«Μπάμπιντεν» χωρίς τον «Ζαχαρία»: Απεβίωσε η γνωστή Βακτριανή καμήλα στην Πετρούσα Δράμας

«Μπάμπιντεν» χωρίς τον «Ζαχαρία»: Απεβίωσε η γνωστή Βακτριανή καμήλα στην Πετρούσα Δράμας

Απεβίωσε χθες, μία μέρα πριν την έναρξη του «Μπάμπιντεν 2023», ο «Ζαχαρίας», η Βακτριανή καμήλα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρούσας Δράμας.

Ο Ζαχαρίας υπήρξε για χρόνια σύμβολο του δρώμενου “Μπάμπιντεν” που τελείται κάθε χρόνο στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου στη Πετρούσα Δράμας.

Ο θάνατος του «Ζαχαρία» σκόρπισε θλίψη στα μέλη τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, καθώς και στους κατοίκους του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, που απέχει μόλις 13 χιλιόμετρα από τη Δράμα. «Είμαστε όλοι θλιμμένοι», είπε στο GRTimes ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρούσας, Κωνσταντίνος Πουρνάκας γνωστοποιώντας παράλληλα πως το έθιμο θα τηρηθεί με το ομοίωμα καμήλας, όπως συνέβαινε στο χωριό όλα τα χρόνια πριν από την απόκτηση του «Ζαχαρία».

Όπως ανέφερε ο κ. Πουρνάκας το μεγαλόσωμο ζώο αντιμετώπιζε προβλήματα που εκτιμάται πως συνδέονται με τη διατροφή του, καθώς παρά τις παραινέσεις και συστάσεις των ειδικών οι επισκέπτες δεν το τάιζαν μόνο καρότο αλλά και τροφές που απαγορεύονταν όπως… γαριδάκια.

Η εμφάνισή του στο φετινό έθιμο θεωρούνταν δύσκολη, πλην όμως «κανείς από μας δεν περίμενε πως θα πεθάνει», είπε ο πρόεδρος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου.

Τη θλίψη του για τον θάνατο του «Ζαχαρία» εξέφρασε μιλώντας στο GRTimes και ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, Γιάννης Παπουτσής.

Όσο για τον… αντικαταστάτη της γνωστής βακτριανής καμήλας; «Είναι πρόωρο να τεθεί ζήτημα απόκτησης νέας καμήλας, καθώς ακόμη υπάρχει μεγάλη θλίψη για την απώλεια του “Ζαχαρία”», προσθέτει ο κ. Πουρνάκας.

Από 6 μηνών στην Πετρούσα

Ο «Ζαχαρίας» πέρασε σχεδόν όλα τα χρόνια της ζωής του στην Πετρούσα όπου έφτασε σε ηλικία περίπου 6 μηνών.

Εισήχθη το 2006 από την Ολλανδία με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Δράμας και παραχωρήθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετρούσας του οποίου αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο. Μάλιστα, έκτοτε μέλος του ΔΣ του συλλόγου είναι και ο κτηνίατρος που το φρόντιζε.

Η ανακοίνωση του συλλόγου

Τη θλιβερή είδηση γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο facebook ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρούσας:

«Μια μέρα πριν την έναρξη του Μπάμπιντεν, μας αποχαιρέτησε ο αγαπητός σε όλους “Ζαχαρίας”.

Μεγάλη θλίψη για την οικογένεια του συλλόγου της οποίας αποτελούσε μέλος, αλλά και για ολόκληρο το χωριό! Το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε παρ’ όλες τις προσπάθειες των ανθρώπων που τον φρόντιζαν, δεν τον άφησε να χαρεί το φετινό Μπάμπιντεν μαζί μας!

Ωστόσο το δρώμενο θα τελεστεί κανονικά με το ομοίωμα του Ζαχαρία.

Θα βρίσκεσαι στις καρδιές όλων αγαπητέ μας Ζαχαρία!
2006-2023».

Το έθιμο

Το «Μπάμπιντεν» είναι ένα δρώμενο που αναβιώνει -για τα Θεοφάνια- στην Πετρούσα της Δράμας. Οι ρίζες του εθίμου χάνονται στο βάθος του χρόνου και αποβλέπει στην καλοτυχία, τη γονιμότητα, την καρποφορία, την απελευθέρωση της γης από τα δεσμά του χειμώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λαϊκά δρώμενα σε χωριά της Δράμας και της Ξάνθης: Τριήμερο με «Αράπηδες», «Μπαμπούγερα», «Αρκούδες» και «Μπάμπω»

Κυρίαρχο σύμβολο του εθίμου είναι η καμήλα που συμβολίζει τις αντίξοες συνθήκες και τις περιπέτειες του ανθρώπου στη ζωή ενώ βασικά πρόσωπα του δρώμενου είναι οι «Χαράπηδες» με τις τραγόμορφες μεταμφιέσεις. Το δρώμενο τελείται 6 – 8 Ιανουαρίου, ενώ στις 8/1 γίνεται η αναπαράσταση οργώματος και σποράς καθώς και άλλων εργασιών ενώ το «Μπάμπιντεν» κορυφώνεται με γλέντι. Φέτος το δρώμενο θα τελεστεί κανονικά με το ομοίωμα του «Ζαχαρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Daily Telegraph: Να αποφασίσει το βρετανικό κοινοβούλιο για τα «Ελγίνεια» (VIDEO)

Θεοφάνια: Γιατί ρίχνουμε τον Σταυρό στη θάλασσα σήμερα – Τι συμβολίζει ο αγιασμός στα σπίτια

Βασίλης Τόπαλος: Ιατροδικαστής εξηγεί πώς μπορεί να δημιουργήθηκε το αιμάτωμα στο κεφάλι (VIDEO)

Καπραβέλος για έξαρση γρίπης: Να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top