θα διατεθούν τα ποσά που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωσή του, δεδομένου ότι οι χορηγίες του Ι.Σ.Ν και της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, καλύπτουν 20 εκατ. ευρώ, κατανεμημένα σε ίσα μέρη.

Να σημειωθεί ότι έως τώρα, με επισπεύδουσα την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, έχουν εκπονηθεί: γεωτεχνική έρευνα, προκαταρκτική αρχιτεκτονική μελέτη από τα γραφεία EK A Efrat – Kowalsky , Ηeide & von Becerath και Μakridis Associates και, μελέτη σκοπιμότητας.

Άμεσα η Ι.Σ.Θ. θα προχωρήσει στην επιλογή του Μουσειολογικού Γραφείου που θα αναλάβει τη μελέτη, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσουν μελέτες από δέκα ειδικότητες μηχανικών για να ωριμάσει μελετητικά το έργο. Για το έργο, που είναι ιδιωτικό, η ανάθεση των μελετών θα γίνει μέσω προσκλήσεων σε κλειστούς διαγωνισμούς.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top